Rebel IPA, Vyškov APA a několik dalších pivních novinek

sepsal Marley

27. září 2013 v 9:04

Září bylo tak nabité pivními festivaly, že jsme ani neměli pořádně čas napsat něco o nových pivech. Dnes to zkusíme trošku dohnat, protože zajímavých piv se vyrojilo mnoho a byla by škoda se o nich alespoň nezmínit.

V Podklášterním pivovaru v Třebíči po vydařené bezové pšenici přicházejí s dalšími zajímavými kousky. Prvním je dvanáctka Single Malt Ale… těžko říci, co bylo záměrem pivovaru (ve světě jsou obvyklé buď single hop či single hop + single malt, aby lépe vynikl charakter piva), nicméně pivo je to slušně ovocné (citrusy, tropické ovoce, broskve), též výrazně sladové s trochou karamelu až medu. Středně plné i hořké, celkově takové netradiční, ale nepije se špatně. Druhým pivem je nakuřovaný speciál, polotmavá spodně kvašená třináctka. Ve vůni není příliš úžasná, ale chuť to bohatě vynahrazuje – pěkně sladové a uzené pivo, středně hořké, příjemné. Nakuřovaná piva české pivovary opravdu umí.

Že se o vaření ejlů pokouší řada minipivovarů, to už dnes nechává každého chladným, ale u průmyslových pivovarů to přeci jen úplně zvykem není. Proto nás celkem překvapila zpráva, že Rebel z Havlíčkova Brodu uvařil nové pivo IPA. Mezi lidi se díky Zlým časům dostalo už nyní, před zítřejším oficiálním představením na Svatováclavských slavnostech. Je to hezky nachmelené pivo, znatelně ovocné, s trochou dalších bylinných až pryskyřičných tónů, sladově sušenkové, spíše více hořké, dobře pitelné. Není to sice Matuška ani Strahov, ale na průmyslový český pivovar rozhodně slušný výkon.

To v průmyslovém Vyškově už asi ejlem nikoho nezaskočí. Nyní přichází do hospod a pivoték Single Hop APA, tedy American Pale Ale chmelený pouze jedním druhem chmele – americkou Citrou. Celkem ovocné pivo s tóny grepů a citrónové kůry, hodně sladové a karamelkové, po ohřátí chmelové aroma ustupuje do pozadí. Celkem pitelné pivo, ale nepříliš vyvážené… spíše nás zklamalo, s podobnými zahraničními pivy se vůbec srovnávat nedá, i jihlavská verze byla o poznání lepší.

Falkon uvařil už sedmého Stalkera. Je to hezky ovocná citrusová, pryskyřičná, karamelová a více hořká IPA… skvělý počin, i když minulé dvě várky nám sedly trošku více. Krom toho Falkon přichystal i dvě nové svrchně kvašené dvacítky, které měly premiéru na Slunci ve skle. Imperial Stout Falk:On jsme zatím neochutnali, ale dvojitá IPA Falk:Off se opravdu povedla, pěkně nachmelený a krásně vyladěný silák.

Beznoska přišel již s třetím svým ejlem, tentokráte je to polotmavá patnáctka. Výrazně a trochu zvláštně ovocné, s banány, pomeranči, broskvemi, tropickým ovocem, též znatelně kořeněné a karamelové. Střední hořkost byla tak akorát, nepilo se úplně špatně. Celkově ale dost osobité pivo, jako kdyby v něm byly bavorské pšeničné kvasinky… určitě to není pro každého.

U Tří růží vaří další a další nová piva, za ten necelý rok a půl mají na kontě úctyhodných 30 kousků (pokud nám náhodou nějaký neunikl :). Jedním z posledních je světlá čtrnáctka Podzimní Hop Lager. Pivo měděnou barvou odpovídá spíše polotmavému, je zajímavě nachmelené, kořenité, bylinné až kapku citrusové. Má trochu plnější sladové tělo s tóny karamelu a toustů, je lehce nasládlé a středně hořké. Fajn pivo, připomíná zdejší klášterní speciály, jen je možná o něco méně harmonické.

Poslední pivo není úplná novinka, ale je vařeno jen jednou za rok, takže není úplně snadné ho potkat. Jedná se o karamelovou jedenáctku s lipovým medem ze svitavského pivovárku Na Kopečku. Příjemné sladově karamelové pivo s trochou čokolády a praženosti, medové je ale jen trošku, tmavší slady to celkem přebíjejí. Ale pivo je to celkově fajn, pije se moc dobře.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…