Nová Sladovna Sorachi IPA, Mazák Tomahawk, Kolčavka 2× Bitter, Holá řiť a další novinky

sepsal Marley

11. listopadu 2016 v 14:49

Je tu další seznam českých pivních novinek. Objevují se poslední dýňová a „zeleně“ chmelená piva, pomalu přichází další speciality, třeba piva vařená k příležitosti Movemberu. V poslední době bývaly naše dojmy z piv spíše pozitivní, ale teď to bude takové vyvážené, od výborných piv po úplné hrůzy.

Opavský pivovar Nová Sladovna také připravil pivo se zeleným chmelem. Je to světlý speciál Greenhorn, chmelený je docela hodně, s tóny bylin a kořenitosti, zároveň je i znatelně sladový. Užil by ještě trochu doladění, ale i tak je fajn. Dále Nová Sladovna uvařila jednochmelovou IPA One Bull s japonským chmelem Sorachi Ace. Pivo je to očekávaně osobité, bylinné s tóny kopru, lehce okurkové, limetkové a grepové, trochu peprné. Docela divoké i na Sorachi Ace, ale pokud člověk tento chmel miluje, tak není co řešit. Povedený kousek.

Dolnobojanovický Mazák přišel s dalším svým jednochmelem, tentokráte je to ejl s americkým Tomahawkem. Je chmelově bylinný, pryskyřičný, s tóny citrusové kůry, lehce i kandovaného ovoce a zeleného pepře. Zajímavé a dobře pitelné pivo.

Pivovar Krušnohor nahradil svůj dřívější polotmavý speciál nynějším vídeňským ležákem. Pivo je to toustové, karamelové, s chmelově kořenitými tóny, lehce oříškové a pražené. Vyvážené, příjemné, velmi pitelné. Potkat takhle dobré spodně kvašené pivo v láhvi není vůbec obvyklé.

Na pražské pivní scéně přibyl další létající pivovar. Zakladatelé jej nazvali vkusně Holá řiť a jejich pivní prvotinou je Ipička. Pivo je vařené ve vojkovickém Koníčkovi, jde o patnáctku IPA s převážně americkými chmely. Ve vůni je příjemně ovocná, v chuti už tak harmonická není, s drsnější hořkostí a lehkými vadami. Nic dobrého, ale pít se to ještě dá.

Zichovec pro podzim uvařil čtrnáctku Pumpkin Ale. Jde o hodně kořeněné pivo, našli jsme v něm snad všechno běžné koření, k tomu je karamelové, docela dýňové i zázvorové. Je sice bez vad, ale v chuti je to slušná divočina, v této kategorii máme raději vyváženější a jemnější kousky.

Po půl roce jsme zase zavítali na kontrolu kvality na Kolčavku. Čekaly nás tu tři nám neznámá piva, převážně novinky. Prvním je Best Bitter o stupňovitosti dvanáct, tmavší ejl s výraznými chmelovými tóny – bylinami a zemitostí. Je i hodně sladový, drsnější, ale neurazil, jeho aroma se i anglickým originálům podobá. Druhým pivem je English Pale Ale, což by podle pivovaru měl být ekvivalent Extra Special Bitteru (přepište stylové příručky, čeští pivovarští ví opět vše nejlépe). Jde o polotmavou třináctku s anglickými chmely, je řádně sladová a zároveň slušně hořká, s chmelově kořenitými a zemitými tóny a grepovým závěrem. Vcelku fajn pivo. Posledním pivem je Gingi Beer, zázvorová čtrnáctka. Je karamelková a zázvorová, s nádechem ovoce a docela výrazným máslem. Nedobré pivo, už jsme se trochu lekli, že šla kvalita Kolčavky znatelně nahoru.

Vsetínský Valášek připravil další jednochmelový ejl, nyní s Citrou, americkou klasikou. Pivo je to sladové, karamelové, hodně hořké, s grepy, chmelovou kořenitostí a peprným závěrem. Pitelné pivo, ale Citru moc nepřipomíná, možná trochu zdivočely kvasinky.

Létající Mazaný Lišák uvařil irský stout O'Pat, zřejmě opět v Radničním pivovaru Jihlava. Je čokoládové, karamelkové, lehce máslové, nijak dobře pitelné. Nám ten diacetyl prostě ve tmavých pivech vůbec nesedí.

Pražský Bad Flash uvařil v královodvorském Tamborovi ležák k listopadovému Movemberu. Je to Movembeer, chmelený pouze Žateckým poloraným červeňákem. Pokud jsme o výše zmíněných pivech psali, že jsou máslová, tak proti tomuhle je to ještě čajíček. Máslová bomba s dalšími lehkými vadami, chtělo to hodně přemáhání dopít alespoň třetinku. Je docela s podivem, že něco tak nedobrého z jinak slušného Tamboru vypustili na veřejnost.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…