Chotovinská Imperial Red IPA, Prager Laffe Double IRA, Purkmistr RIS a další novinky

sepsal Marley

23. února 2016 v 12:27

Máme tu další přehled pivních novinek. Zadařilo se tentokráte náramně, na žádné špatné pivo jsme nenarazili, většina z nich byla minimálně zajímavá, často i velmi povedená. Tři z nejzdařilejších piv jsou na naše poměry slušně silná, takže se jimi člověk před koncem zimy stihne ještě příjemně zahřát.

Začneme tím nejpříjemnějším překvapením. Chotoviny po sérii piv vařených pro Dno pytle připravily i vlastní novinku – Imperial Red IPA. Je to tmavší osmnáctka, výrazně karamelová, s tóny lesního i tropického ovoce. Hodně hořká, lehce hřejivá, krásně vyvážená a nebezpečně pitelná.

S druhým červeným silákem přišel Prager Laffe – uvařil Double I.R.A., neboli dvojitý Irish Red Ale. Je to polotmavá sedmnáctka, také hodně karamelová, s tóny třešní, lesního ovoce, jablečných křížal i červených pomerančů. Středně hořká, příjemná, velmi dobře pitelná. Po Porteru další bezva pivo z tohoto létajícího pivovaru.

Třetí silné pivo je od plzeňského Purkmistra. Jde o devatenáctku Russian Imperial Stout, to u nás člověk nevidí každý den, takže jsme si ji nemohli nechat ujít, přestože nám v poslední době přijdou piva z Purkmistra docela rozporuplná. Stout je to výrazný – pražený a čokoládový, lehce kávový a oříškový. Je docela prokvašený, takže není tak plný a docela hodně z něj vystupuje alkohol. Fajn pivo, bez vad, ale mohlo by se ještě trochu vyladit.

Létající Klínec-Katz pro změnu přichystal Portera, patnáctku Kylián. Porter je to čokoládový, lehce oříškový, vanilkový, znát jsou i i tóny sušených švestek, grepů a bylin. Úplně nejdokonaleji to spolu neladí, ale i tak je to příjemně pitelné pití.

Dolnobojanovický Mazák uvařil nový Single Hop Ale, tentokráte s americkým Amarillem. Je ovocný, s tóny mandarinek, manga i lehce melounů, trochu ostřeji bylinný, slušně sladový. Není to ale taková líbivka, jak bývá u Amarilla zvykem, je to spíše takové drsnější pivo, po ohřátí ne tak aromatické. Fajn, ale mohlo být líp.

Ochutnali jsme po delší době znovu pár starších piv. Beskydský smrkáč, nakuřovaná IPA s přídavkem jehličí byla i tentokráte docela osobitá, ale chuťově čistá a slušně pitelná. Na rozdíl od ostatních beskydských ejlů, které se podobají jako vejce vejci, je tohle docela odlišné pití.

Zkusili jsme znovu Ravena White IPA, tedy pšeničnou IPA. Více než měsíc zpět nás tolik nezaujala, ale teď byla moc hezky, převážně citrusově, chmelová, svěží a velmi dobře pitelná. Na rozdíl od minule čistá a moc fajn.

Zašli jsme i po pár měsících znovu do Hostivaru, na Tmavou třináctku, která nás před dvěma lety tak zaujala. Když už jsme tam byli, tak jsme sjeli celý sortiment. Polotmavá dvanáctkasvětlá třináctka nebyly nic moc, s lehkými vadami, průměrně pitelné, žádný velký chuťový zážitek. Co jsme koukali na data uvaření, byly už na čepu nějakou chvíli. Jedenáctkapatnáctka H-Ale dopadly lépe, čistá a hezky chmelená piva, i když malinko ubrat kvasnic by neuškodilo. Nejlépe na tom byla tmavá třináctka – sice nebyla tak výrazně chmelově aromatická jako dříve, ale o to měla zase příjemnější sladový základ – byla hezky pražená a čokoládová, skoro jako nějaký Stout. Bezva pivo, stojí za ochutnání. Snad ta dvě nic moc piva byla náhoda, máme to v Hostivaru rádi a nemůžeme se dočkat léta a zdejší moc hezké zahrádky.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…