AleFestivAle

Bludice

1. listopadu 2011 v 9:47

Prodloužený víkend jsme se rozhodli strávit uprostřed krásné přírody Lužických hor. Hlavní důvod výběru této oblasti pro náš víkendový odpočinek však nebyla příroda, ale pivo :) Ve Varnsdorfském pivovaru Kocour se totiž konal pivní festival AleFestivAle věnovaný svrchně kvašeným pivům.

Na festival jsme vyrazili brzy… prý aby nám všechna piva nevypili… v Kocourovi jsme byli již před druhou hodinou a dobře jsme udělali. Prostor byl pěkně vzdušný, klidný, k posezení čisté lavice a stoly a prozatím pouze několik málo účastníků.

U stánku s tričky a sklenicemi pivovaru Kocour jsme si na zálohu padesát korun českých půjčili třetinkovou sklenici („Vánoční trhy 2007“ :)). Chvilku jsme koketovali s tím, zda raději nezakoupit klasickou třetinku, či u výčepu třetinkovou sklenici určenou přímo na piva typu Ale, nakonec jsme však zůstali věrni úzké a méně stabilní skleničce na vysoké noze a modlili se, abychom z ní vylili co nejméně piv (hned u druhého vzorku se mi při mé vrozené „šikovnosti“ podařilo zvrhnout téměř celý obsah Hastrmaního puškvorce).

Mytí sklenic bylo zvládnuto na jedničku. V rohu za stánkem Zlých časů decentně schovaná stála myčka sklenic se vším všudy. Překvapivě se u ní nevytvářely žádné velké davy ani fronta.

Účast pivovarů nebyla nijak hojná, ale nám tak akorát vyhovovala. Pivovary Velkorybnický Hastrman, Zvíkov a Antoš vyloženě potěšily, neb z jejich produktů čepovaných na festivalu jsme toho prozatím mnoho neznali. Dalšími zástupci pivovarů byl německý Löbau a Primátor Náchod. Z pivoték zde mělo zastoupení Pivkupectví (Zlý časy) a Pivní rozmanitost. Další stánky obsadili dovozci belgických a skotských piv a dále stánek s cidery. A samozřejmě nechyběl také stánek místního pivovaru Kocour s velmi bohatou nabídkou vlastních točených i lahvových piv za lidové ceny.

Občerstvení bylo zajištěno stánkem s gulášovkou, gulášem, utopenci, škvarkovou pomazánkou a dalšími rychlopokrmy. Venku si mohl člověk ulovit grilovanou klobásu, či trdelník. A pro ty s velkým hladem a trpělivostí byla otevřena restaurace. My si dali průměrnou gulášovku a s postupujícím odpolednem zašli do restaurace na vynikající dýňovou polévku se zázvorem… mňamka. Bohužel večer v sedm hodin už byly veškeré pokrmy v restauraci vyjedené a museli jsme tedy vzít zavděk utopencem ve stánku.

Jak jsem již psala, prostředí bylo zpočátku velmi příjemné, okolo třetí hodiny však na pódium nastoupila country skupina a bylo po klidu. Její hudební vystoupení nás z kryté haly vyhnalo zpočátku ven na sluníčko, jakmile se však začalo venku ochlazovat, museli jsme se pokorně vrátit zpět pod střechu a absolvovat zbytek večera neslyšíce vlastního slova, ba dokonce ani slova prodejců v jednotlivých stáncích. O nějakém povídání nad pivem a o pivu nemohla být řeč. Trochu se nám ulevilo až ve chvíli, kdy country skupiny vystřídala skupina Rolling Stones Revival, která vystupovala v prostoru odděleném od prostoru stánků a stolů vyčleněného festivalu.

Kladně hodnotím zákaz kouření v prostorách festivalu. A klidně tento zákaz mohl trvat po celou dobu konání akce a nikoliv pouze do pěti hodin. Po sedmé hodině se okolo nás již rozprostírala mlha hustá tak, že by se dala krájet.

Z ochutnaných piv u mě jasně vyhrála klasika a kvalita z holandského pivovaru de Molen – krásně čokoládový Imperial stout Rasputin a svěže citrusová IPA Vuur & Vlam, které jsme v čepované formě ochutnali díky stánku Zlých časů.

Vynikající byla piva z pivovaru Velkorybnický Hastrman. Zamilovala jsem se do vynikajícího Apače. Vydařená IPA. Bohužel, než jsme se stihli rozhoupat, byla v lahvovém balení vyprodána, takže domů jsme si ji neodvezli. Snad tedy bude někdy k ochutnání v některé z pražských hospod. Výborné bylo i Puškvorcové Ale, do kterého je prý přidáván kořen puškvorce. Zajímavé Ale, které mi v chuti i vůni z nějakého důvodu připomínalo bílé víno. Dalším velmi dobrým pivem tohoto pivovaru byl Alt reprezentující méně známý typ svrchně kvašeného piva – německý Altbier. Zachutnala i pšenicežitná třináctka z tohoto pivovaru.

Výborná piva předvedl také pivovar Antoš ze Slaného. Jeho Slánská pšenka nám již dříve zachutnala v Kulovém blesku. Z piv ochutnaných na festivalu zaujala žitná IPA Tlustý netopýr, sice malinko sladší na můj vkus, ale jinak krásně ovocná, pestrá a s výbornou hořkou dochutí. Skvělé bylo i Pale Ale. Zlatý kozák mě příliš neohromil, ale je pravda, že mezi zde ochutnanými pivy měl velkou konkurenci.

U pivovaru Zvíkov jsme si odpustili ochutnávku Malinového Raráška i jakési pivní limonády. Ještě jednou jsme dali šanci pšeničnému Raráškovi. Mno, byl výrazně lepší, než to co nám před nedávnem natočili U prince Miroslava, ale i přesto mě moc neoslovil. To Zvíkovský Pale Ale mi naopak velmi zachutnal krásně kořeněnými tóny, ovocem a pomeranči. Zvíkovský stout mě na druhou stranu nezaujal.

Díky stánku Zlých časů jsme měli možnost ochutnat pivní raritu Steinbier Ale. Bohužel jen takto v rychlosti a uprostřed tolika vzorků jiných piv. Výroba tohoto piva byla předvedena na Černokosteleckém vykulení a můžete si o ní přečíst v nejnovějším čísle časopisu Pivo, Beer & Ale. Zde pouze v krátkosti uvedu, že se jedná o pivo, které je vařeno za pomoci rozžhavených kamenů, které jsou vkládány přímo do dřevěné nádoby. Je to prý jedna z nejstarších technik vaření piva.

Z dalších piv ochutnaných na festivalu to byl výborný Jopen 4 Granen Bok, velmi dobrý Black Dog Stout z Chýně a dosti divoký Jihlavský Amber Ale. Já si neodpustila moji oblíbenou slabou desítku Grodziczki na úvod. Pánové pro změnu Kocoura Hoppy Cat, kterého já moc nemusím. Ke slovu se dostala i belgická klasika v točené formě: Delirius Tremens a americké Anchor Steam Beer.

Na závěr jsme si nechali novinku Kocoura K31, který byl velkým zklamáním. Osobně mi vůbec nesedl. Vysoká sladkost přebíjí jakékoliv jiné chutě, které by se snad v tomto pivu mohly vyskytovat. Jak pravil Bořík, byla to taková sladká tečka na konec.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii