Minulý měsíc se pro pár pivních nadšenců konala komorní ochutnávka piv Mikkeller v pivotéce Beergeek. A nebyla to jen ledajaká piva, ale speciální French Oak série, neboli stejné pivo dozrávané v šesti různých dubových sudech.
Pivo samotné je Barley Wine anglického typu, ale výrazně silné s 19,3% alkoholu, bylo kvašeno šampaňskými kvasinkami a lahvováno do pěkných 375 ml lahví. Sudů bylo šest, tři z nich lehce vypálené (light toasted) a tři středně vypálené (medium toasted). Z oněch tří sudů vždy pocházel každý z jiné oblasti ve Francii. Mikkeller prakticky nic o svých pivech nesdílí, takže nezbylo než zkusit nějaké informace pohledat jinde. Dobu, po kterou pivo v sudech zrálo, se nám bohužel nepodařilo zjistit. Při degustaci jsme ale nic z níže uvedeného netušili, takže naše dojmy nejsou ničím zkreslené, de facto šlo o slepou ochutnávku :)
Jaký vliv má vypálení sudu na chuť výsledného uzrálého piva? O tom se asi nikde nedočtete, ale snad to lze trošku odvodit z vlivu sudu na víno a o tom už toho bylo napsáno mraky. Lehce vypálené sudy by měly méně ovlivnit chuť, asi by to mohlo být více ovocné s tóny čerstvého dřeva. Středně vypálené by měly více zvýraznit vanilkové tóny a též nějaké to koření. Ale závisí hodně na konkrétním druhu dubu a oblasti, jak se co ve výsledku v pivě (víně) projeví.
Sudy byly vyrobeny z dubů tří oblastí Francie – Forêt de Tronçais, Forêt du Centre a Forêt Limousine. Forêt de Tronçais se nachází v regionu Auvergne, je to čistě dubový les s úrodnou půdou, stromy zde rostou do velkých výšek. Dřevo je kvalitní a sudy z něj vyrobené jsou velmi populární mezi výrobci červených vín. Ve Forêt du Centre (region Centre) rostou stromy blízko sebe, jsou menší, půda má vyšší obsah jílu. Sudy z této oblasti se používají na bílá i červená vína. Forêt Limousine (region Limousin) má chudou písčitou půdu, stromy jsou zde více roztroušeny a rostou do menších výšek. Dřevo je drsné a agresivní, využívá se zejména na Brandy a jiné destiláty.
To by byla trocha teorie, teď přejdeme k samotným pivům. Jednotlivé vzorky byly dosti podobné – pokud by člověk ochutnal jeden, popsal si ho a dal si za týden další, bude z něj mít nejspíš podobný dojem, dost možná úplně stejný. Piva byla hodně alkoholová (19,3% alkoholu prostě nikam neskryjete), sladká, karamelová, trochu ovocná a lehce či více vanilková a dubově dřevitá. A kupodivu všechna výborná, nebyly to žádné osobité hrůzy.
A teď pár poznámek k jednotlivým kouskům, začneme těmi méně vypálenými, tedy Light Toasted:
Forêt de Tronçais – Příjemné pivo s výraznou dřevitostí, uhlazené, vanilka jen na pozadí.
Forêt du Centre – Jemné a příjemné pivo. Hodně vanilkové, vyvážené, líbivé. Chutnalo nám asi nejvíce a bylo též nejoblíbenější i mezi ostatními účastníky ochutnávky.
Forêt Limousine – Hodně alkoholové pivo, ovocné (nejvíce švestky), celkem málo vanilkové, drsnější. Mezi vzorky spíše slabší, ale zajímavé.
A přejdeme k těm středně vypáleným, Medium Toasted:
Forêt de Tronçais – Moc příjemné pivo, velmi výrazně vanilkové, též dubová dřevitost je výrazná. Vyvážené a vydařené. Nám chutnalo moc, téměř na úrovni nejlepšího (Centre, Light), v lecčems zajímavější.
Forêt du Centre – Kupodivu o trochu méně vanilkové, než lehce vypálená verze, ve srovnání s ostatními trochu alkoholovější a spíš méně výrazné pivo, ale vyvážené a s příjemným kouřovým nádechem.
Forêt Limousine – Výrazně vanilkové, celkem vyvážené s podobným kouřovým nádechem jako předchozí vzorek.
Nu, tohle byly naše poznámky a závěry z ochutnávky. Kupodivu to celkem i vypadá, že to vhledem k teorii dává smysl, jen sem tam trošku ne :) Spíše než něco převratně objevného to byla zajímavá zkušenost, že není dubový sud jako dubový sud a že i duby z oblastí relativně nedaleko od sebe mohou mít tak odlišné charakteristiky. Byla to moc fajn ochutnávka, snad se ještě někdy podobná série ve dřevě dozrávaných piv objeví.
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Slowburn Nightbreed
4. 8.7,5 -
Permon The Darkness #2 Imperial Stout Aged in Jamaican Rum Barrel
3. 8.7,5 -
Zichovec / Markku Leminen GWBC Best of Show 34
3. 8.8 -
Obora Imperial Stout Barrel Aged (Martinique Rum)
3. 8.8,3 -
Crazy Clown Pornstar Cindy Shine Edition
3. 8.7,3 -
Zichovec Like a Strawberry Daiquiri 14
3. 8.8 -
Thrills / Z Gálových sadů Brave New Plum
2. 8.8 -
Sibeeria Kazbek Hazy Pale Ale
2. 8.6,8 -
Chroust Triglav
2. 8.8 -
Sibeeria Blackdog Spring (2024)
2. 8.4,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024