Gypsy Porter, návrat Rakety, dýně a ejly

sepsal Marley

26. října 2012 v 9:42

Dnes výjimečně nepůjde o úplné pivní novinky, ale o pár aktuálních piv, která jsou hodna doporučení a neměla by vás minout. Jsou to všechno kousky ideální do nynějšího sychravého počasí.

Začnu s Gypsy Porterem z pivovaru Kocour, s jehož receptem a vařením pomáhal Gazza Prescott z anglického kočovného pivovaru Steel City Brewing. Gazza minulou sobotu ve Zlých časech portera prezentoval veřejnosti. Bylo to spíše takové přátelské setkání něž nějaké seriózní povídání a Gazza se ukázal jako sympatický a veselý chlapík. Při vaření piva použil i hlávkový chmel Citra, který si přivezl s sebou z Anglie v kufříku. Jen si postěžoval, že ona Citra z toho moc cítit není, že by jí to chtělo o něco více :)

Ač se Gypsy Porter řadí mezi Baltic Portery, asi není jejich úplně klasickým příkladem. Přeci jen běžná piva tohoto stylu jsou o něco sladší a mají výraznější alkoholovou linku. Když jsme jej ochutnávali na Slunci ve skle ještě jako mladého tuláka, byl o něco sladší, což částečně zakrývalo ony výrazné kávové a čokoládové tóny. S přibývajícím časem se z něj stal ostřílený kočovník a získal na vážnosti a drsnosti. Prostě vynikající. Pivo bude Kocour vařit i dále, nejde tedy o jednorázový počin. Ale i tak doporučujeme ochutnat první várku, dokud je k dispozici (celkově nějakých 1050 litrů), další várky třebas toliko úžasné nebudou.

Po roce na pípách hospod opět přistála Černá Raketa, zimní pivní specialita od Matušky. Pokud se nepletu, minulý rok byla Raketa odpálena až mnohem později, někdy na přelomu roku. Letošní várku jsme ochutnali hned jak se objevila a musím říci, že pivo je opět stejně vydařené a komplexní, s úžasným aroma amerických chmelů, kde převažují citrusy a pryskyřice. Pokud jste ještě neochutnali, neváhejte – je to bez debaty jedno z nejlepších Matuškových piv a též českých piv vůbec. Jen dnes to už nemá Raketa tak snadné, vyrostla jí konkurence třeba v podobě Black Hawka od Nomáda. Ten má mimochodem aktuálně novou várku, která je vařena v Praze na Břevnově.

Blíží se Haloween a za velkou louží jsou nyní populární dýňová piva neboli Pumpkin Ale. Dokonce na pivním serveru BeerAdvocate mají samostatnou kategorii (pivní styl) a v ní zhruba čtyři stovky zástupců. U nás se o toto pivo pořádně pokouší snad jen Radniční Pivovar Jihlava. Minulý rok nám jejich Pumpkin Ale velmi chutnal a letos je též povedený. Jde o velmi kořeněné pivko (přeci jen obsahuje muškátový oříšek, skořici a koriandr), svým projevem připomíná karamelové sušenky ke kávě či čaji :) Zajímavé a dobře pitelné. Opravdu výrazně vyčnívá nad ochucenými a kořeněnými hrůzami, které se v českých vodách běžně vyskytují.

Na závěr doporučím dvě akce, které by neměly nechat žádného milovníka dobrých piv chladným. Zítra 27. října se koná v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu Ale Festivale, přehlídka ejlů z různých koutů naší země včetně pár zástupců z ciziny. Minulý rok jsme si tuto akci opravdu užili a letos tam taky chybět nebudeme. Druhou akcí je Prague Ale, která se koná 2. a 3. listopadu v pražském klubu Hoo Doo (pozor změna, akce se přesouvá na první víkend v prosinci). Jak už je na akcích Pivní Rozmanitosti zvykem, můžete se těšit na hromadu zahraničních specialit, které u nás jinak nemáte šanci ani zahlédnout. A navrch by zde mělo být představena nová Nomádova IPA, kterou pomáhal vařit Darron Welch z Pelican Pub & Brewery.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…