Sibeeria Zima a ESCape IPA, Létající chroust Stout, Crazy Clown Multikill a mnoho dalších nových piv

sepsal Marley

30. prosince 2016 v 19:00

Před koncem roku tu pro vás máme ještě jedny pivní novinky. Dnes to bude slušně nabité, plné vánočních piv, siláků a netradičních speciálů. Máme tu i jednu povedenou prvotinu z nového létajícího pivovaru.

Těsně před Vánoci přišel létající pivovar Sibeeria (dříve BeerLab) s dvěma novinkami. První je dvojitá IPA ESCape – její název pochází z užitých amerických chmelů – Equinox, Simcoe a Columbus. Je hodně ovocná – s tóny manga i citrusů, jemně bylinná, též i slušně sladová a karamelová. Výrazná, vyvážená, výborná. Druhým pivem je Zima, barleywine o stupňovitosti 24, též vařená s americkými chmely. Je karamelová a sladší, s tóny jahod, pomerančů, třešní i kandovaného ovoce. Je trochu drsnější a alkoholovější, ale i tak povedená a velmi dobře se popíjející.

Ke konci prosince si oficiální premiéru ve Dnu pytle odbyl pivovar Létající chroust. Jeho prvním pivem je Stout no. 1, třináctka s přídavkem kokosu a kakaových bobů, vařená v plzeňském Ravenovi. Je pražená, s tóny hořké čokolády, kokosová je jen lehce, doznívání má dlouhé a příjemné. Velmi povedený kousek.

Raven samotný připravil na degustační chilli soutěž Plechová huba stejnojmenné pivo, stout s přídavkem chilli papričky Carolina Reaper, která by měla být nejpálivější na světě. Pivo je to pálivé docela hodně, ale nikoliv přehnaně, pražené a kakaové tóny to slušně vyvažují. Chuť chilli je také vcelku fajn, ale pivo není úplně dokonale harmonické, trochu ruší tóny karamelek až lehce i termixu. Neurazilo.

Když už jsme u toho chilli, tak pivo s ním připravil i létající Crazy Clown – do černé IPA Multikill přidal papričky Bhut Jolokia Peach i Bhut Copenhagen Orange a navíc k tomu i zázvor, galangal (modrý zázvor) a boby macerované v rumu. Pivo je pocitově pálivější než to Revenovo, díky oněm zázvorům a možná i na to má vliv vyšší chmelová hořkost. Slady pivu dodávají praženou a čokoládovou chuť z chmelů je zase grepové a pomerančové. Zajímavý a dobře pitelný mix, nicméně celý večer bychom ho asi pít nezvládli :)

Před vánoci jsme měli chvilku na zabití u Národního divadla, takže jsme skočili ochutnat speciál z Pivovaru Národní – Smoky Deer. Jde o tmavou nakuřovanou pšenici, je hodně kořeněná s výrazným hřebíčkem, lehce jablečná, jen jemně uzená a trochu banánová. Není nijak zázračná, pitelnosti nepřidává ani nízký říz. Ani aktuální várka polotmavého speciálu nám vůbec nesedla, máslové a vůbec divné pivo. Za zdejší prémiové ceny by člověk čekal rozhodně více.

Litoměřický Biskupský pivovar na vánoční svátky uvařil pivo Jezule, polotmavou šestnáctku. Je karamelová, lehce kořeněná, toustová, s tóny sušených třešní. Fajn silák, dobře pitelný.

Polotmavou šestnáctku připravili i v Brně. Hauskrecht do svého Petra Bocka, který by měl být inspirován bavorskými boky, přidal navíc kořen zázvoru. Nu, ten tam patří asi tolik jako do piva plzeňského typu patří šlehačka… ale možná jen nejsme „opravdoví znalci“, pro které má být pivo určeno. Pivo je to karamelové, chmelově bylinné a peprné, s nádechem medu a onoho zázvoru. Chuťově je fajn, jen hořkost má drsnější, jak je už u tohoto pivovaru zvykem.

Novoměstský pivovar uvařil speciál po delší době, tentokráte jde o vánoční vídeňský ležák, světlou jedenáctku. Je to sladovější ležák, s lehkými tóny karamelu a medu, je ale i slušně chmelený, s bylinnými a peprnými tóny. Je trochu kvasnicovější a mladší, ale pije se dobře, za „obědovou“ cenu pětadvacet korun nemá v centru Prahy konkurenci.

Trochu extrémněji pojal Vánoce pivovar Zhůřák – do svého Crafty Clause přidal pořádnou nálož koření. Pivo je hodně skořicové a hřebíčkové, jinak je karamelové, s tóny kandované pomerančové kůry. Zajímavý kousek, nepije se špatně, ale toho koření bychom asi ubrali.

Novou IPA přichystal létající pivovar Prager Laffe. Jeho Clara je sladová, citrusové, s tóny tropického ovoce, pryskyřice i bylin. Je svěží, tak akorát hořká, velmi dobře se pije.

Lounský ZLoun na svátky uvařil Vánočního Méďu, světlý ležák s přídavkem koření a medu. Moc ochuceným pivům plzeňského typu neholdujeme, většinou to nedopadá nijak dobře, bohužel to tak bylo i v tomto případě. Pivo je hodně kořeněné, drsnější, s lehkými vadami. Tudy cesta nevede.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…