Darron Welch z Pelican Pub & Brewery v Pivní rozmanitosti

sepsala Bludice

15. října 2012 v 10:51

Minulý týden Pivní rozmanitost opět uspořádala další ze série zajímavých akcí nejen pro domovarníky. Tentokrát na domovarnické setkání, které PiRO pořádá přibližně jednou měsíčně, zavítal Darron Welch až z dalekých Spojených států amerických. Darron Welch působí jako vrchní sládek velice úspěšného a mnoha cenami ověnčeného pivovaru Pelican Pub & Brewery v Pacific City v Oregonu.

My jsme se opět na tuto akci jako nedomovarníci drze vetřeli. Účast byla tentokrát ještě hojnější, než při minulém setkání s Alexem Liberatim. Na čepu byl nabízený Ken od Kocoura a zcela nové medové pivo od Matušky. Honza Kočka, který celou tuto akci uspořádal, řídil a moderoval, si tentokrát na svého hosta vymyslel novou vychytávku. Veškerá konverzace byla natáčena na webkameru a přímo on-line přenášena zájemcům, kteří chtěli setkání sledovat na internetu… to jsou novinky :) Díky tomu si také můžete tento záznam pustit i nyní zde.

A díky tomuto záznamu mám já ulehčenou práci a nemusím se snažit o podrobnější reportáž o tom, co vše se na setkání semlelo. Všechno si můžete pustit pěkně doma v klidu na videu.

O čem se mluvilo? Nejvíce jsme se motali okolo chmelů a to především těch amerických. Pivní nadšenci ve Spojených státech jsou chmely téměř posedlí. A není divu, že zde naleznete takové množství aromatických odrůd chmele. Pivovarníci tak mohou vybírat z obrovské škály odrůd, ale nejen to, pečlivě vybírají také v rámci jedné odrůdy. Aroma, kvalita a chuť chmele jedné odrůdy je totiž významně ovlivňována oblastí pěstování a podmínkami prostředí. Sládci v Americe si tedy také podle toho vybírají ty nejlepší sklizně amerických chmelů… a ostatní nejspíš pošlou do Evropy :) Nu, ale nezoufejme, u nás si zase pivovary mohou vybírat ze sklizně českých chmelů. Například nedávno Pivní Filosof na svém blogu přišel s velmi zajímavou informací týkající se chmele používaného při vaření světlého ležáku v Břevnovském klášteře. Pro vaření tohoto piva je sice používán klasický Žatecký poloraný červeňák, ten však pochází z velmi staré chmelnice, což ovlivňuje jeho specifickou vůni a chuť. Prostě jedna konkrétní odrůda chmele může vykazovat obrovskou škálu vůní a chutí v závislosti na mnoha faktorech.

Co se týče odrůd pro americké pivní styly, Darron Welch jednoznačně preferuje sladší citrusové chmely odrůdy CascadeCentennial. U nás se mu pak dosti zalíbil Kazbek a to až natolik, že ve spolupráci s létajícím pivovarem Nomád uvařil speciální várku IPA z chmelů Cascade, Agnus, Chinook a Kazbek. Pivo bylo uvařeno v Břevnovském pivovaru a mělo by být na čepu na Prague Ale. V souvislosti s tímto pivem mě velmi pobavila Darronova odpověď na otázku, zda se bude jednat o American IPA, Czech IPA, nebo snad dokonce International IPA. Ani jedno… Podle Darrona Welche to bude Good IPA :) Máme se na co těšit.

Další informace, která mě zaujala a vyvolala u mě velkou závist, byl podíl „craft beers“ na celkové spotřebě piva v Oregonu. Ten totiž činí pro nás neuvěřitelných 20 až 25%, v restauracích je to dokonce více než 50%. Počet pivovarů v Portlandu pak dosahuje hodnoty 60 až 80. Ufff.

A co momentálně v USA frčí? Jsou to piva chmelená čerstvě sklizeným chmelem (tzv. Fresh hop beers) a s tím spojená celá řada pivních festivalů zaměřených na tato piva po celých Spojených státech. V Americe je zkrátka blaze.

Pokud vás zajímá více, pusťte si výše zmíněné video, které obsahuje celou řadu zajímavých informací. Jen namátkou informace o kvasinkách používaných při vaření piva, o jejich vhodnosti a jak připravit kvasinky pro vaření silných piv, co dělat, abyste se vyvarovali DMS ve vámi vařeném pivu a tak dále :)

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…