Clock 1160, Matuška Citra Raptor, Falkon #21, Zhůřák Svatomartinský Bad Flash a jiná nová piva

sepsal Marley

11. listopadu 2015 v 13:15

S novinkami se v posledních dnech roztrhl pytel. Částečně tomu napomohly i četné svátky – Halloween, dušičky i svatý Martin. Jedno nové pivo se valí přes druhé, do toho řada piv, co se rok či déle neobjevila… ani kdyby se našel štědrý miliardář, který by nás sponzoroval a my nemuseli dělat nic jiného, nestihli bychom to všechno ochutnat. Ale snad jsme zvládli alespoň to nejzajímavější.

Potštejnský Clock se trochu odvázal, po vcelku běžných klasických ejlech a ležácích se nyní pustil do méně probádaných vod – připravil pivo Clock 1160 APA, ejl vařený pouze s experimentálním chmelem 1160 (neboli CF111, jedná se mimochodem o sestru Jestera, zajímavého chmele, který můžete potkat jako Single Hop v Marks & Spencerovi). Pivo je to obilně sladové, zajímavě chmelově bylinné i zemité, citrusové, s nádechem různého dalšího ovoce. Není to prvoplánová líbivka, chce to pár doušků, než člověka začne bavit. Pije se moc dobře, bezva pivo. Ochutnali jsem i druhou várku Fanouše Amber Ale, je moc hezky chmelená a ještě vydařenější než minule. I Twist je stále moc dobrý. Už jsme vám říkali, že Clock umí ty ejly vařit skvěle?

Matuška rozvířil vody dalším svým jednorázovým speciálem, do svého Raptora místo klasického Cascade nacpal ovocnější Citru. Pivo je to dle očekávání citrusové, s tóny bylin i tropického ovoce. Vyvážené, příjemně a výrazně hořké, výborně pitelné. Je to už skoro nuda, jak jsou ty ejly od Matušky bezva :)

Pivovar Falkon nás v poslední době příliš nenadchnul, piva byla buď „jen“ fajn nebo přímo nedobrá. Na novou várku jeho stálice Stalkera jsme byli zvědavi – jestli se stalo něco špatného s našimi chuťovými buňkami, či v čem je vlastně problém. Číslo jednadvacet se liší přídavkem chmele Centennial, je příjemně bylinné, citrusové, s tóny tropického i lesního ovoce. Je též slušně sladové, jen lehce karamelové – nejde o karamelovou bombu jako některé dřívější várky. Velmi povedené a vyvážené pivo. Snad se bude podobně dařit i v budoucnu.

Chris ze Zhůřáka připravil pivo Bad Flash Svatomartinské, dvanáctku APA. Je sladová, hodně karamelová, málo řízná, s tóny bylin, citrusů i kandovaného ovoce. Příjemné pivo, dobře se popíjí.

Dalším novým pivem z nového plzeňského pivovaru Raven je Australiano, Stout s americkými chmely a kávou. Je výrazně pražený i kávový, lehce až spálený. Fajn pivo, ale spíše připomíná nějakou levnou přepraženou kávu (možná to ale dělá pražený slad / ječmen). Asi nic pro kávové nadšence, ale oproti instantním hrůzám typu Harrach je to v pohodě.

Zašli jsme do pivovaru Kolčavka. Zase. Nechtěli jsme, ale náš oblíbený bar Napalmě je tak blízko a na čepu se tu objevil Pumpkin Ale, těch jsme zatím mnoho neměli. Ale už po objednání jsme věděli, že jsme udělali chybu. Pivo nám bylo přineseno zcela bez pěny a nebylo to jen čepováním – prakticky nemělo říz. Výrazně kořeněné pivo s tóny skořice, nového koření i hřebíčku, karamelové a bohužel též výrazně máslové. Opravdu strašidelné a pro nás prakticky nepitelné pivo. Ani dvanáctka nám tentokráte moc nechutnala. Rok od rozporuplné otvíračky to tu jde spíše k horšímu než k lepšímu.

Zato letošní Pumpkin Ale od Permona se povedl o něco lépe. Sladový, kořeněný, s tóny jahod, pečené dýně a karamelu, slušně vyvážený i pitelný. Lepší než minulý rok, fajn pivko. Po dvou letech jsme si dali i Permonova Stouta. Předtím jsme ho pili každou chvíli, ale pak ho vytlačila jiná piva… no, musíme říci, že je stále velmi povedený. Pražený, tak akorát chmelený, vyvážený. Asi se mezitím i změnila receptura, protože je tmavší, ale chutná stále stejně dobře.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…