BeerLab One Half, Permon Galena, Národní Czech Lion AleDorado a jiná nová piva

sepsal Marley

29. července 2016 v 15:30

Tak tu máme další přehled nových piv. Přes léto nás naštěstí sládci spíše šetří, takže si můžeme užít také trochu prázdnin (a likvidovat naše sklepní zásoby). Dnes tu žádné extra neobvyklé speciality nečekejte, ale pár povedených piv tu máme.

Létající BeerLabBeergeeku uvařil v Zichoveckém pivovaru desítku One Half. Není to ale obyčejná desítka, jde o polotmavou Session IPA – odtud zřejmě plyne název, je poloviční síly než řada klasických IPA. Pivo je to sladové a karamelové, s tóny tropického ovoce, mandarinek i pomerančové kůry. Lehké, svěží a výborně pitelné pivo – na léto prostě jasná volba. Po více než měsíci jsme zkusili i Sexy Saison, čerstvý byl sice o trochu lepší, ale stále je to povedené pivo (žádné zkyslé či rozmáslované, jak tomu po delším čase bývá u řady jiných pivovarů).

Sokolovský Permon přišel s dalším jednochmelem – Hopperem s americkým chmelem Galena, používaným většinou na hořkost – první chmelení. Pivo je to chmelově bylinné s kořenitými i peprnými tóny, znát je i nádech citrónové kůry a mandarinek. Hodně hořký, ale příjemný a dobře pitelný ejl.

V pražském Pivovaru Národní uvařili další ejl – letní speciál AleDorado. Jde o světlou patnáctku, chmelenou pouze chmelem El Dorado. Je sladová, bylinná, s tóny citrusové kůry, meruněk a tropického ovoce. Fajn kousek, dobře pitelný. Naopak světlý ležák nám tentokráte moc nezachutnal, takový máslový a unavenější, hůře pitelný.

Ve Slavkově se pustili do trochu náročnějšího piva – připravili London Bitter Ale, jedenáctku anglického střihu. Je to karamelový ejl s vyšší hořkostí a chmelově bylinnými i zemitými tóny. Znát jsou i citrusy a nádech švestek, jen v závěru celkem ulpívá hořkost na jazyku. Oukej pivo.

Ze spolupráce brněnského JBM Brew Lab, rajhradského Beerserkra a pražského domovaru U vyhaslých milířů vznikla IPA Hoppy Mammoth. Je hodně hořká, karamelková, s tóny citrusů a pryskyřice. Není úplně čistá a chuťově vyladěná, ale pít se docela dá.

Potkali jsme i dvě piva Smíchovský Maják – jde o piva vařená pro pražskou prodejnu nápojů Pivní Maják v kraslickém Krušnohorovi. Světlá desítka byla vcelku fajn, hezky chmelená a slušně pitelná. Desítka APA byla ještě o něco lepší, příjemně ovocná, karamelová a slušně hořká. Ceny těchto piv vychází nízko, takže proč ne.

Z připravovaného pivovaru, který má vzniknou v Praze na lodi, jsme ochutnali pokusnou várku světlého ležáku s Žateckým poloraným červeňákem a Kazbekem. Sladové, chmelově peprné i bylinné pivo, jen prázdnější a ne úplně čistě udělané – docela slušně máslové. Pít se ještě dalo, ale snad se po postavení pivovaru bude dařit lépe.

Pivovar Prachatice na léto přichystal Honey Ale, polotmavou dvanáctku s medem z Újezdce. Pivo je to docela hodně a výrazně medové, ale bohužel také docela hodně a výrazně máslové. Měli jste v mládí rádi pečivo s máslem a medem? My ano, ale v pivu to prostě ono není, zejména v chuti – pilo se nám docela špatně.

Znovu jsme zkusili dvě letní piva z Frýdlantu. Weizen se vcelku povedl, i když kvasnice by v něm tentokráte musel člověk hledat lupou. Jablečné a hřebíčkové pivo, docela dobře pitelné. I tak zatím nejlepší pšenice, co jsme z Frýdlantu ochutnali. Nejlépe se také povedla aktuální várka Sum Ale, lehké světlé osmičky. Svěží květinové, bylinné i citrusové pivo. Velmi dobře pitelný ejlík, skoro jako Fastball od Matušky.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii