Strahov dubový Doppelbock, dvakrát Trilobit, Antošův Bock, Clock Tekutý kapřík a další novinky

sepsal Marley

21. prosince 2016 v 16:52

Máme tu dojmy z předvánočních pivních novinek. Jde, jak jinak, zejména o vánoční speciály, plus i nějaké ty speciály zimní. Často to jsou silná a hutná piva, ale najdou se i lehčí a svěžejší výjimky.

Začneme třeba na Strahově. Letos svůj doppelbock oproti dřívějším letům nechali zrát na dubovém dřevě s borovou pryskyřicí. Pivo je to sladové, lehce karamelové a toustové, s tóny citrusů i bylin a v závěru s nádechem borovice a vanilky. Vyvážený a velmi chutný silák, po kratší archivaci by mohl být ještě parádnější, ale bohužel už je prakticky vypit. Přichomýtli jsme se náhodou i k ochutnávce nové Double IPA, která by se na čep měla dostat někdy na přelomu roku, vypadá to na bezva záležitost, krásně ovocnou bombu.

Praha je zase o další létající pivovar bohatší. Je jím Trilobit, projekt sládka Petra Buriánka, který má na svědomí mimo jiné květnový BuQičák či dřívější „nuselská“ piva vařená pro Zlý časy. Na úvod připravil v pivovaru Antoš dvě silnější piva o stupňovitosti šestnáct. Prvním je světlý Weizenbock, sladový i medový, s tóny jablečných křížal, hřebíčku i banánů. Taková klasika, jen trochu čiřejší, než bývá zvykem. Druhým pivem je Xmas Pumpkin Ale, na rozdíl od dýňových ejlů vařených na dušičky / Halloween je tento vánoční – ale proč ne, kořeněná piva jsou o Vánocích častá, dýně je takový bonus. Pivo je to hodně kořeněné s dominující skořicí a hřebíčkem, sladové, lehce jablečné a dýňové. Zajímavý a dobře pitelný kousek, z tohoto osobitého pivního stylu určitě jeden z lepších zástupců.

I samotný slánský Antoš přišel s šestnáctkou, vánoční Bockem. Je to tmavší pivo, sladové s tóny toustů a chlebové kůrky, lehce obilné a chmelově bylinné. Je fajn, dobře se pije.

Potštejnský Clock na vánoční svátky přichystal několik druhů piv. My zatím narazili na Tekutého kapříka, špaldový saison s žateckými chmely. Je sladový, obilný, s tóny citrónové kůry i trávy, jemně bylinný a kořeněný. Slušně hořký, vyvážený a velmi chutný. Snad ještě někde potkáme i dvojče tohoto piva, Zlaté prasátko, chmelené americkou Citrou.

Létající Klínec-Katz uvařil Imperiální Kočičky, silnější verzi svého witbieru Kočičky. Pivo je to hodně kořeněné, pomerančové, s tóny květin, obilí a medu. Zajímavé a dobře pitelné. Zkusili jsme i druhou várku prvotiny IPA 13°, ale ta se bohužel vůbec nepovedla. Divná drsnější zemitá hořkost, lehké vady, horší pitelnost. Oproti první várce slabota.

Po IPA Biting Dog připravil pražský bar Craft House další své pivo, vařené tentokráte v polském Těšíně. Je to Liquid Sun NEIPA, přičemž ono NEIPA znamená New England IPA, momentálně populární americký pivní styl (nebo spíše podstyl americké IPA), libující si v extra zakalené vizáži piva. No, některé české pivovary takováto „piva“ vaří už dlouho. Ale zpět k Liquid Sun – pivo je to sladové, s tóny tropického ovoce, mandarinek, obilnosti a lehce i kvasnic. Vcelku chutný kousek, ale klasické vyčeřené IPA nám prostě sedí více.

Po letním Mountain Ale uvařil kraslický Krušnohorzimní edici, o něco silnější a tmavší. Pivo je to sladové, toustové, hodně hořké, chmelově bylinné a peprné. Bohužel je v něm ale i mnoho nepříjemných tónů, zatuchlých, jablečných, medicinálních i autolyzačních. Něco se hodně nepovedlo a pivo se prakticky nedá pít. Tento pivovar je hodně zvláštní, jednou vystřihne parádní kousek a jindy takovouto hrůzu.

Od žďárského létajícího pivovaru PePe jsme ochutnali IPA s trochu těžko vyslovitelným názvem Pekepeke Haere Makutu Voe. Je to polotmavá patnáctka s novozélandskými chmely, je vcelku hezky ovocná s tóny tropického i kandovaného ovoce, je lehce bylinná a karamelková. Trochu doladění by užila, ale na to, že byla vařena v Radniční Jihlavě, to není zase tak špatný výkon.

Narazili jsme i na vídeňský ležákPodlesí, ale moc jsme o něm nezjistili – těžko říci, jestli třeba dočasně nenahradil původní světlý ležák. Je chmelově peprný, toustový, s nádechem karamelek. Fajn ležák, který neurazí.

A na závěr jsme si nechali průmyslové pivo – Plzeňský Prazdroj na prosinec uvařil svrchně kvašenou třináctku Master Stout. Je to pražené a čokoládové pivo, docela hořké, s nádechem lékořice a chmelové kořenitosti. Je trochu drsnější, ale pije se dobře – chutná trochu jako stout říznutý chmelenějším českým tmavým ležákem. Každopádně fajn pivo, nezlobili bychom se, kdyby se dostalo do stálého sortimentu.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…