Slunce ve skle 2013 - skvělá piva ze všech koutů republiky

sepsal Marley

26. září 2013 v 10:36

Minulou sobotu se v Plzni – Černicích konalo Slunce ve skle – akce, na kterou se většina českých pivařů těší více než na Vánoce. Na facebookové stránce je trošku povýšeně popsaná jako „Největší pivní festival minipivovarů na světě“, což asi neplatí v žádném směru, ale v Česku minimálně co se týče počtu točených piv nemá konkurenci.

Festival se tento rok konal nejen na dvoře pivovaru, návsi a pivovarské zahradě, ale i nově na parkovišti za zahradou. Rozhodně to byl krok dobrým směrem – lidí sice bylo mnoho, ale na větší ploše se rozmělnili a přežít se to tedy naštěstí dalo. Jen na pivovarském dvoře se v odpoledních hodinách podobně jako minulý rok nedalo prakticky pohnout. Návštěvníky neodradila ani nepříznivá předpověď počasí, podle které mělo spadnout pár kapek deště… nakonec se sice slunce neukázalo, ale déšť naštěstí též ne.

Slunce ve skle bylo oficiálně zahájeno kolem jedné hodiny naražením speciální polotmavé Černické třináctky uvařené pouze pro festival v domácím pivovaru Purkmistr. Kdo přišel včas, mohl ji ochutnat přímo čepovanou z dřevěného soudku. Pěkně nachmelené pivo s kořenitými až bylinnými tóny, příjemným spíše nižším jemným řízem… možná by chtělo ještě trochu vyladit, lehce rušily karamelkové tóny, ale pilo se dobře.

A ostatní piva? Jako na každém festivalu jsme se i na Slunci vrhli na piva, která jsme neznali, často z pivovarů, na jejichž výtvory člověk úplně běžně nenarazí. Těch pár průměrných či nedobrých piv zde pitvat nebudeme, těch dobrých totiž bylo i tak více než dost. Radouš ze Šťáhlav na akci propašoval nové pivo Chasník z průmyslového Rychtáře, příjemně sladové pivo, zajímavě bylinně až citrusově nachmelené novým německým chmelem Mandarina… na devítku to je povedený kousek, možná to nejlepší, co jsme kdy od Rychtáře měli. Bludice započala pivní klání povedenou světlou desítkou z Herolda (též se jedná o průmyslový pivovar, ale měl tu vlastní stánek).

Z lehkých světlých piv jsme si dali Hoškova Bulíka ze Žamberka, hezky kořenitě až peprně nachmelené pivo, příjemně chlebově sladové. Skvělé, do Bludice spadlo jako Němci do krytu. Radnická jedenáctka byla trochu osobitá a nasládlá, nicméně celkově příjemná, takový fajn ležák. Netradiční věc měli na čepu Kvildští, tmavou osmičku zvanou Osmerák. Příjemné lehké pivo s topinkovými a trochu karamelovými tóny, sušeným ovocem a kapkou praženosti. Velmi dlouho doznívalo na jazyku, na tak slabé pivo to bylo opravdu bezva.

Objevilo se tu hodně zajímavých kousků a též pár novinek, o kterých jsme neměli ani tušení. Vydařená byla Barbucha s Citrou ze Staré školy, velmi ovocná (broskve, citrusy, banány a další) s příjemným dlouhým dozníváním. Chutnala nám i IPA Hopkirk ze stejného pivovaru, podobná ovocná bomba, sladší a zároveň více hořká, skvěle se pila. Pivovar Všerad, který nás nedávno na festivalu v Letech uchvátil, zde měl i polotmavou jedenáctku – velmi výrazné pivo, sladové a toustové, vydatně nachmelené, kořenitost přecházející až do peprnosti a citrusů. Možná ne na celodenní popíjení, nicméně stejně je to skvělé a vyvážené pivo.

Byl tu i Kvasar ze Sentic se svými medovými pivy. Jeho patnáctka byla příjemná, takový klasický český světlý speciál s fajn medovým aroma navíc, dohromady to ladilo dobře. I nakuřovaná svatováclavská dvanáctka byla bezva, kombinace tónů medových, uzených, dřevitých a kouřových byla opravdu zajímavá.

Velmi vydařený byl Svatováclavský RubínChyše, tam prostě pivo rozhodně vařit umí. Sladově karamelový speciál s trochou ovocného aroma, slušně hořký a harmonický. Javořický Kozlíček tu měl na čepu vídeňský ležák, příjemné topinkové pivo, výrazně nachmelené, s peprností, kořenitostí a trochou citrusů.

Pivovar Zhůřák Chrise Baerwaldta přivezl na festival svá první čtyři piva, všechna vypadala zajímavě a netradičně. Nakuřovaný belgický ejl Four Stooges byl zvláštní a trochu osobitý (ale nikoliv špatný), příjemný byl Czech Blonde AleHoppy Face Amber Ale, nejvíce nás ale zaujal černý ejl Total Eclipse. Výrazně kávové, čokoládové a oříškové pivo, též slušně hořké s citrusovým chmelovým aroma, pilo se skvěle.

Na závěr jsme si nechali dvojitou IPA Falk:Off od Falkona – pořádně nachmelené pivo s výrazným aroma citrusů a tropického ovoce, pryskyřičné, trochu plnější a nasládlé, zároveň více hořké. Čisté a harmonické pivo, tohle se u nás jen tak nevidí. Mňam. Původně jsme uvažovali o záverečné ochutnávce silných zahraničních lahvových kousků, které rozlévala pivotéka Beergeek, ale bohužel (či vzhledem k obsahu alkoholu možná bohudík :) už nezbyl čas. Snad někdy příště, nabídka piv to byla opravdu zajímavá.

Co se jídla týká, bylo to podobné jako minulý rok – na návsi byl stánek s různými grilovanými pochutinami – klobáskami, špízy či stejky, na zahradě se opět servírovaly halušky, plus samozřejmě bylo možné dát si klasické jídlo v (zaplněných) prostorách pivovarské restaurace. My stejně jako loni skončili u klobásy a později halušek… nu, jedlé to bylo, ale nijak zvlášť jsme si nepochutnali (zřejmě jsme na to byli málo opilí). Prostě klasika podobně jako na většině ostatních pivních festivalů, výtečné pivo na nich najdete, výtečné jídlo nikoliv.

Trošku problém byl se záchody, přeci jenom čtyři Toi Toi, záchodky v pivovaru a čtyři nové záchody na pivovarské zahradě úplně kapacitně nepostačovaly – člověk na festivalu strávil více časů ve frontě na ně, než ve frontě na pivo. Zajímavou atrakcí byla slečna v policejní uniformě (s čepicí Hottie Police), která na požádání změřila obsah krve v alkoholu… nu, my to raději nezkoušeli, abychom náhodou nebyli rekordmani :) Na hlasovací lístky o nejlepší pivo jsme letos nikde nenarazili a jelikož jsme je nijak aktivně nevyhledávali, hlasování nám ušlo. Letos zvítězil polotmavý medový speciál z Pacova, s tím jsme zatím neměli tu čest, budeme ho muset někdy v budoucnu zkusit.

Celkově se nám na letošním Slunci ve skle moc líbilo, piva byla většinou fajn, často velmi zajímavá, pár jich bylo na české poměry opravdu výtečných (a to jsme ještě pár vyhlédnutých nadějných kousků ochutnat nestihli). Rozhodně to byla jedna z nejlepších letošních akcí… už se zase těšíme na další ročník.

Více fotek ze Slunce ve skle najdete na naší facebookové stránce.

Další ročníky Slunce ve skle

Celkem 7 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…