Matuška Winter Ale, Zemský stout, Kounický Nelson Sauvin, Radniční Centennial a jiné pivní novinky

sepsal Marley

6. února 2015 v 10:40

Tak tu opět máme další nadílku z naší pravidelné rubriky pivních novinek. Za poslední týden se objevilo mnoho příjemných překvapení, sem tam ale i nějaké to zklamání.

Pivovar Matuška přichystal další nové pivo, šestnáctku Winter Ale. Má výrazné aroma tropického ovoce s dominujícím mangem, ananasem a liči, najde se i nějaký ten citrus a borová pryskyřice. V chuti je i sladové, lehce karamelové a též nasládlé, jak je u Matuškových ejlů zvykem. Čisté, vyvážené, skvěle pitelné. Tohle má Matuška prostě v malíčku.

Zemský pivovar si nechal vyrobit další pivo, tentokráte Zimní stout. Má výrazné tóny hořké čokolády, praženosti a kávy, je plnější, na pozadí je znát lehký nádech švestek. Výborné pivo, skvěle se pije. Jak nás všemožné zemské ležáky nezaujaly, tak tyto speciály nás opravdu baví.

Radniční pivovar Jihlava přišel s posledním pivem z loňské jednochmelové série. Hlavní roli v něm hraje americký chmel Centennial, pivo je to zajímavě bylinné a květinové – docela připomíná květy růží. Znát je kůra citrusů, lehce i pryskyřice a mandarinka. Příjemné, čisté a dobře pitelné pivo. Po řadě nepříliš povedených jednochmelů z loňského roku se zdá, že se Jihlavě zase začíná dařit. Série by měla pokračovat i letošním rokem, objeví se v ní nové chmely jako je Topaz, Vic Secret či Ella.

Se „Single Hopy“ přichází i Kounický pivovar. Jeho první pivo ze série je chmeleno populárním novozélandským Nelson Sauvinem. Je šťavnaté, plné ananasu, mandarinek, angreštů a bylin, tak akorát hořké a pije se moc dobře. Příjemné je použití pouze plzeňského sladu – chuť chmele je tak čistější a s ničím se netluče (ale zase se pivovar vystavuje riziku, že některé chmely budou samotné méně zajímavé). Jsme zvědaví, jak se zadaří příště, následovat by měly u nás nepříliš používané chmely jako je Melon, Sorachi Ace či Polaris.

Dolnobojanovický Mazák rozšířil svůj bohatý sortiment o pivo India Pale Lager, tedy spodně kvašenou IPA. Je to ležák plný citrusů, tropického ovoce a bylin, zároveň docela sladový a lehce nasládlý. Ve vůni mi tolik nesedl, ale v chuti je bezva, skvěle se popíjel.

Joe’s Garage z Plzně nám připravil pivo La Trap, mělo by jít o belgický Dubbel. Pivo je to dosti kořeněné – nejvíce je znát hřebíček a koriandr, docela ovocné – s pomerančovou kůrou, banány a jablky. Hořkost má spíše vyšší, je i docela karamelové a nasládlé. Zvláštní pokus, chutná jako takový hořký Weizenbock, pitelnost má spíše průměrnou.

Pacov na Vánoce uvařil kořeněný ejl, do Prahy ale doputoval až nyní. Je hodně kořeněný, hlavně skořicový, medově sladový s nádechem ovoce. Dá se, ale tahle česká kořeněná piva bez myšlenky nás moc nebaví.

Vídeňský ležák od Radouše nám taky přišel takový kořeněný, ale nic konkrétního se nám o něm zjistit nepodařilo. Jinak je sladový, chmelově kořenitý, s tóny pomerančové kůry, jablek a lehce máslíčka. Divné a nijak extra dobře pitelné pivo.

Pivo z pivovaru Svatý Ján nám naposledy chutnalo na Slunci ve skle, od té doby na něj moc štěstí nemáme. Sedmnáctka Povstalec IPA naše dojmy nezlepšila – krom slušného aroma kandovaného a tropického ovoce v něm rušily tónu karamelek, máslíčka a jogurtu. Sice to nebylo ještě úplně hnusné, ale ani zdaleka ne dobré. Měli by tam trošku na kvasný proces dohlédnout, ta piva mají na to být slušná.

Největším zklamáním se stala světlá čtrnáctkaLyera. Byla chmelově kořenitá, hodně karamelková, lehce máslová, docela špatně pitelná. Přemýšlíme, co se nezdařilo, jestli nešlo o nějaký starý a špatně skladovaný sud či jiný problém – protože všechna předchozí piva z Lyera byla naprosto parádní, řadili jsme je k české špičce.

Lidl zase nabízí další Argusy. Tentokráte přibyl 14 Special a 16 Strong, dle všeho jsou tato piva vařena ve vratislavském Konradovi. Světlá 14 je sladově karamelová, s drsnější hořkostí, nepříliš úžasná, sotva průměrně pitelná. Polotmavá 16 dopadla o něco lépe, karamelová, lehce pražená, sladší, ale opět má drsnější hořkost, která celkem ulpívá. Docela pitelné pivo, možná by mělo smysl na něm něco uvařit.

Na závěr jako obvykle zmíníme pár nedávno ochutnaných starých piv. Nakuřovaný weizenbock Macho z Třebonic je stále skvělý, výrazné a zajímavé pivo, prostě Staňkovo nejlepší, na české poměry hotový majstrštyk. Cornel IPA z Třebíče je fajn ejl, hezky chmelený a příjemný. Beskydský ležák nám v poslední době chutná, příjemně sladový a hezky chmelený, asi lepší než ty všemožné beskydské ejly. A po několikáté musíme zmínit Hendrychův ejl H16, ten si dáváme každou chvíli a zatím nás nezklamal, je to prostě level Matuška.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…