Jubilejní Hrabalův ležák, Black Roof IPA, U Tří růží IPA a další novinky

sepsal Marley

9. dubna 2014 v 9:52

Začíná nám jaro a roztrhl se pytel s všemožnými novými ejly a slušně chmelenými ležáky. Raději teď při pěkném počasí (konečně!) pivo popíjíme, než o něm píšeme… takže se nám zápisky trochu nakupily. No, pojďme bez otálení na to.

K příležitosti sta let od narození Bohumila Hrabala uvařil Nymburský pivovar nové pivo. V Praze jsme na něj nenarazili, takže nezbylo než si na něj udělat menší cyklistický výlet do Nymburka. Pivo se zve Jubilejní ležák a  je to světlá dvanáctka, opravdu výrazně chmelově kořenitá, lehce i do tónů bylin a citrusů. Má trochu vyšší hořkost a je i hezky sladová a kapku karamelová. Pitelná je opravdu skvěle… za těch třináct korun v pivovarské prodejně má poměr cena / výkon snad nejlepší ze všech domácích piv :) Pivo rozhodně doporučujeme, stejně tak i nymburskou prodejnu, kde si můžete dát Postřižínské pivo i vychlazené a posedět s ním u okolních stolků.

Radničním pivovaru Jihlava vaří poslední týdny ve velkém, do rukou se nám nyní dostaly hned tři novinky. První je další pivo ze série Post Apocalyptic Ale s chmelem Bramling Cross. Je chmelově zemité, bylinné a kořenité, lehce broskvové a pomerančové, též dosti sladové. Hořkost má vyšší a drsnější, v závěru ulpívající. Chmelový projev je sice fajn, ale pivo není moc dobře vyvážené ani extra pitelné. Ještě novější je Post Apocalyptic s Nelson Sauvinem, jedná se o opakování z minulého roku. Je hodně chmelově ovocný – nejvíce se projevuje tropické ovoce, angrešty a kandované ovoce. Je lehce bylinný a sladový, hořkost má vyšší. Sice bychom uvítali trochu čistší projev (piva s Nelson Sauvinem umí být jedna z nejzajímavějších), ale i tak se pil vcelku dobře.

A úplně nejnovějším radničním pivem je Black Roof IPA, tedy Black IPA o stupňovitosti patnáct. Je pořádně chmelová – nejvíce jsou výrazné grepy, borové až pryskyřičné tóny, je tam i něco tropického ovoce či mandarinek. Sladová složka nezaostává, projevuje se intenzivní pražeností přecházející až skoro do spálených tónů. Pivo je příjemně více hořké, jen ten závěr je takový méně výrazný. Celkově je hezky čisté a moc dobře pitelné.

U Tří růží už za dva roky provozu uvařili různých piv desítky, ale na populární India Pale Ale se vrhli až nyní. Jejich sedmnáctka je ve vůni i chuti výrazně karamelová, chmel je jen sotva stejně výrazný – s tóny pomerančů, mandarinek, broskví, třešní, tropického a kandovaného ovoce. Takové hezky nachmelené pivo s vyšší hořkostí, pilo se celkem dobře… ale toho karamelu bychom trochu ubrali.

Zemský pivovar, který si nechává vařit svá piva v Chotěboři, nyní po předchozím zimním pivě přichází s pivem jarním, světlou jedenáctkou. Pivo je medově sladové, bylinně chmelové, je v něm i něco peprnosti a citrónové kůry. Takový pohodový a dobře pitelný ležák, na jaro se opravdu hodí.

V Beskydském pivovárku zase připravili něco nového, tentokráte je to April Red Ale. Je stejně jako předchozí ejly tohoto pivovaru hodně ovocný – plný pomerančů, kandovaného ovoce, též v něm je něco grepů, pryskyřice a bylin. Ze sladu se přidává trocha karamele a chlebové kůrky, hořkost je spíše vyšší a pitelnost dobrá.

Další pivo, Vsacan z vsetínského Valáška, není úplná novinka, ale my na něj nyní narazili poprvé a byla by škoda ho zde nezmínit. Je to světlé pivo s čerstvou a velmi příjemnou sladovou vůní a chutí, je moc hezky nachmelené s tóny bylin a kořenitosti, i trochy citrusů a peprnosti. Moc fajn kousek, Valášek pořádné pivo rozhodně uvařit umí. Celkem i dává smysl, že toto pivo (a snad i konkrétně tato várka) vyhrálo svoji kategorii na Jarní ceně sládků na Zvíkově.

Létající pivovar Falkon uvařil dvanáctou várku IPA Stalker s podtitulem Whole Hops Edition, pivo je tedy chmeleno pouze hlávkovým chmelem. O chuti Stalkera nemá smysl se nějak moc rozepisovat, už jsme to zde pitvali mnohokrát. Tato verze nám přišla trošku karamelovější, stále moc hezky chmelená a dobře pitelná. Hlávkový chmel se na chuti nějak speciálně neprojevil, pár dřívějších „granulovaných“ várek nám přišlo o něco lepších. Ale výborné pivo je to i tak, o tom žádná.

Navnadění nedávným výtečným Weizenbockem jsme zaskočili do Školičky, neboli minipivovaru Beznoska, na ochutnávku tří nově navařených piv. Výroční Klíčák (polotmavá čtrnáctka uvařená k příležitosti prvního výročí pivovaru) byl karamelový, lehce pražený a toustový, ale byla v něm celkem výrazná nepříjemná chuť a vůně čehosi připomínajícího nezralé ovoce a kůru stromů. Podivné a nevyvážené pivo s nízkým řízem. O něco lepší byl Hořkejl, American Pale Ale o stupňovitosti patnáct, který měl aroma citrusů, bylin a broskví, ale v doznívání se přidávaly karamelky a opět jakási nepříjemná pachuť, pivo se nepilo moc dobře. Zlatý hřeb byl Jantarový Ale, ve kterém byly celkem normální citrusové, toffee a topinkové tóny přehlušeny výraznou a nepříjemnou medicinální vůní a chutí, navíc nechyběla ani ta nepříjemná pachuť (Bludice ji popsala jako zatuchlou dřevitost a korkovou vadu). Opravdu divná piva, příště budeme hodně dlouho přemýšlet, než sem znovu vyrazíme.

Poslední novinka je trošku postarší, světlo světa spatřila už někdy před rokem… holt z Velkého Meziříčí do Prahy to není nejblíže :) Harrachův sváteční polotmavý ležák je poctivě chmelené pivo, dominují v něm kořenité tóny, chuť světlého sladu a karamele. Je trochu sladší, ale zároveň příjemně středně hořké. Moc fajn pivo, do tohoto pivovaru bychom se měli někdy zajet podívat osobně.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…