Osmé Slunce ve skle - ve znamení ejlů i nových pivovarů

sepsal Marley

1. října 2015 v 11:07

V sobotu 13. září zdárně proběhl největší český festival minipivovarů Slunce ve skle. Nám sepsání dojmů a ochutnaných piv chvíli trvalo, neboť Bludice se hned po festivalu odebrala na týdenní pracovní cestu do Chorvatska (tedy vlastně pivně abstinenční cestu). 

Jak se festival rozrůstá o další a další pivovary, roste podobně i počet návštěvníků. Před léty se zde začaly davy tvořit až k večeru, letos tu bylo slušně nacpáno už hodinu od zahájení, po druhé hodině. Ale šlo to přežít, my si vždy ulovili nějaké to pivo a schovali se s ním někam do rožku, kde byl relativní klid. V budoucnu by se asi hodilo prostory ještě rozšířit, otázkou je, jestli je vůbec ještě kam.

Minulý rok jsme si dali brzký oběd v Prazdroji Na Spilce, letos jsme se rozhodli položit řádný základ v Purkmistrovi. A nebylo to špatné rozhodnutí – pivovarský guláš se svíčkovou přistál na našem stole doslova během okamžiku. Obojí bylo chutné, syté, co víc si přát. Během festivalu nás už žádné další jídlo nezaujalo, vystačili jsme si se svým neutralizačním balíčkem pečiva, sýrů a zeleniny.

Festival probíhal jako obvykle, zpestřením byl velbloud Efendi, který se celou dobu pohyboval po areálu. Z davů lidí se nijak nestresoval, hladově okusoval lípu na návsi či se třeba na dlouhé minuty rozvalil ve vchodu do restaurace. Hudební doprovod byl oproti jiným festivalům fajn, žádný Michal David či jamajská dechovka (konkrétně to byl King Swing Band a HIBAJ).

Jak jsme už psali v upoutávce, bylo zde přes šedesát pivovarů a kolem dvou stovek druhů piva. Měli jsme nějaký hrubý plán, co ochutnat, ale na festivalu se objevila řada námi neočekávaných novinek, takže jsme ve výsledku některá piva vynechali či nám je zlotřilí návštěvníci vypili. Třeba Asfalt Stout dvacítka od Zhůřáka zmizela jak pára nad hrncem a nám tak unikla, neboť jsme si ji nechtěli dávat před slabšími ležáky. Tak nějak se obáváme, že by tento Stout byl lepší než všechny námi ochutnané ležáky dohromady, takže to tak dobrá výměna nebyla.

Co se nám teda podařilo ochutnat? Ze světlých spodně kvašených piv byla fajn třeba cyklistická 11% z Padochova (u stánku nám pivovarští tvrdili, že jsou už všechna piva vařena v Padochově, tak snad je to pravda). Sice drsnější, ale čistý a dobře pitelný byl Korbel z Nové Sladovny, příjemně čistý byl i Fešák od Svatého Jána, byl ale hutný a méně prokvašený, že by se dal skoro krájet. Neurazila ani  světlá 12° z Krušnohora, tu jsme díky lehoučkému máslíčku a jinak čistému projevu překřtili na minipivovarský Gambáč (ne, pro nás opravdu není Gambrinus synonymum pro nejhorší pivo). Zbytek nás už tolik nebral, Příšov světlá 11° či U Lenocha 12° se pít dala, ale nic k vychutnávání. Vyloženě nás zklamaly světlé výčepní od Klenotu a Vašnosta z Plasů.

Z polotmavých spodně kvašených piv nám chutnal opět Padochov - polotmavý Kukla byl velmi pitelný. Po prvotním nezaujetí jsme se propili i do patnáctky Šumavské královny – čisté, vyvážené a chutné pivo. Žádný hořkosladký utrejch jak je tomu u řady českých speciálů. Vcelku se dal lehce máslový Nakuřovaný Baštýř i osobitý Podzimní vídeňský ležák z teplického Monopolu.

Ejlů se letos urodilo dosti, nám se jich podařilo ochutnat slušnou porci. Vítězem byl zabiják Man Boob Enhancer Brutal IPA od Zhůřáka – hodně hořká, ale i čistá a nebezpečně pitelná silná IPA. Povedený byl i Nezmar od Antoše, hořký silák vařený s jedlými kaštany. Příjemně překvapil Cheyenne Ale z Nové Sladovny – čistý, pěkně chmelený lehčí ejlík. Neurazila ani Session IPA Easy Equinox od Lucky Bastarda, i když bez kvasnic by mohla být ještě lepší.

Light Ray A.P.A. od létajícího pivovaru Dragonfly nás moc nebrala, až doma jsme zjistili, že byla vařena v Pegasovi, vědět to dřív, asi bychom ji vynechali. Festivalová IPA 15% od Purkmistra máslem „voněla“ na sto honů, ale jinak byla vcelku fajn, čerstvá a slušně ovocná. Osobitá byla IPA ze Zichovce, trochu neharmonická, ale pitelná. Nejdivnějším ejlem byla lehce zeleninová IPA od Krušnohora.

A co zbytek neejlových svrchňáků? Novinka Alt Bier od Albrechta sice nechutnala jako Altbier, ale jinak se pila dobře. Pšenky Chyšské bíléKrušnohor weizen 13° neurazily, ale ani výrazně nenadchly. Trošku zvláštní pivo přivezl slovenský Sandorf – čtrnáctku Tripel – s nízkým řízem a slabou silou moc nechápeme, co na to mělo být Tripel, ale ještě to ušlo. Jednu z největších pochoutek na festivalu jsme si dali na závěr, Cookies Stout připravený společnými silami Zhůřáka a Nomáda. Parádní výrazný Stout.

Na naše oblíbené pivovary, které přivezly nám známá piva, nám už síly nezbyly, takže se pro nás i letos stal vítězem Zhůřák, který mazaně každý rok přiveze mnoho nových piv a spolehlivě nás tak přiláká jako můry ke svíčce (možná je dobře, že ta dvacítka došla, jinak bychom jako můry i dopadli). Příjemné bylo setkání s pivy dvou nových pivovarů – Nové Sladovny a Padochova. Budeme je na dalších festivalech bedlivě sledovat.

Jinak se festival i letos ve všech směrech vyvedl, krom zmíněných davů mu asi není co vytknout. Už se těšíme na příští ročník.

Více fotografií naleznete v naší galerii.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…