Dno pytle Taj Mahal IPA, Falkon Wet Hop Kazbek i Cascade, nálož z Frýdlantu a jiná nová piva

sepsal Marley

21. října 2015 v 15:24

Máme tu po chvíli zase další přehled nových piv. Našla se piva netradiční a zajímavá, ale též mnoho nepovedených. Krom u nás tradičního máslem se projevujících diacetylu dnes nebude chybět ani pár zástupců zeleninového dimethylsulfidu.

Hospoda Dno pytle si nechala v Chotovinách uvařit druhé pivo, po předchozím Columbovi je to nyní IPA anglického střihu Taj Mahal. Karamelové pivo s tóny toustů, červených pomerančů, třešní, bylin i zemitosti. Čisté, chutné, vyvážené a dobře pitelné pivo, připomíná anglické „Ruby“ typu Hobgoblin. Už se těšíme, co za pivo bude příště.

Létající Falkon uvařil dvě nová piva s čerstvě sklizeným chmelem. Prvním je ejl vařený s chmelem Cascade, sklizeným ve Slovinsku. Pivo je to hodně sladové, karamelové, chmel se příliš neprojevuje – jen jemnými bylinnými, kořenitými a citrusovými tóny na pozadí. Navíc v pivu ruší lehké tóny másla. Celkově je takové divné, průměrně pitelné. Od APA, navíc chmelené zeleným chmelem, by prostě člověk čekal více.

Chmel z druhého Falkonova ejlu pochází z Žatce, konkrétně jde o odrůdu Kazbek. Pivo je sladší sladové, lehce karamelové, ale chmel je na rozdíl od předchozího piva mnohem výraznější. Ke kořenitým tónů se přidává něco pomerančové kůry a mixu ovoce připomínajícího Bon Pari. Fajn pivo, dobře pitelné, ale stejně na ty dobře vyladěné Falkonovy ejly typu třeba Zeppelin nemá. Dobrá byla i nová várka „India Saisonu“ Superfly, citrusová, peprná, sladově obilná, i když loňská várka se asi vydařila více. 

Další pivo uvařil Falkon v pivovaru Tambor (nebo alespoň takové po netu kolují informace) pro Bad Flash, tedy Zlý časy a Kulový blesk. Jde o polotmavou Rye IPA s americkými chmely. Pivo je karamelové, chmelově kořenité i bylinné, dominují ale tóny mnohem méně příjemné – petržele, libečku i celeru, lehce přecházející do zatuchlosti. Pachuť z nepříliš příjemné hořkosti a této zeleniny zůstává dlouho na jazyku. Na vyučování vad asi dobré, na pití rozhodně ne.

Od pivovaru Frýdlant jsme ochutnali v poslední době slušnou hromádku piv. Jednochmelový ležák Albrecht Bohemia ze série miluju chmel se opravdu povedl. Sladový, chmelově kořenitý i bylinný, s lehoučkým nádechem citrusové kůry a melounů. Čistý, výborně pitelný. Poprvé jsme potkali tmavý ležák Kateřina. Je pražený, lehce čokoládový i karamelový, znát jsou i chmelově bylinné tóny a trocha sušeného ovoce. Příjemné pivo. Od Dna pytle jsem dostali na vyzkoušení novou várku čokoládové pšenice. Hodně kořeněná, docela chmelená, užila by ještě nějaké doladění, ale rozhodně lepší než ta divná nedobrá věc, co jsme měli minule. Světlá dvanáctka se tentokráte slušně povedla, velmi pitelné pivo. Příjemná byla i hezky chmelená APA Melchior, neurazil ani lehce osobitý Alt Bier.

Nový ejl připravil Rodinný pivovar 713 z Hradce Králové. Jeho AHA! je karamelová, drsněji bylinná, lehce ovocná, zatuchlá a odpudivě zeleninová s tóny celeru a petržele. Dimethylsulfid jak vyšitý. No, skoro bychom raději to máslo, tohle se pít prakticky nedalo.

Pak tu máme pár piv, která jsme ochutnali po delší době znovu. Letošní jihlavské Bière de Garde je opět takové zvláštní cosi s nízkým řízem, sladké a kořeněné. Ale dopít se dalo. Piva z Rychnova jsme už neochutnali pár let, napravili jsme to nyní světlou Kněžnou. Čerstvý a hezky chmelený ležák, ale bohužel asi příliš čerstvý, protože byl i výrazně máslový. Nic moc.

Od Harracha jsme potkali parádní sváteční polotmavý speciál, krásně chmelený a čistý. Když jsme si ho ale dali za pár dní znovu, byl už úplně jiný, máslový, spíše nedobrý. Že by jindy stočený sud? Každopádně je to zvláštní. Harrach Altbier je ještě o něco podivnější než ten z Frýdlantu, světlý, sladce sladový a ovocný, trochu jako osobitá verze kolínských Kölschů.

A co pořádný ležák, kde ho najít? Dva takové jsme v poslední době potkali. Valášek dvanáctka, chmelově kořenitá, bylinná i lehce peprná, příjemně sladová, vyvážená, prostě bezva. A druhým zástupcem je Všerad jedenáctka, tohle pivo nás ještě nezklamalo. Hodně podobné zmíněnému Valáškovi, ještě o něco zvýraznější a svěžejší. Tekutá paráda. Jestli někdo u nás vaří lepší jedenáctku, tak jsme ji ještě rozhodně nepotkali.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…