Letní pivní novinky z Česka i zahraničí

sepsal Marley

1. srpna 2014 v 10:23

Máme tu opět naše nepravidelné povídání o pivních novinkách. Pivovary přes léto trochu polevily a též my více dovolenkovali, můžete se těšit třeba na nový desetidílný seriál o cykloputování po bavorských pivovarech. Takže pár týdnů trvalo, než se nastřádalo něco, o čem by mělo smysl psát.

Pivovary Lobkowicz přes léto nelení a přišly s dalšími novinkami. První z novinek přichystal pivovar Rychtář, je to světlá desítka Fojt. Chmelená žateckým poloraným červeňákem, je kořenitá a bylinná, lehce přechází do citrusových tónů. Je i sladová, lehce obilná, celkem slušně pitelná.

Další tři piva má na svědomí pivovar Vysoký Chlumec. A nejedená se o žádné ležáky, ale rovnou o India Pale Ale. Všechny tři druhy používají stejné slady a chmely, lišit by se měly jen jejich poměry. Nám se zatím podařilo ochutnat dvě verze – Northern Light IPA a Sea Witch IPA. Northern Light je hodně citrusový – s grepy a červenými pomeranči, znát jsou i tóny květů růže. V chuti se přidává výrazný karamel a znatelná sladkost. Pivo je ale chmelené celkem dobře, střední hořkost tu sladkost vyrovnává. Fajn pivo, slušně pitelné, předčí leckterý minipivovarský „pokus o ejl“.

Sea Witch je podobná jako Northern Light, ještě trochu více vyniká karamel, krom citrusových a „růžově“ bylinných tónů se přidává i něco lesního ovoce. Zdála se o něco méně sladká, ale to může být i teplotou a načepováním v hospodě. Každopádně stejně jako Northern Light to bylo fajn pivo, které neurazí a pije se vcelku dobře. Obě tyto piva spíše než IPA připomínají americké Amber Ale, díru do světa asi neudělají, ale mohlo to dopadnout mnohem, mnohem hůře.

Beskydském pivovárku uvařili IPA James Cook s použitím australských chmelů. Pivo je hodně chmelově ovocné, nejvíce je znát tropické ovoce a grepy, též i další citrusy. Jak už je u Beskydských IPA zvykem, je též hodně sladové, nasládlé a karamelové. Hořkost má lehce vyšší, trochu rušily lehké tóny zkvašenosti na pozadí (trochu podobné jako u předchozího Summer Trip), ale jinak se pilo celkem dobře.

U Beznosky připravili na léto Cykloejl. Desítka chmelená Citrou nás překvapila už svojí vůní – obilná, máselná, po ohřátí i zatuchlá a houbová, na pozadí byla trocha citrónové kůry a grepů. V chuti opět dominovalo máslo, obilně sladové tóny, v závěru se přidávalo i nahnilé ovoce. Hnusné a nepitelné pivo, ani ve dvou jsme nedokázali třetinku piva pokořit. Ani minulý rok výtečný pšeničný Koloušek nám tentokráte moc nechutnal, takže si s ohledem na předchozí návštěvu říkáme, jestli není čas nad Beznoskou zlomit hůl.

Novinky se objevují i na Slovensku a sem tam nějaká dorazí i k nám. Za účast na degustaci ve Žďáru jsme od Karla Nečady a sponzorů dostali pár lahví z pivovaru Kaltenecker. Krom velmi dobrého nakuřovaného porteru Pyroman a výtečné a tentokráte hodně karamelové i tmavé Double IPA No Limit mezi nimi byly i nové Suzuki a Primavera. Suzuki je India Pale Lager, tedy ležák chmelený jako IPA, v posledních letech v Evropě a Americe celkem populární pivní styl. Vařený byl ve spolupráci s japonským Bay Brewing. V pivu je hodně manga, mandarinek, broskví i grepů, výrazný je i slad, pivo má vyšší celkem ostrou hořkost. Aromaticky je moc příjemné a pije se dobře. Druhé pivo je Primavera IPA, při jehož stvoření zase přiložili ruku k dílu italští pivovarníci ze Zahre Beer. V něm je hromada tropického ovoce a pomerančů je doplněna o něco dalších citrusů a kandovaného ovoce. Pivo je slušně hořké a dobře pitelné. Taková pěkně udělaná ovocná líbivka. Obě tato piva se nyní v Česku začala objevovat, takže se nebojte a vyzkoušejte je.

S novými pivy přišel na český trh i řetězec Marks & Spencer. Za zmínku stojí především pivo Mosaic Pale Ale, chmelené pouze novým americkým chmelem Mosaic. Pro M&S je vařeno ve známém anglickém pivovaru Adnams. Je hodně bezové, borůvkové, též i brusinkové, mátové a citrusové. Ze sladu se projevují tóny karamele a toustů, celkově to dohromady dobře ladí. Pohodová a skvěle pitelná cca desítka. Za pozornost stojí i Somerset Oak Matured Vintage Cider, který se v M&S občas objevuje. Je to moc příjemný lehce dřevitý a svíravý cider, který zrál v dřevěných kádích. Lepší cider asi v českých supermarketech neseženete.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…