Zichovec portský Porter, Prazdroj Master IPA, Chomout Bittersweet IPA a další pivní novinky

sepsal Marley

10. března 2017 v 15:03

Tento týden výjimečně přicházíme i s druhým přehledem pivních novinek. Urodilo se toho nyní tolik, že se nám úplně nedaří vše stíhat… ale tento soupis musíme vydat teď, protože o víkendu jedeme na pravidelnou návštěvu Brna a kdo ví, v jakém stavu se vrátíme – znáte brněnská piva :)

Pivovar Zichovec vypustil do světa několik druhů lahvových, v dubových sudech dozrávaných piv. Krom námi dříve ochutnaného ve whisky sudu dozrávaného imperial stoutu je to třeba porter, dozrávaný v sudu po portském víně (další verze – dochucené kokosem a kakaovými boby se nám všechny sehnat nepodařilo, takže si je necháme na jindy). Pivo je to pražené, lehce karamelové, s tóny sušených švestek a třešní i tóny onoho portského vína. Má příjemné dlouhé doznívání, je výrazné a výborné.

Plzeňský Prazdroj uvařil svoji první IPA, teď v březnu ji můžete potkat pod značkou Master. Je hodně sladová s nádechem kvasnic, ale ani na chmelu se nešetřilo – je docela hořká, bylinná i kořenitá, s lehkými tóny grepů, a kandovaného ovoce. Trochu chutná jako by byla z části chmelena nějakým klasickým českým chmelem (případně jeho extraktem). Fanoušky amerických IPA či ejlů od Matušky asi nenadchne, ale jinak se pít vcelku dobře dá.

Vrchní podniků Lokál si při návštěvě Kašperskohorského pivovaru uvařili vlastní pivo, které nyní zdarma vyčepovali štamgastům svých podniků. Je to Poctivá desítka – tak poctivá, že je to rovnou jedenáctka. Jde o výrazně chmelené pivo s kořenitými, bylinnými peprnými tóny, též i slušně sladové. Na pozadí je něco másla, ale ani to moc nevadí, pivo se pije dobře. Ze zajímavosti jsme ho zkusili srovnat s tankovou Plzní a když odmyslíme vyšší chmelení, tak tam podobnost docela byla. Každopádně je to od Lokálů velmi sympatické, takhle odměnit své stálé návštěvníky.

Olomoucký Chomout připravil novinku Bittersweet IPA. Je to světlá patnáctka a je opravdu hodně bittersweet – sladká a zároveň slušně hořká. Je medově sladová, s tóny kandovaného ovoce a citrónové kůry. Příjemná a dobře pitelná. Potkali jsme i Valentýnský speciál Maca – witbier, do kterého byla krom koriandru a pomerančové kůry přidána maca, neboli řeřicha peruánská. Pivo je to sladší sladové, hodně kořeněné, s lehkými tóny citrusů. Je zajímavé, ale ve velkém množství bychom ho asi nepili.

Nový pivovar se nám rýsuje v Praze. Jak už to v poslední době bývá zvykem, nejdříve si zřídil pivovarskou hospodu a technologii pivovaru si pořídí až v budoucnu. Jmenuje se Bubeneč a sídlí v Bubenči, hned vedle hospůdky Království piva. Svá piva si zatím nechává vařit v Podřipském pivovaru ve Ctiněvsi. Zkusili jsme světlou jedenáctku, ale hodně nás zklamala – drsněji chmelená a lehce zeleninová i medicinální. Žádné pochutnání. Ale čtrnáctka Bubenečský Stout se naopak více než povedla – pražená, čokoládová, lehce kávová. Jemná, vyvážená, výborně pitelná.

Pivovar Mordýř uvařil Elegána, ležák chmelený americkou klasikou Cascade. Pivo je to sladové, chmelově bylinné, s tóny citrusové kůry a kandovaného ovoce. Je trochu drsnější a ruší v něm nádech cibule (za to možná může chmelení) a másla. Nic extra. Podruhé jsme zkusili i Kurtizánu, IPA s americkými chmely. V ní bohužel bylo másla výrazně více, dohromady s výraznými tóny mandarinek to moc neladilo. Mandarinkový kompot se žluklým máslem prostě není pití na celý večer.

Z čečelického pivovárku Novej svět jsme potkali šestnáctku IPA. Je sladová, s tóny citrusové kůry, pryskyřice i lehce karamelu a čaje. Z Nového světa jsme už sice měli lepší ejly, ale i tento je více než fajn.

Létající pražský Zemský pivovar si nechal uvařit nové pivo v chlumském Horáckém pivovaru. Je to polotmavý Rubínový ležák o stupňovitosti dvanáct. Je hodně karamelkový, lehce chmelově bylinný, ale ruší v něm tóny zeleniny – zejména kukuřice a kapusty. Tohle se opravdu vůbec nepovedlo, měl jsem problém dopít třetinku.

Podařilo se nám ochutnat i poslední dvě piva ze základního sortimentu pivovaru Hladov. Novoříšská jedenáctka nás tolik nezaujala, sice byla hezky chmelená, ale na náš vkus příliš máslová. Ve dvanáctce už bylo másla méně a díky příjemným obilným a chmelově bylinným tónům se pilo dobře. Celkově jsou Novoříšská piva nadprůměrná, časem by z tohoto pivovaru mohly být takové moravské Únětice.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…