Narozeninový festival pivovaru Matuška v karlínském Krystal Bistru

sepsal Marley

18. května 2018 v 15:15

V sobotu proběhl v karlínském Krystal bistru další festival pivovaru Matuška, tentokráte k příležitosti devíti let pivovaru (to ten čas letí). My koketovali s možností, že se před festivalem ještě vydáme do Únětic na oslavy sedmého výročí založení tamního pivovaru, ale nakonec jsme raději zamířili rovnou do Karlína – Matuškovy speciály se totiž často vypijí bleskovou rychlostí.

Na rozdíl třeba od loňského zářijového festivalu jsme tedy na místo dorazili včas, dokonce pár minut před otevřením ve dvanáct hodin. Na počátku to byl úplně jiný festival – pohodové líné odpoledne, minimální fronty a žádné prodírání se davy lidí. Později se ale začal festival zahušťovat, kolem druhé hodiny už tu bylo slušně lidí, v pět při našem odchodu už to byla celkem divočina a večer pak už dost možná úplný masakr. Prostě celkový dojem z festivalu dosti záleží na tom, kdy na něj přijdete.

Nabídka jídla na první pohled nebyla nijak bohatá – klobásy, burger s trhaným vepřovým, sekaná či brisket (hovězí hruď). Ale vše vypadalo dobře, jak si to lidé kolem nás nosili, takže jsme se nenechali dlouho přemlouvat. Nejdříve jsme zkusili sekanou v housce, byla opravdu výborná a sytá – tu už asi nic nepřekoná, říkali jsme si. Ale pak jsme ochutnali ještě brisket v bulce a to byla panečku paráda – krásně šťavnaté na jazyku se rozpadající hovězí, úplná nirvána. S kvalitou jídla na většině pivních festivalů se to nedá srovnat.

Najednou z píp teklo dvanáct druhů piv – jedno v malém bistru K Mini, čtyři ve velkém Krystal Bistru a sedm na venkovním výčepu. Piva se postupně střídala, některých bylo více sudů, celkem se tu za celý den vystřídalo kolem dvaceti různých piv. Sklenici člověk dostal za stokorunovou zálohu a piva byla ze jednotnou cenu padesáti korun za třetinku – což hlavně u silnějších piv nebyla vůbec špatná koupě.

Největším lákadlem byla novinka BarleyWine Barrel Aged, extra silné 28stupňové ječné víno, dozrávané v sudech po americké bourbonu a německé whisky. Pivo ale po stočení do kegu, na rozdíl od lahví, nedokvasilo úplně dle Matuškových představ – při čepování hodně pěnilo, takže bylo nakonec rozdáváno zdarma jako pouze pěna neboli „mlíko“. Někteří kujóni si pak půjčili třeba tři sklenice a tímto vysokoalkoholickým (13,5 %) mlíkem se napájeli celé odpoledne :) My ho zkusili a následně porovnali i s lahvovou verzí a musíme říci, že po opadnutí pěny byl rozdíl v kvalitě minimální – mně chutnalo nepatrně více lahvové, Bludici zase čepované. Pivo to bylo sladové a plné, méně řízné, lehce medové a karamelové, s tóny kokosu i vanilky z dozrávání v dubu a nádechem tropického a kandovaného ovoce z chmelů a kvasinek. Výborný kousek, který rozhodně stojí za ochutnání.

Dále se tu objevily dva speciály, připravené pouze pro tento festival. Prvním byla Desítka, chmelená zeleným německým chmelem Polaris. Sladová, chmelově bylinná, s nádechem květin, peprnosti a citrónové kůry. Hezky vyladěné a skvěle pitelné výčepní. A druhým speciálem byla California, chmelená zeleným chmelem Cascade – a to v pořádném množství. Bylo to skoro jako čichat a pít chmelové šišky – výrazně chmelově bylinný ejl, s tóny až do konopí, lehce sladový a citrusový. Žádná ovocná bomba a přímočará líbivka jako běžná California – chtělo si to chvíli zvyknout na extrémní chmelení, ale popíjela se velmi dobře. Škoda, že takovéto speciality připravuje Matuška tak málo často a v tak malém množství.

Mezi popíjením zelenochmelů a ječných vín jsme zkusili i pár dalších Matuškových kousků. Třeba moc příjemnou Double IPA, chmelenou mimo jiné americkým experimentálním chmelem s kokosovým aroma (pivo trochu v aroma připomínalo jiný „kokosový“ chmel Sorachi Ace). Výborně pitelná byla i relativně nová Dvanáctka, špatná nebyla ani kořeněnější dvanáctka Saison. Prostě Matuška prakticky nikdy nezklame.

Celkově jsme si festival rozhodně užili, více než předchozí tři zdejší akce dohromady, nejspíše i kvůli příchodu hned na otvíračku. Včasný příchod je tedy nutností – pokud nemáte rádi davy a jinými pivomilci již vypitá jednorázová piva :) No a my se už těšíme na příští festival s dalšími bezva pivy a šťavnatými briskety.

Více fotek najdete v naší fotogalerii Narozeninový festival pivovaru Matuška, Krystal Bistra a K mini.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…