Ochutnávka Mikkeller Forêt v Beergeeku

sepsal Marley

17. prosince 2013 v 9:24

Minulý měsíc se pro pár pivních nadšenců konala komorní ochutnávka piv Mikkeller v pivotéce Beergeek. A nebyla to jen ledajaká piva, ale speciální French Oak série, neboli stejné pivo dozrávané v šesti různých dubových sudech.

Pivo samotné je Barley Wine anglického typu, ale výrazně silné s 19,3% alkoholu, bylo kvašeno šampaňskými kvasinkami a lahvováno do pěkných 375 ml lahví. Sudů bylo šest, tři z nich lehce vypálené (light toasted) a tři středně vypálené (medium toasted). Z oněch tří sudů vždy pocházel každý z jiné oblasti ve Francii. Mikkeller prakticky nic o svých pivech nesdílí, takže nezbylo než zkusit nějaké informace pohledat jinde. Dobu, po kterou pivo v sudech zrálo, se nám bohužel nepodařilo zjistit. Při degustaci jsme ale nic z níže uvedeného netušili, takže naše dojmy nejsou ničím zkreslené, de facto šlo o slepou ochutnávku :)

Jaký vliv má vypálení sudu na chuť výsledného uzrálého piva? O tom se asi nikde nedočtete, ale snad to lze trošku odvodit z vlivu sudu na víno a o tom už toho bylo napsáno mraky. Lehce vypálené sudy by měly méně ovlivnit chuť, asi by to mohlo být více ovocné s tóny čerstvého dřeva. Středně vypálené by měly více zvýraznit vanilkové tóny a též nějaké to koření. Ale závisí hodně na konkrétním druhu dubu a oblasti, jak se co ve výsledku v pivě (víně) projeví.

Sudy byly vyrobeny z dubů tří oblastí Francie – Forêt de Tronçais, Forêt du Centre a Forêt Limousine. Forêt de Tronçais se nachází v regionu Auvergne, je to čistě dubový les s úrodnou půdou, stromy zde rostou do velkých výšek. Dřevo je kvalitní a sudy z něj vyrobené jsou velmi populární mezi výrobci červených vín. Ve Forêt du Centre (region Centre) rostou stromy blízko sebe, jsou menší, půda má vyšší obsah jílu. Sudy z této oblasti se používají na bílá i červená vína. Forêt Limousine (region Limousin) má chudou písčitou půdu, stromy jsou zde více roztroušeny a rostou do menších výšek. Dřevo je drsné a agresivní, využívá se zejména na Brandy a jiné destiláty.

To by byla trocha teorie, teď přejdeme k samotným pivům. Jednotlivé vzorky byly dosti podobné – pokud by člověk ochutnal jeden, popsal si ho a dal si za týden další, bude z něj mít nejspíš podobný dojem, dost možná úplně stejný. Piva byla hodně alkoholová (19,3% alkoholu prostě nikam neskryjete), sladká, karamelová, trochu ovocná a lehce či více vanilková a dubově dřevitá. A kupodivu všechna výborná, nebyly to žádné osobité hrůzy.

A teď pár poznámek k jednotlivým kouskům, začneme těmi méně vypálenými, tedy Light Toasted:

Forêt de Tronçais – Příjemné pivo s výraznou dřevitostí, uhlazené, vanilka jen na pozadí.

Forêt du Centre – Jemné a příjemné pivo. Hodně vanilkové, vyvážené, líbivé. Chutnalo nám asi nejvíce a bylo též nejoblíbenější i mezi ostatními účastníky ochutnávky.

Forêt Limousine – Hodně alkoholové pivo, ovocné (nejvíce švestky), celkem málo vanilkové, drsnější. Mezi vzorky spíše slabší, ale zajímavé.

A přejdeme k těm středně vypáleným, Medium Toasted:

Forêt de Tronçais – Moc příjemné pivo, velmi výrazně vanilkové, též dubová dřevitost je výrazná. Vyvážené a vydařené. Nám chutnalo moc, téměř na úrovni nejlepšího (Centre, Light), v lecčems zajímavější.

Forêt du Centre – Kupodivu o trochu méně vanilkové, než lehce vypálená verze, ve srovnání s ostatními trochu alkoholovější a spíš méně výrazné pivo, ale vyvážené a s příjemným kouřovým nádechem.

Forêt Limousine – Výrazně vanilkové, celkem vyvážené s podobným kouřovým nádechem jako předchozí vzorek.

Nu, tohle byly naše poznámky a závěry z ochutnávky. Kupodivu to celkem i vypadá, že to vhledem k teorii dává smysl, jen sem tam trošku ne :) Spíše než něco převratně objevného to byla zajímavá zkušenost, že není dubový sud jako dubový sud a že i duby z oblastí relativně nedaleko od sebe mohou mít tak odlišné charakteristiky. Byla to moc fajn ochutnávka, snad se ještě někdy podobná série ve dřevě dozrávaných piv objeví.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…