Matuška & Krystal beer fest, Zichovec Tap Takeover Vítězná a 1. Uhříněveské pivní slavnosti

sepsal Marley

21. září 2017 v 16:46

Dnes se vrátíme k sobotě po Černokosteleckém vykulení. Po tomto festivalu jsme nejdříve zamířili do centra Prahy – do Karlína, kde pivovar Matuška čepoval mnoho druhů svých piv včetně několika novinek.

Vloni a předloni Matuškův festival probíhal ve vinohradském Mozaika Burger & Co. a na přilehlé ulici, letos se přesunul do spřízněného Krystal Bistra. V Krystal Bistru už v zimě proběhl Matuškův masopust a na jaře zase festiválek 8 let s Matuškou. Je to zde celkem fajn a asi tu je i o něco více místa než u Mozaiky, jen ty výborné Mozaikovské burgery nám chybí.

Krom klasik jako je California, Apollo Galaxy či Zlatá raketa se na festivalu čepovalo i několik speciálních záležitostí. Turbo desítka – extra chmelená zeleným chmelem bohužel došla v okamžiku našeho příchodu, zkusili jsme tedy Wet Hop desítku – chmelenou za studena zeleným chmelem (oproti Turbo verzi v běžném množství). Musíme říci, že se povedla náramně – čerstvý chmel z ní byl cítit na sto honů. Vyvážená, čistá, tak akorát hořká. Škoda, že ji Matuška připravil v malém množství jen pro festival.

Další festivalová piva ještě nebyla na čepu, takže jsme prozatím zamířili na další festival. Na Újezdě, v pivní Zahrádce Vítězná 18, v sobotu probíhal Tap Takover pivovaru Zichovec. Tento pivovar už v květnu ve vinohradském Beergeek Baru obsadil 24 píp, nyní na Zahrádce to byla „jen“ polovina – 12 kousků. Mimo běžných piv jako je Krahulík či Magor tu z výčepů tekly i méně obvyklé záležitosti a též i pár novinek.

Zahrádka Vítězná 18 je poměrně nový podnik – jde o pivní zahradu ve vnitrobloku, s posezením jak ve velkém stanu, tak i mimo něj. Pro piva si tu chodíte k výčepu, trochu nám to zde připomnělo franské pivní zahrady – kellery. Někdy sem ještě musíme zajít na detailnější průzkum.

Ale zpět k Zichoveckému pivovaru. Zkusili jsme třeba jeho nový ejl Kryšpín, nachmelený českými odrůdami chmele. Sladový, chmelově bylinný, s nádechem citrusů. Velmi chutné pivo. Relativně nová je i Double IPA – řádně chmelená světlá osmnáctka. Výrazně ovocná s tóny grepů, citronové kůry i kandovaného ovoce, lehce je znát i zelený pepř. Sladce sladová a zároveň hořká – harmonický a velmi chutný kousek.

Na Tap Takeoveru měla premiéru dvě piva. Prvním je Černé Cucu, šestadvacítka barley wine s černým rybízem, uvařená ve spolupráci s Létajícím chroustem. Pivo je to sladší, karamelové, s tóny medu, černý rybíz je též velmi znát. Má příjemné doznívání, ale sladké je možná až zbytečně moc a též je i trochu neuhlazené. Je vcelku fajn, ale s trochou doležení bude asi ještě lepší.

Druhou premiéru si tu odbyl Saison White Wine Barrel Aged, osmnáctka dozrávaná v sudu po bílém víně. Sladové pivo s tóny medu, vanilky, žlutých melounů a nádechem koření. Velmi líbivé a výborně se popíjející – úplně jako něco třeba od Mikkellera či To Øl. Zichovec se rok od roku lepší a teď už bezpochyby patří mezí mezi českou špičku.

Po Zichovcově Tap Takeoveru jsme zajeli zpět ke Krystal Bistru – podívat se, zda se už neobjevila na čepu další piva. Štěstí nám opět nepřálo – hned při našem příjezdu došlo další pivo, Námořník se zeleným chmelem. Tak jsme alespoň zkusili čerstvě naražené Apollo Galaxy s přídavkem chilli papriček – vlastně ani nevíme, jaký druh tam Matuška použil, ale byly doma vypěstované :) Zajímavé pivo, ovocné a tak akorát pálivé, velmi dobře se pilo. Ale základní Apollo Galaxy je stejně o úroveň lepší.

A aby toho nebylo málo, po Matuškovi jsme vyrazili do Uhříněvsi, kde v areálu Uhříněveského pivovaru probíhaly Uhříněveské pivní slavnosti. Čekali jsme, že v devět večer to zde bude už klidné, ale opak byl pravdou – hrála kapela Houpací kůň, všude bylo plno lidí, u výčepů i docela fronty. Na náš vkus trochu divoká a lidová akce, ale třeba to dříve odpoledne bylo pohodovější. Zkusili jsme světlou čtrnáctkupolotmavou třináctku – příjemná sladová piva, i slušně chmelená. Tahle piva už mají v Uhříněvsi vyladěna dobře.

Pak jsme si u jednoho z výčepů všimli novinky – piva Ubeer 34. Zřejmě jde o pivo inspirované silným X33 od pivovaru U Medvídků, neboť oba současní uhříněveští sládci v tomto pivovaru piva dříve vařili. Je možné, že šlo teprve o nějakou předpremiéru, pivo bylo hodně sladké a plné. Ale mělo mnoho příjemných tónů – medu, švestek, třešní i rozinek. Po dalším zrání by mohlo být parádní.

Na závěr večera jsme vyrazili domů do Běchovic, kde jsme na probíhajícím festiválku Svátek sousedů ochutnali ještě jedno minipivovarské pivo - dvanáctku z Počernického pivovaru. Pít se moc nedalo, poměr cena / výkon nic moc (a to bylo zadarmo). Jinak to ale byl, ač hodně náročný, tak příjemně strávený den s vesměs výbornými pivy. Ale nebudeme se zlobit, když se příště tyto zajímavé pivní akce budou konat v různé dny :)

Více fotek najdete v naší fotogalerii Matuška & Krystal beer fest, Zichovec Tap Takeover Vítězná a 1. Uhříněveské pivní slavnosti.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…