Pivovar Victor, čočka v Pivě a párku, skoroejlový Krtek a další české i zahraniční novinky

sepsal Marley

30. listopadu 2012 v 9:49

Dnes tu opět máme pár novinek a nadílku zajímavých piv, řada z nich je silná či kořeněná, takže se ideálně hodí k nynějšímu sychravému počasí. A k tomu sem tam přihodíme i nějaký ten nepěkný zážitek.

V Praze nám zase přibyl další pivovar. Jedná se o hotel / pivovar Victor (o záměru vařit zde pivo jsme už informovali dříve) a nachází se na Žižkově, hned vedle Merendy a pár kroků od Pivní rozmanitosti (tedy dokud se Rozmanitost nepřestěhuje). Proto nám nedělalo problém sem občas zaskočit a optat se, kdy bude pivo hotové. Vždy jsme dostali odpověď, že za pár dní (znáte ten o králíčkovi a mrkvové zmrzlině? :)… ale minulý týden jsme se konečně dočkali. Na čep se dostala světlá dvanáctka. Je to pohodové, příjemné a dobře pitelné pivko, takové lehce chmelově drsnější. Nově by se měla objevit i černá čtrnáctka. Nu, Žižkov je prostě pivařův ráj :)

Drobnou nepříjemnost jsme zažili ve vinohradské osvěžovně Pivo a párek. Chodíme sem celkem rádi, na čepu jsou zde pivka z menších průmyslových pivovárků a k tomu může návštěvník zakousnout všemožné uzeniny. Jenže při poslední návštěvě na nás při pokusu o vyfocení svého piva vystartoval člověk, ze kterého se vyklubal sám majitel podniku. Začal s dotazy, proč fotíme, co fotíme, co s tím budeme dělat. Dále vykládal něco o tom, že lidé chtějí ukrást jeho nápady (v Pivo a párek asi bude něco zásadního, čeho jsme si nevšimli), psát o něm něco špatného a podobně. Vše završil tím, že pokud chceme cokoliv fotografovat, musíme vždy předem poprosit o svolení. Obsluha důrazně přitakávala. Uff. Zažili jsme toho už hodně, při focení piv se někdy lidé diví, jindy jsou pobavení či dokonce nadšení. Ale tohle bylo skoro jako od slavného žižkovského pana Kensyho. Nějak jsme ztratili na další pivo chuť, dojedli své párky, dopili, zaplatili a zmizeli. Zde se asi znovu jen tak neobjevíme.

Vršovický bar Zubatý pes pokračuje dalšími zahraničními kousky. Moc zajímavý byl To Øl Snowball Saison, vydatně chmelený saison s divokými kvasinkami Brettanomyces. Takový mix belgické IPA a saisonu, hezky aromatické a dobře pitelné (těch 8% alkoholu skoro nebylo poznat). Nově se objevil speciální kousek 1000 IBU od Mikkellera. Huh, 1000 IBU, říkáte si? Ale chuťové buňky už při vyšších hořkostech ten rozdíl nepoznají, navíc IBU samotné moc o hořkosti nevypovídá, ve výsledku závisí na mnoha dalších parametrech piva. Ale zpět k pivu samotnému. To je hezky chmelově citrusově aromatické a má silné sladově sladké pozadí, které hezky onu vysokou hořkost vyvažuje. Takže se nemusíte lekat, pivo rozhodně pitelné je :) V Zubáči máte též občas možnost dát si panáka nějakého piva na chuť. Jedná se o pořádné siláky s více jak 10% alkoholu, žádných pár kapek výčepního piva. Posledně jsme neodolali a okusili čerstvě otevřený imperial stout Blaecorn Unidragon (kříženec černého draka a jednorožce) z amerického pivovaru Clown Shoes. Mňam.

Ochutnali jsme i pár (staro)nových českých kousků. Vánoční polotmavý speciál od Únětic nás příliš nezaujal, minulý rok nám přišel povedenější. Dali jsme si po roce i Halloweenské dýňové pivo od Rambouska. To byl téměř hororový zážitek. Dýně sice z piva výrazně vystupovala, ale v pivu nebylo nic, co by ji vyvažovalo, jen nepříjemná kořenitost přecházející do kyselosti a po ohřátí i plesnivých tónů. Brrr, skoro stejně hrůzné jako Rambouskův tmavý speciál. Zkusili jsme i Divočáka z nového pivovaru v Moravském Žižkově. Celkem pitelné pivo, ale žádný zázrak. Otázkou je, jestli se na něm nepodepsala dlouhá cesta, přímo na místě by mohlo být lepší.

Po minulém skvělém ležáku Extra káva nás minipivovar Slepý krtek dokázal opět překvapit a potěšit. Tentokráte připravil podzimní speciál, pivo prošpikované všemožným kořením v duchu witbieru či svařáku. Moc příjemné, zajímavé a dobře pitelné kořeněné pivko (pokud tedy nejste zapřísáhlí odpůrci ochucování piv). Zajímalo by nás, jak to Krtek dělá, že dokáže ze zdánlivě podezřelých ležákových kombinací vykřesat takové skvělé kousky (zpravidla se na podobná piva hodí lépe ejly). Jen tak dále, takováto piva jasně přebíjí průmyslové supermarketové míchanice či koncentrované lahody typu Opat.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…