Clock Cascara, Valášek Zbořená ovca, Permon Any IPA, Krušnohor Hopothesis a další novinky

sepsal Marley

20. února 2017 v 22:29

Pokračujeme v našem nekonečném seriálu pivních novinek. Dneska půjde o směsku ze všech koutů Česka a až na jednu fajn desítku to budou piva pouze svrchně kvašená. Ale je to docela pochopitelné, „svrchně kvašených“ pivních stylů je prostě výrazně více.

Potštejnský pivovar Clock uvařil ve spolupráci s Cascara Fizz pivo Cascara Bitter. Jde o anglický bitter s přidanou cascarou (kávovými slupkami), obdobné pivo už dříve vařil norský Nøgne Ø, ale asi jde spíše o náhodu než o přímou inspiraci. Clockovo pivo je toustové a karamelové, s tóny třešní a švestek, střední hořkostí a nádechem kávy na pozadí. Příjemné, zajímavé a velmi dobře pitelné.

Po nějakém ejlu přichází sokolovský Permon s nějakou IPA, tedy Any IPA. Je citrusová, s tóny tropického ovoce a lehce i pryskyřice, má sladší sladové tělo s medovým nádechem a vyšší hořkost. Sice na pozadí ruší lehký kořenitý až pikantní nádech, ale i tak se pije dobře.

Slánská Továrna navařila zimní speciál – Winter Ale. Jde o třináctkový ejl belgického střihu s žateckým chmelem a středočeským medem. Je sladový, docela hodně kořeněný s výrazným koriandrem, znát jsou i tóny jablečných křížal. Možná bychom na té kořeněnosti ubrali, ale jinak je to fajn pivo.

Na přelom roku přichystal vsetínský Valášek pivo Zbořená ovca. Jde o svrchně kvašenou sedmnáctku, označenou jako APA – to je trochu podivné, protože běžné American Pale Ale nebývají silnější než čtrnáctky. Ovca je sladová a karamelová, sladší, s tóny ananasu, jahod, mandarinek i kandovaného ovoce. Není moc hořká a její kořeněný nádech připomíná nějaký moderní belgický ejl. Ale i přes tuhle osobitost se pije dobře, rozhodně nás neurazila.

Kraslický Krušnohor uvařil jednorázovou várku piva Hopothesis #2, světlý ejl chmelený českým experimentálním chmelem 5227. Pivo je to docela ovocné, s tóny bonparů, meruněk, hroznů i citrusové kůry, je i též bylinné s nádechem kopřiv. Je trochu neharmonické, s lehce drsnější hořkostí (otázkou je, zda za to může onen chmel), ale pít se v pohodě dá.

Z čečelického Nového světa jsme potkali Cascadian Dark Ale, šestnáctku černou IPA. Je hodně ovocná, s tóny jahod, červených pomerančů, grepů i manga, lehce pražená a bylinná. I přes vysokou hořkost je pěkně harmonická a nijak nepříjemná – pije se skoro sama. Novej svět prostě umí.

Pražská Kolčavka přišla s novinkou Libeňskou zrzkou, polotmavou svrchně kvašenou šestnáctkou. Je karamelová, hodně bylinná s tóny šťovíku a kopřiv, též i docela hořká a lehce drsnější. Na pozadí ruší podivné zatuchlé tóny a ani nízký říz jí neprospívá. Sice není úplně špatná, ale je to píše takový domovarnický pokus než seriózní pivo.

Krom Zrzky jsme ochutnali i Zrzka, polotmavý ejl anglického střihu z létajícího Mazaného lišáka. Je toustový, karamelkový, s tóny pomerančové kůry, oříšků, zemitosti a nádechem másla. Pít se docela dá, ale nějaké doladění by užil. A nebo by možná stačilo, kdyby byl vařen někde jinde než v Radničním pivovaru Jihlava – ten by se totiž vzhledem k diacetylu v prakticky každém jeho pivu mohl rovnou přejmenovat na máslovar.

Od opavské Nová Sladovny jsme potkali IPA Galaxy Enterprise. Jde o IPA s australskými chmely, je sladší sladová, s nižším řízem a výraznými tóny ananasu, manga, mandarinek, žlutých melounů i lesních jahod. Příjemná a dobře pitelná ovocná bomba.

Narazili jsme i na Stout z olomouckého Chomouta. V Kulovém blesku byl sice prodáván jako Milk stout, ale ten v Olomouci vařili jen jednorázově dříve, i podle uvedených parametrů šlo spíše jen o klasický stout. Každopádně pivo je to pražené, s tóny hořké čokolády a nádechem kávy a švestek. Výrazný a velmi chutný kousek.

Z pivovaru Hladov jsme zkusili Výčepní světlé, klasickou českou desítku. Je docela hodně chmelená s kořenitými a bylinnými tóny i nádechem peprnosti, slušně sladová, dobře pitelná. Chtěli jsme od tohoto pivovaru zkusit i jedenáctku a dvanáctku, ale v baru Napalmě se jejich sudy vypily během pár hodin. Vypadá to na fajn pivovar, asi bychom měli zajet na ochutnávku ke zdroji, do jeho pivnice v Jihlavě.

Bernardův Bohemian Ale nás, stejně jako mnohé další pivaře, příliš nezaujal – byl zbytečně moc koriandrový a alkoholový. Nicméně kdesi v akci jsme zakoupili jednu láhev a nechali ji více než dva roky ve sklepě (oficiální trvanlivost má jen rok – to je na nějakou zásadnější změnu silného piva poměrně málo). Moc jsme od toho načekali, ale pivo se pěkně zakulatilo – alkohol už tolik nevystupuje a koriandr vyvážila příjemná ovocitost s tóny pomerančové kůry a jablečných křížal. Chutná jako fajn průmyslový silák z Belgie, dobře se pije. Pokud máte sklep, zkuste si tam několik lahví na pár let uschovat, špatně by to dopadnout nemělo (a i kdyby ano, tak to vzhledem k nízké pořizovací ceně nebude žádná tragédie).

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…