Vyškovský Altbier, Stout od Permona i Na Kopečku, jihlavská Motueka a černý Victor

sepsal Marley

15. března 2013 v 9:22

Dnes tu je opět menší souhrn nových piv, tentokráte na většinu z nich můžete narazit po celé republice… a jsou to opravdu povedené kousky.

Na zajímavé pivo jsme narazili úplně náhodou U Slovanské lípy (nikde on-line totiž nelze zjistit, co je zde na čepu). Jedná se o novinku Permon Stout, svrchně kvašenou dvanáctku. Pivo není úplně typicky stoutově černé, ale takové tmavší mahagonové. Ve vůni i chuti je pražené a karamelové, a též znatelně ovocné, zejména připomíná pomeranče a meruňky. Je dobře pitelné a má příjemné delší doznívání. Klobouk dolů, opravdu nás Permon příjemně překvapil. Styloví puristé (či teroristé?) jistě namítnou, že to typický Stout není, spíše by se dal zařadit někam na pomezí mezi Stout a Brown Ale či Mild… každopádně musíme říct, že z českých piv tento kousek připomíná ta anglická snad nejvíce.

A když už jsme nakousli tu Slovanskou lípu, nyní se nabídka piv výrazně obměnila. Pivovary Lobkowicz místo minulé drtivé většiny nyní okupovali přesně nula píp. A na jejich místě byly většinou menší a mikro pivovary, radost pohledět. Jen ten úplně chybějící Kout trošku zamrzel, bylo tím tak nějak přetrženo poslední pouto se starou Lípou. Ale výrazná vůně laků už nyní vyčichla, takže až budeme mít více času, tak sem snad brzy skočíme na další návštěvu a prozkoumáme i něco z jídelníčku, který vypadá lákavě.

Dostal se nám do rukou očekávaný Altbier z pivovaru Vyškov, asi první pokus o uvaření piva tohoto düsseldorfského pivního stylu ve větším u nás. Pivo je prodáváno v půllitrové hnědé láhvi, to je proti běžné čiré třetince příjemná změna. Nedávno se vyškovským nefiltrovaná a nepasterovaná pšenice kvůli nějaké chybě zkazila, to se ale Altbieru nestane, je totiž filtrovaný a pasterovaný. Pivo je pěkně karamelové a též celkem výrazně ovocné, k tomu se přidává i něco oříšků. Je slušně nachmelené, hořkost je celkem poznat, taková střední a lehce ulpívající. Ve výsledku opravdu zajímavé a povedené pivo, jedno z nejlepších, co ve Vyškově uvařili.

Konečně se objevilo dlouho vyhlížené druhé pivo ze série Post Apocalyptic Single Hop Ale, vařené Radničním pivovarem Jihlava. Původně mělo být už v únoru, ale něco se asi nezdařilo a dostalo se do hospod až nyní. Po minulém českém chmelu Kazbek nyní nastupuje Motueka z Nového Zélandu. Je to výrazně nachmelený ejl, vystupují z něj citrusy, tropické ovoce, též kořenitost, květinové až bylinné tóny, pod tím se skrývá sladově sušenkové tělo. Hořkost je lehce vyšší a celkově je pivo moc dobře pitelné. Já osobně se nemůžu rozhodnout, které mi chutnalo více, zato Bludice si pochvalovala Motueku o trošku víc. A příště nás čeká anglická klasika, chmel Challenger.

Po nějaké době jsme opět zaskočili do pražského pivovaru Victor. A konečně se nám podařilo zde narazit i na jejich tmavý speciál. Pražené a kávové pivo, k tomu něco karamelu a sušeného ovoce. Středně hořké s kapkou kyselosti, příjemné a dobře pitelné. Ochutnali jsme znovu i světlý ležák, a byl opravdu výtečný. Výrazně sladový, pěkně čerstvý a hezky chmelový. Ještě o stupínek lepší, než první várka z konce minulého roku. A někdy v březnu by se ve Victorovi mělo objevit i nakouřené pivo, na něj jsme opravdu zvědaví.

K příležitosti dne Svatého Patrika (což je pozítří) uvařil svitavský pivovar Na Kopečku speciální pivo. Je to (jak jinak) svrchně kvašený stout – Irish Stout. K dispozici je jak v točené podobě, tak ve fešných „matuškovských“ 0,75 l lahvích. My neodolali a jednu láhev jsme zakoupili. Pivo je to výrazně pražené, kávové… až snad směrem do kouřových tónů. Nesladké, celkem hořké a dobře pitelné. Opravdu vydařený Stout, Na Kopečku taky umí.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…