Frýdlant 24° Stout, Raven rozinkový Barley Wine, marcipánový Crazy Clown a jiná nová piva

sepsal Marley

14. prosince 2016 v 17:31

Kvůli předvánočním povinnostem se nám sepisování pivních novinek trochu protáhlo, ale nakonec jsme to dali dohromady. Dnes tu máme několik tmavých svrchně kvašených piv, včetně dvou extra silných kousků. Jinak je to vesměs samý moderně chmelený ejl, ale i mezi nimi se pár neobvyklostí najde.

Začneme tou nejtěžší vahou. Po „dávném“ úvodním stoutu Morionovi 16, klasickém Morionovi 17 a letním Morionovi 10 přichází Zámecký pivovar Frýdlant se zimním Morionem 24. Je to imperial stout s téměř deseti procenty alkoholu, je pražený, s tóny hořké čokolády, lehce i sušených švestek, rozinek a lesního medu. Plné, výrazné a nebezpečně dobře pitelné pivo. Jen minimální trvanlivost u lahvové verze vypadá trochu nemístně – dva měsíce jako u nějakého ležáku, když podobná piva mívají 3, 5 či i více než 10 let trvanlivosti.

Plzeňský pivovar Raven započal novou řadu limitovaných piv Black Label. Prvním zástupcem je Oak & Raisin Barley Wine, silný 21stupňový tmavý ejl s přídavkem většího množství rozinek, který zrál na dubových hoblinách. Je karamelový, dle očekávání hodně rozinkový, slušně hořký, s tóny vanilky a portského vína a lehkou nakyslostí, zřejmě z oněch rozinek. Příjemné pivo, taková líbivka k poklidnému večernímu popíjení. Jen podobně jako u Moriona je trvanlivost toho Barley Wine docela krátká… to si české pivovary ani trochu nevěří, že jejich pivo něco vydrží?

Z Brna od Crazy Clowna přilétl porter Decadence. Opět, jak už to u tohoto pivovaru bývá, nejde o nějaké obyčejné pivo, v tomto případě bylo obohaceno o marcipán. Nejznatelnější jsou v pivě pražené a toustové tóny, ale ani ten marcipán nejde přehlédnout, dobře se to chuťově doplňuje. K tomu nádech jablečných křížal a skořice, jde o vyvážený a velmi dobře pitelný speciál, na předvánoční čas jako dělaný.

Single Hop piva, tedy piva vařená jen s jedním druhem chmele speciálně kvůli vyniknutí jeho aroma, jsou u nás čím dál populárnější. Nyní se svojí jednochmelovou řadou začal i pivovar Chotoviny. Prvním v pořadí je ejl s chmelem Waimea z Nového Zélandu. Pivo je to sladové, lehce obilné, s tóny citrónové kůry i citrónové trávy, je i docela bylinkové s nádechem česneku. Nejde ale o žádnou „zeleninovou“ vadu piva, chmel Waimea prostě takový bývá, nicméně nám zatím k srdci na rozdíl třeba od japonského „koprového“ Sorachi Ace nepřirostl. Ale pivo samotné je dobře udělané a slušně pitelné.

S dalším jednochmelovým pivem přišel dolnobojanovický Mazák, na kontě jich má už něco kolem dvaceti. Tentokráte padla řada na nepříliš známý novozélandský chmel Dr. Rudi. Pivo je to lehce osobité, sladové, medové, kořenité až peprné, s tóny grepů a sušených meruněk. Je hodně hořké a trochu drsnější, nijak výrazně nás neuchvátilo, ale pít se v pohodě dá.

Další dva pražské podniky si nechaly uvařit své vlastní pivo. Ze spolupráce Craft HouseZubatého psa vzniklo ve slánském Antošovi pivo Biting Dog. Mělo by jít o klasickou americkou IPA, chmelenou Cascadem a Simcoe. Pivo je to výrazně pryskyřičné až borové, s tóny grepů a nádechem tropického ovoce. Je hodně hořké a spíše drsnější, užilo by nějaké to doladění, ale i tak se pije dobře.

Pivovar Vítek z Prčice uvařil Žitné světlé pivo, spodně kvašenou jedenáctku. Pivo je to hodně kalné, nejen z onoho žita, ale i z kvasnic, sladové a obilné, s tóny žitného chleba a bylin. Lehce osobitý kousek, ale neurazil, byl čerstvý a slušně pitelný.

Po spodně kvašeném speciálu s chmelem Amarillo přišel Zlínský švec s další verzí, tentokráte s chmelem Citra. Speciál je to hezky chmelový, s tóny citrónové trávy i citrusů, sladový, bohužel ale i docela máslový. Pít se to dá, ale i tak je to trochu škoda, tento pivovar umí výborná piva.

Když jsme poprvé před půl rokem potkali piva z valašskomeziříčského pivovaru Holendr, ležáky nás příjemně překvapily, ale IPA zase tak nenadchla. Nyní jsme zkusili Ale dvanáctku, a opět žádné velké nadšení – karamelkové pivo, nijak zázračně aromatické, s nádechem jogurtu a zeleniny. Nic moc.

Piva od brněnského létajícího pivovaru Pivečka nás v poslední době baví. Teď jsme potkali Black IPA, jde o druhou várku tohoto piva. Je pražené s tóny žita, termixové a jogurtové, s nádechem zatuchlosti a zeleniny. Velmi divné a nedobré pivo. Tohle nás teda nebavilo, byli jsme rádi, že jsme ho dopili. Holt udržet si stále vysokou kvalitu není žádná sranda, kór u létajícího pivovaru.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…