Minulý týden Pivní rozmanitost opět uspořádala další ze série zajímavých akcí nejen pro domovarníky. Tentokrát na domovarnické setkání, které PiRO pořádá přibližně jednou měsíčně, zavítal Darron Welch až z dalekých Spojených států amerických. Darron Welch působí jako vrchní sládek velice úspěšného a mnoha cenami ověnčeného pivovaru Pelican Pub & Brewery v Pacific City v Oregonu.
My jsme se opět na tuto akci jako nedomovarníci drze vetřeli. Účast byla tentokrát ještě hojnější, než při minulém setkání s Alexem Liberatim. Na čepu byl nabízený Ken od Kocoura a zcela nové medové pivo od Matušky. Honza Kočka, který celou tuto akci uspořádal, řídil a moderoval, si tentokrát na svého hosta vymyslel novou vychytávku. Veškerá konverzace byla natáčena na webkameru a přímo on-line přenášena zájemcům, kteří chtěli setkání sledovat na internetu… to jsou novinky :) Díky tomu si také můžete tento záznam pustit i nyní zde.
A díky tomuto záznamu mám já ulehčenou práci a nemusím se snažit o podrobnější reportáž o tom, co vše se na setkání semlelo. Všechno si můžete pustit pěkně doma v klidu na videu.
O čem se mluvilo? Nejvíce jsme se motali okolo chmelů a to především těch amerických. Pivní nadšenci ve Spojených státech jsou chmely téměř posedlí. A není divu, že zde naleznete takové množství aromatických odrůd chmele. Pivovarníci tak mohou vybírat z obrovské škály odrůd, ale nejen to, pečlivě vybírají také v rámci jedné odrůdy. Aroma, kvalita a chuť chmele jedné odrůdy je totiž významně ovlivňována oblastí pěstování a podmínkami prostředí. Sládci v Americe si tedy také podle toho vybírají ty nejlepší sklizně amerických chmelů… a ostatní nejspíš pošlou do Evropy :) Nu, ale nezoufejme, u nás si zase pivovary mohou vybírat ze sklizně českých chmelů. Například nedávno Pivní Filosof na svém blogu přišel s velmi zajímavou informací týkající se chmele používaného při vaření světlého ležáku v Břevnovském klášteře. Pro vaření tohoto piva je sice používán klasický Žatecký poloraný červeňák, ten však pochází z velmi staré chmelnice, což ovlivňuje jeho specifickou vůni a chuť. Prostě jedna konkrétní odrůda chmele může vykazovat obrovskou škálu vůní a chutí v závislosti na mnoha faktorech.
Co se týče odrůd pro americké pivní styly, Darron Welch jednoznačně preferuje sladší citrusové chmely odrůdy Cascade a Centennial. U nás se mu pak dosti zalíbil Kazbek a to až natolik, že ve spolupráci s létajícím pivovarem Nomád uvařil speciální várku IPA z chmelů Cascade, Agnus, Chinook a Kazbek. Pivo bylo uvařeno v Břevnovském pivovaru a mělo by být na čepu na Prague Ale. V souvislosti s tímto pivem mě velmi pobavila Darronova odpověď na otázku, zda se bude jednat o American IPA, Czech IPA, nebo snad dokonce International IPA. Ani jedno… Podle Darrona Welche to bude Good IPA :) Máme se na co těšit.
Další informace, která mě zaujala a vyvolala u mě velkou závist, byl podíl „craft beers“ na celkové spotřebě piva v Oregonu. Ten totiž činí pro nás neuvěřitelných 20 až 25%, v restauracích je to dokonce více než 50%. Počet pivovarů v Portlandu pak dosahuje hodnoty 60 až 80. Ufff.
A co momentálně v USA frčí? Jsou to piva chmelená čerstvě sklizeným chmelem (tzv. Fresh hop beers) a s tím spojená celá řada pivních festivalů zaměřených na tato piva po celých Spojených státech. V Americe je zkrátka blaze.
Pokud vás zajímá více, pusťte si výše zmíněné video, které obsahuje celou řadu zajímavých informací. Jen namátkou informace o kvasinkách používaných při vaření piva, o jejich vhodnosti a jak připravit kvasinky pro vaření silných piv, co dělat, abyste se vyvarovali DMS ve vámi vařeném pivu a tak dále :)
Štítky
Související články
Související piva
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Parovar MEDová 12°-ka
22. 9.1,5 -
Alternate Ending Secret Probation
17. 9.6 -
The Garden / Fast Fashion West Coast IPA
17. 9.7 -
Funky Fluid 5th Anniversary
17. 9.7 -
The Garden / Fausto Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry
17. 9.7 -
Beak / Fast Fashion Pizza
17. 9.7 -
Stepping Stone Kold
16. 9.8 -
Crossover Mackerel Skies (2023)
16. 9.8 -
Crossover Honey Isle (2023)
16. 9.8 -
Crossover X.O.
16. 9.8,5
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024