Matuška Wet Hop, nefiltrovaný výroční Budvar, Hradecký Podzimní Red Ale a další nová piva

sepsal Marley

9. října 2015 v 11:53

Po týdnu tu máme další přehled nových piv. Dnes to bude ve znamení speciálů sezónních i výročních, povedených piv je tu celá řada.

Matuška připravil extra specialitu, svůj světlý speciál nachmelil čerstvě sklizeným Žateckým poloraným červeňákem, vznikla tak jednorázová várka piva Wet Hop. Speciál je to jemně chmelově bylinný, lehce kořenitý až peprný, slušně sladový, s kapkou citrusové kůry. Svěží, příjemně aromatický a parádně pitelný. Snad se tahle záležitost bude opakovat každým rokem.

Budějovický Budvar tuto středu 7. října oslavil 120 let od uvaření své první várky. K této příležitosti připravil nefiltrovanou verzi svého světlého ležáku B:ORIGINAL. Pivo je to bylinně a kořenitě chmelové, sladové, středně hořké a velmi dobře pitelné. Povedený kousek, přejeme našemu národnímu podniku vše nejlepší.

Výročí oslavila i pražská pivnice Pivovarský klub. Ke svým deseti letům si nechala na Břevnově uvařit Jubilejní desítku. Je sladová, karamelková, lehce chmelově kořenitá… a bohužel docela máslová. Takže žádné nadšení, pitelnost nic moc. Už by na Břevnově měli něco s tím diacetylem dělat.

K příležitosti svátku svatého Václava navařil Beskydský pivovárek Svatováclavskou IPA. Pivo je to sladové, citrusové, lehce bylinné. Slušně hořké, dobře pitelné. Z Beskyd jsme potkali i Višňový ležák, zřejmě s přídavkem višňové extraktu. Ovocná chuť nebyla úplně špatná, pivo bylo celkem sladké, ležák vykukující zpod ovocného sirupu byl docela fajn. Takže ve výsledku oukej. Ale stejně by pivo bylo bez toho extraktu mnohem lepší.

Svatováclavské pivo připravil i Staropramen, nepasterizovanou 12 nachmelil pětkrát, dokonce i Žateckým poloraným červeňákem. Pivo je to opravdu docela chmelové – kořenité i bylinné, slušně sladové. Ale po chvíli už chmelovost není tak příjemná, hořkost je drsnější, objevují se lehké zatuchlé tóny. Možná za to může isoextrakt, který na Smíchově používají velmi rádi. No, ve výsledku to bylo možná o něco lepší než obyčejný Staropramen, ale pitelnost nic moc, jedno malé bohatě stačilo.

Hradec Králové je o minipivovar bohatší, své pivo nedávno vypustil do světa Rodinný pivovar 713. Potkali jsme od něj hned dva exempláře. Polotmavá třináctka Podzimní Red Ale byla karamelová, hodně hořká, s tóny grepů a pomerančů. Možná by trochu doladění užila, ale i tak se pila dobře, fajn pivo. Světlá dvanáctka ale dopadla úplně jinak. Sladová a kvasnicová, lehce zeleninová a máslová, s trochou ovocných tónů. Velmi divná a velmi špatně pitelná. Snad šlo jen o nějaký prvotní omyl a kvalita bude v budoucnu spíše na úrovni toho Red Ale.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…