Zářijové pivní novinky - Maso a kobliha, hejno Falkonů, U Tří růží Wakatu a další

sepsal Marley

2. října 2014 v 10:03

Po pár týdnech zase přicházíme s pivními novinkami. Trochu trvalo, než se nastřádalo dosti zajímavých věcí, neboť jsme o nových pivech psali v rámci reportů z pivních akcí – Černokosteleckého Vykulení, Slunce ve skleDne českého piva. Když všechny tyto novinky sečteme dohromady, tak září bylo opravdu plodným měsícem.

Létající pivovar Falkon přišel se silnějším milk stoutem s přídavkem kakaa, pojmenoval ho Kamšot. Název je to hodně pubertální, ale pivo samotné je prostě super. Je velmi výrazné, chutná po hořké čokoládě, v doznívání se přidává trocha praženosti a alkoholové hřejivosti. Jednoduché a přímočaré pivo, ale prostě chuťově skvělé.

Falkon uvařil i dvě nové verze svých dřívějších piv. Stalker IPA s číslem 17 se od předchozích lišila přidáním chmele Equinox (dříve nazývaným HBC 366, v oblibě ho má třeba Strahovský pivovar).  Je to příjemně ovocné pivo s citrusy a kandovaným i tropickým ovocem, slušně hořké a trochu nasládlé, jen možná lehce rušilo zbytečně moc karamelových tónů. Předchozí Stalkeři byli většinou lepší, ale i tak je to dobré pivo. Nová verze ejlu Bad Flash Hop Wings se od první liší změněným poměrem sladů, je výrazně světlejší, s grepy, citrónovou kůrou a obilnou sladovostí. Příjemné a hezky vyvážené pivo, chutnalo nám více než první verze.

Matuška po delší době (snad po dvou letech) uvařil svůj Saison. Krásně voní, je plný citrusové kůry, bylin, peprnosti, je i příjemně sladový s medovým nádechem. Sice je docela sladký, ale s delším popíjením člověk zjistí, že to vlastně vůbec nevadí. Skvělé a moc dobře vyladěné pivo.

U Matušky ještě zůstaneme. V Praze kousek od Florence se před pár týdny objevila řeznická hospoda Maso a kobliha. Zatím má otevřeno jen ve všední dny odpoledne, takže pro nás pracující byl trošku oříšek se tam dostat.  Je to menší, hezky a jednoduše zařízený podnik, vzadu ve dvoře má ještě malinkou zahrádku. Jak název napovídá, specializuje se na všemožné masové speciality a k tomu má na čepu dvě piva od Matušky. Zkusili jsme zde skotská vejce, byla parádní, šťavnatá, snad ještě lepší než ta, která jsme si dávali při návštěvě Londýna v Deanu Swiftovi. A sendvič s klobáskami a vejcem, ten byl moc dobrý a velmi sytý. K tomu Matuškův světlý speciálCalifornie, obě tato piva jsou prostě skvěle vyladěná a k masům se hodí výborně – mají tak akorát výraznou chuť i hořkost a též nejsou nijak zvláště silná. Z Masa a koblihy jsme odcházeli moc spokojení. Praha by si zasloužila více takových podniků se skvělým jídlem i pivem.

U Tří růží připravili dvě nová piva. Single Hop Wakatu je světlý spodně kvašený speciál vařený s novozélandským chmelem Wakatu. Docela sladový s lehkým kvasničným nádechem, chmelově bylinný až přímo jasmínový, citrusový, lehce vanilkový. Zajímavé a netradiční pivo. Druhá novinka, bavorský Märzen, nás ale zklamala. Sladově toustová s tóny toffee, chmelově kořenitá, trochu máselná. Zvláštní pivo, míra 0,25 l nám docela stačila. Ale pochutnali jsme si alespoň na výtečném Klášterním speciálu Svatého Jiljí číslo 1, ten je prostě výborně vyladěný.

Pivovar Žatec uvařil 6x chmelený polotmavý speciál. Je sladový, karamelový, chmelově kořenitý, v závěru se objevují lehké tóny broskví a pomerančové kůry. Je celkem sladký a celkem pitelný. Už docela dlouho jsme neměli z Žatce něco, co by nás nějak více zaujalo.

Falkenštejn z Krásné Lípy uvařil pivo CannaWeizen, bavorskou pšenici s přídavkem konopí. Konopná vůně je příjemná, pivo je dosti kvasnicové, hřebíčkové, kapku hořké. Na ochucené pivo to není špatné, ale moc často bychom to nepili.

Z pivovaru Clock jsme ochutnali čtrnáctku Twist, pivovarem označenou jako American Red IPA. Je hodně voňavá, plná pomerančů, lesního ovoce, trochy bylin i pryskyřice. Celkem výrazné byly sladové tóny karamele a chlebové kůrky, trošku se to s chmelem tlouklo. Nějak nám přijde, že nakombinovat slady a chmely v tmavších IPA je trošku náročnější, než v těch světlých. Ale každopádně  i tak bylo pivo dobré, slušně pitelné.

Pivovar Nomád přišel se Staropolským, tedy pivem ve stylu polského Grodziskie. Je pšeničné a hruběji obilné, lehce uzené, s trochou tónů citrónové kůry, nezralých banánů a bylin. Na desítku je docela plné, slušně hořké, zajímavé a dobré. Možná trošku zbytečně drsné, ale i tak jsme rádi za každé uvařené pivo tohoto stylu.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…