Žižkovské pivobraní posedmé

sepsal Marley

21. června 2018 v 17:08

Vracíme se na počátek června, kdy v pražském parku Parukářka proběhl sedmý ročník festivalu Žižkovské pivobraní. Letos jsme se ho, jako téměř pokaždé, zúčastnili v pátek večer – má to sice nevýhodu větších davů oproti sobotnímu odpoledni, ale zase má pak člověk volný víkend.

Festival pořádá městská část Praha 3, takže je lehce takový lidově – populistický, člověk si může zdarma nahrabat různé suvenýry s logem městské části a naopak si musí vytrpět tradičně „humorného“ moderátora, za jehož vtipy by se styděl i nejhloupější puberťák (jakožto i průpovídky jak ženy nerozumí pivu, prostě řachanda).

Co se jídla týká, tak tu byly klasicky stánky z různými nepříliš lákavě vypadajícími lahůdkami jako jsou klobásy, langoše a další smaženosti. Záchodové budky byly z velké části z nám neznámého důvodu v pátek pozamykané, takže se tvořily fronty. Můžeme ale pochválit přistavení dvou cisteren s korýtky – jedné s pitnou a druhé s nepitnou vodou (otázkou je, jestli si to návštěvníci v šeru a podnapilosti nepletli).

Výběr kapel nebyl tradičně vůbec špatný, na festival zdarma skoro až velmi dobrý. Ale samozřejmě bylo také výhodou, že jakmile začaly hrát, přestal mluvit tragický moderátor – takže to možná znělo ještě příjemněji.

Výběr pivovarů ale tak parádní nebyl – zúčastnilo se celkem kolem čtyřiceti pivovarů, ale ty opravdu dobré by člověk spočítal na prstech jedné ruky. Zajímalo by nás, podle kterého klíče vybírá městská část pivovary (podle ceny piva?), protože každý rok nám přijde, že ubude pár dobrých pivovarů a přibudou převážně ty špatné.

Celkem jsme stihli na festivalu ve dvou okusit 22 druhů piv, naštěstí šlo ale o malá a často slabá piva, takže to žádný převelký výkon nebyl. Jak už máme na festivalech ve zvyku, zaměřili jsme se na nám neznámé pivovary a nová piva pivovarů známých.

Prvním pivovarem, který nás zaujal, byl Plzeňský Bandita – pivovar sládka Tomáše Nožičky z Letin. Údajně by měl už být funkční a pivo by mělo být jeho vlastní. Zkusili jsme vše nabízené – světlý ležák, pšeniciIndia Pale Ale. Piva to nebyla nijak dechberoucí, ale ani nijak špatná – na začínající pivovar vcelku v pohodě.

Od dalšího zbrusu nového plzeňského pivovaru – 1. Roudenský pivovar (piva Roudná Sobě) – jsme zkusili desítku Roudeňák. Pivo to bylo extra divné, plné vad, velmi špatně pitelné. Co jsme slyšeli, tak dvanáctka na tom byla podobně, tu jsme si teda raději nechali na příště – dobrého pomálu. Třeba se do příště zlepší.

Na festivalu jsme poprvé potkali piva Zobak mimo jejich pivovar v restauraci U Holubů. DesítkaIPA nás moc nezaujaly, ale černá dvanáctka se povedla. Pražená, lehce karamelová, slušně hořká, s tóny sušených švestek – velmi pitelná.

Piva z litoměřického Biskupského pivovaru nás zatím většinou příjemně překvapila a bylo tomu tak i na Pivobraní. Extra dobře se vydařil lehký Pšeničný speciál – sladový, banánový a hřebíkový, skvěle pitelný. Chutný byl i ležák dozrávaný na dubových hoblinách máčených v Metaxe a světlý ejl Ale Somer. Ze tří litoměřických pivovarů je podle nás tento jasně nejlepší.

Tradičně nám chutnalo pivo z Kounic – American Lager byl hezky sladový, citrusový a hořký, ideální pití do letních měsíců. Potěšil nás i Žitný Stout od létajících Holy Farm – pražený, karamelový, s tóny sušeného ovoce a příjemným delším dozníváním.

Po dvou divnopivech, která jsme měli v Mělníku jsme od Neratovického Kaberny zkusili dvanáctku nachmelenou pšenice. Drsnější kořenité pivo, ne úplně chuťově čisté, ale pít se dalo. Snad příští piva dopadnou alespoň takto…

Z dalších piv, která jsme ochutnali a byla fajn, zmíníme světlou dvanáctku s pelyňkem od Slepého krtka, märzen Mařka z Kozlovic, ejl Soráč s chmelem Sorachi Ace ze svitavského pivovárku Na Kopečku či Moravskokrumlovský ležák z Padochova.

Jelikož jsme se stabilně špatným pivovarům obloukem vyhýbali, nebyla zlá ani zbylá piva, která jsme okusili – výčepníAbbey od Javořického Kozlíčka, vídeňský ležák Procházka a desítka Rolník ze Záhlinic či Black Ale od Lounského žejdlíka.

Ve výsledku to nebyl špatný festival a docela jsme si ho užili. Mnohé by sice šlo zlepšit, ale určitě existují hůře vynaložené peníze z veřejných rozpočtů. Takže zase za rok…

Více fotek najdete v naší fotogalerii Sedmé Žižkovské pivobraní.

Ročníky Žižkovského pivobraní

Celkem 7 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…