Létající chroust Redneck Red IPA, Raven West Boast IPA, Crazy Clown Eye of Horus a další nová piva

sepsal Marley

28. února 2017 v 22:25

Máme tu další povídání o pivních novinkách. Dnes je to směska všechno možného včetně pár zajímavostí, i když jako obvykle dominují ejly amerického střihu. Kvalitou je to vyvážené – máme tu jeden kousek extra povedený a jeden extra nechutný.

Létající pivovar Crazy Clown oslavil tuto sobotu v baru Napalmě první rok svého fungování. Na čepu tam měl sedm druhů piv a včetně poslední novinky jich za rok stihl připravit celkem třináct. Novým pivem je Eye of Horus, belgický tripel s přidanými fíky a datlemi. Je to zajímavé pivo – sladové, medové, s tóny sušených meruněk, rozinek i křížal a dlouhým dozníváním. Fajn kousek. Zkusili jsme i další piva, která jsme měli předtím jen jednou. Belgian red ale (trochu matoucí označení – nejde o vlámský red ale1) Brewstarter se tentokráte povedl, hodně kořeněný, jablečný, citrusový, chutný.

Down the Rabbit Hole s opuncií a liči též nebyl špatný, i když vyčeřenější verze nám před měsícem chutnala o trochu více. Dýňovo-ovocný ejl Trick or Treat nám tentokráte chutnal hodně, možná i proto, že byl naopak pěkně čirý a harmonický. A bavil nás i chilli Multikill, taková tekutá hořká chilli čokoláda, příjemně vyvážený (na rozdíl od většiny českých chilli piv). Možná některým z vás přijdou piva od Crazy Clowna zvrhlá, ale my jsme za ně rádi, i když v nějakém velkém množství bychom je asi nepili.

Pivovar Létající chroust nelení a po kakaovo-kokosovém ovesném stoutu přichází s Red IPA Redneckem. Pivo je to hodně tmavé, skoro jako černá IPA, po prvním přivonění k němu jsme dostali do nosu nezaměnitelným japonským chmelem Sorachi Ace. Dominuje vůně a chuť bylin s tóny citrónové trávy a kopru, limetek i třešní a granátového jablka, pivo je i karamelové a pražené – skoro jako ona černá IPA. Je krásně vyvážené a pije se úplně samo. Těšíme se na další kousky.

Plzeňský Raven ve spolupráci s estonským Tankerem uvařil pivo West Boast IPA (neboli West Bohemian IPA). Je to IPA sladová, karamelová, lehce medová, s vyšší hořkostí a tóny kořenitosti, kandovaného ovoce a mandarinek. Čisté, příjemné a velmi pitelné pivo.

Zkusili jsme i další jednochmelový ejl z Radniční Jihlavy, nyní se na řadu dostal novozélandský chmel Waimea. Ejl je to sladový, karamelkový, s tóny tropického a kandovaného ovoce. Na pozadí je znát trocha česneku a cibule (z osobitého chmele Waimea) a másla (z osobitého Radničního pivovaru). Pít se to ale trochu překvapivě v pohodě dá.

Pražské pivní bary Zubatý pesCraft House si po pivu Biting Dog nechali ve slánském Antošovi uvařit další dvě piva. Prvním je Vitaminica Pale Ale, pivo ochucené rakytníkem. Je bylinné, sladové, s tóny citrusů a meruněk. Má trochu drsnější charakter, ale jinak je fajn. Druhým pivem je Hazy Daisy – Session IPA. Je to kořenitá a pryskyřičná IPA s tóny pomerančové kůry a tropického ovoce. Opět trochu drsnější, ale pije se dobře.

Beskydský pivovárek přišel s pivem Yakima Walley. Krom písmena W je na něm trochu zvláštní i označení American Pale Lager – tak se nazývají americké průmyslové žluté vody bez těla, chuti a zápachu, což zřejmě záměr pivovaru není. Pivo je to sladové, s tóny grepů, citrónové kůry a bílého vína. Je docela hodně hořké, což ani nevadí, jen ruší máslový a kvasnicový nádech na pozadí. Pít se dá, ale moc jsme si nepochutnali.

Poprvé jsme potkali pivo z nedávno otevřeného ostravského pivovaru Hoppy DogBloodhound American Red Ale. Je karamelkové a bylinné s vyšší a ostřejší hořkostí, a tóny čaje, citrusové kůry a lesního ovoce. Barvu má opravdu do červena, ale užilo by trochu doladění – je drsnější, pitelnost má průměrnou. Uvidíme, jaká budou další piva tohoto pivovaru.

V pražském pivovaru U Bulovky uvařili třináctku APA. Je to takový osobitý mix karamelek, čaje, bylin a citrusové kůry s máslovými a fenolovými tóny na pozadí. Nijak dobře se nepije, je to čtvrtý speciál z Bulovky v řadě, který nás neuchvátil.

A na závěr jsme si nechali jednu specialitu, polotmavý speciál Masařka s pražského pivovaru Moucha. Jestli se vám nezdá název příliš vábný, tak to není proti samotné vůni a chuti piva nic. Pivo je karamelkové, bylinné a jablečné, s tóny zvětralosti, žluklého másla a zvratků. Zřejmě je mimo jiné na vině nechvalně proslulá vada – kyselina máselná. A jak už to u jiných vad piva bývá, každému vadí trochu jinak – mně pivo přišlo jen odporné, ale Bludice se ho ani nedokázala napít. Snad se v pivovaru někdo chytí za hlavu a něco s kvalitou piv udělá.


1) Nově už pivovar pivo označuje jako „Red Saison“, takže by už k žádné mýlce docházet nemělo.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…