Revelation Cat v Pivní rozmanitosti

sepsala Bludice

14. září 2012 v 10:29

V poslední době nám Pivníci pomalu a jistě zarůstají plevelem. Není to proto, že bychom neměli žádné pivní zážitky, o které bychom se rádi podělili. Zážitků je spousta, jen čas na jejich sepsání není. Koneckonců je tak nějak zábavnější pivním životem žít, než-li o něm psát :)

V dnešním článku se proto vrátím zpět v čase do doby před několika týdny, kdy se konalo pravidelné setkání domovarníků v Pivní rozmanitosti. My jsme se na toto setkání drze vetřeli, přestože praktickým stránkám vaření piva rozumíme asi jako koza petrželi. Důvodem bylo to, že jsme si chtěli poslechnout povídání Alexe Liberatiho o pivech v Itálii.

Alex Liberati je majitelem známého římského pivního baru Brasserie 4:20, již delší dobu působí také jako dovozce zahraničních piv do Itálie a v neposlední řadě je majitelem relativně nového pivovaru Revelation Cat. Je to také velký sympaťák a výborný vypravěč. Večer jsme tak strávili velmi příjemně posloucháním jeho povídání o pivovarnictví v Itálii, pivovaru Revelation Cat a pokecem o všem možném. To vše doprovázené popíjením velmi vydařeného točeného Revelation Dry Hop Thriller Pale Ale. A ke slovu přišla i ochutnávka několika vzorků, které s sebou přinesli domovarníci (mimochodem ta piva byla zatraceně vydařená :)).

Jak to tedy s těmi italskými pivovary je? Pro většinu lidí je Itálie synonymem klasického vinného regionu. Zasvěcení pivaři však budou vědět, že v Itálii v posledních letech došlo také k fantastickému pivnímu rozmachu. My jsme o italských pivech psali již v prvním článku na tomto blogu. Pivní návštěva Říma nás nezastihla úplně nepřipravené. Věděli jsme předem, že pivní rozmanitost v Itálii je na velmi dobré úrovni. Nicméně to, na jak obrovskou rozmanitost a pivní kulturu jsme v Římě narazili, nás pořádně ohromilo.

Zatímco v roce 1996 byste počet malých pivovárků v Itálii spočítali na prstech jedné ruky, v roce 2011 se jejich počet pohyboval okolo 300 a k dnešnímu dni jich prý je okolo čtyř stovek. A tyto pivovary vyrábí neuvěřitelnou škálu piv všemožných pivních stylů. Zkrátka, to co se momentálně děje v oblasti „craft“ pivovarů v Itálii velmi připomíná to, co se událo ve Spojených státech amerických (jen v trochu menším měřítku :)). Italské pivovárky přejímají pivní styly z okolního světa, inspirují se USA, ale pivní styly si také upravují ke svému vlastnímu obrazu. Používání různých osobitých přísad do piva není žádnou výjimkou. V Římě jsme narazili například na IPA s listy tabáku. Známá jsou i „kaštanová piva“ vyráběná z v Itálii oblíbených jedlých kaštanů. Dalším zajímavostí je propojování světa piva a vína. Pivovary vyrábí piva s přidáním hroznového vína, ke kvašení používají vinné kvasinky a v neposlední řadě využívají ke zrání piva dubové sudy, které byly předtím použity ke zrání vína. V poslední době navíc dochází v Itálii k obrovskému boomu „kyselých“ piv.

Když si to tak shrneme, tak co do objemu zkonzumovaných piv nám Itálie rozhodně konkurovat nemůže. V současné době se spotřeba piva na osobu v Itálii pohybuje okolo 24 litrů za rok. 3% z tohoto množství pak tvoří piva z malých italských pivovarů (tedy relativně více, než u nás). Každopádně o pestrosti a pivní rozmanitosti piv z italských minipivovarů si u nás můžeme nechat leda tak zdát.

Alex má naprosto jasno v tom, jaká piva mu chutnají. Přiznal se například, že miluje výrazně chmelená piva… a že těch různých piv z celého světa ochutnal požehnaně. A piva z jeho pivovaru Revelation Cat evidentně vaří tak, aby chutnala především (ale nejenom) jemu :) Nebojí se experimentovat a dle všeho jeho piva mají v Itálii i ve světě velký úspěch. My jsme prozatím měli příležitost ochutnat pouze Cream ale, které vzniklo ve spolupráci se známým kočovným pivovarem Mikkeller. Pivo je to velmi pitelné a kdyby bylo jenom trochu levnější, dokázala bych jej popíjet celý večer. Je to také doposud jediné pivo od Alexe, které bylo celkem snadno dostupné i na českém pivním trhu, ač u nás bylo v některých kruzích nepochopené. Na stránkách Pivních recenzí obdrželo nižší hodnocení protože „nezapadá vůbec do stylu“ (Nic ve zlém, pouze odkazuji na trochu odlišný pohled na toto pivo, než je ten náš :)). Alex v tom má jasno. „Pili jste někdy moderní cream ale?“ zeptal se nás. A my jsme museli přiznat, že zatím ne. „Nedělejte to. Ta piva jsou hnusná," byli jsme upozorněni. Cream Ale od Revelation Cat a Mikkellera totiž není a ani neměl být cream ale, tak jak jej známe v moderním pojetí. Jedná se o oživení cream ale, které se vařilo před prohibicí ve Spojených státech amerických. Samozřejmě upravené pro potřeby a chuťové buňky zmlsaného moderního konzumenta.

Druhým naším ochutnaným pivem od Revelation Cat byl již výše zmíněný Dry Hop Thriller Pale Ale. Skvělou pitelnost tohoto piva jsme si otestovali v praxi v Pivní rozmanitosti (a díky cenové politice Pivní rozmanitosti nás to ani nezruinovalo).

Nedávno se pak v Pivní rozmanitosti na čepu objevil další kousek Revelation Cat HopAddendum – velmi vydařená, výrazně hořká a bohatě ovocná americká IPA.

Nejzajímavější pivo přišlo ke slovu jako sladká tečka na konec Alexova vyprávění. Revelation Cat Black Knight je imperial stout, který zrál rok v nerezu a je v prodeji ve velmi omezeném množství. Alex několik lahví tohoto krasavce přivezl i do Prahy a jedna z nich posloužila k ochutnávce. Ten malý doušek, který nám skončil v kelímku, byl skvělý. Čokoláda, vanilka, nějaké to sušeného ovoce, lehce nasládlé, ale nikoliv přehnaně, sirupovité a téměř zcela bez řízu, což u takto silného piva vůbec nevadí (navíc můžeme lahev nechat delší dobu otevřenou), alkohol je nádherně schovaný a to přesto, že jeho obsah v pivu dosahuje 14%. Neodolali jsme a jednu lahev si koupili domů. Momentálně odpočívá ve sklepě a čeká na vhodnou slavností příležitost, při které bude otevřen.

Pivovar Revelation Cat je další z řady kočovných pivovarů. Alex vaří piva v pivovarech po celé Evropě, často v domovině své matky ve Velké Británii. Jen Itálii se vyhýbá… vaření piva je zde totiž zatíženo celou řadou daní a poplatků (na rozdíl od vína, jehož produkce je všemožně podporována) a výroba piva rozhodně není nejlevnější. To se bohužel také odráží na vysokých cenách italských piv. Při návštěvě Říma nás jedna třetinka piva z malého pivovárku vyšla na 5 Euro. A to prosím v zemi, kde si můžete v supermarketu zakoupit běžně lahev vína do 2 Euro. Pivovarníci to v Itálii asi nemají lehké.

Ale to jsem trochu odbočila od hlavního tématu… takže zpět k Revelation Cat. Alex kromě vaření zajímavých piv různých pivních stylů také nakupuje lambic v Belgii a nechává jej dozrávat v Římě. Různé várky zrají v sudech z Itálie a celého světa. S cílem míchání vlastních kyseláčů v budoucnu. To zní zajímavě. A pokud se podíváte na piva z tohoto pivovaru na RateBeeru narazíte také na řadu lambiců chmelených různými chmely za studena.

Tak doufejme, že se u nás v budoucnu objeví další piva od Revelation Cat i z dalších italských pivovarů.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…