Radniční Equinox a Winter Bock, IPA od Faltuse i Pivovarského domu a další nová piva

sepsal Marley

6. března 2015 v 10:54

Máme tu další přehled nových piv. Za poslední týden se toho v Praze tolik nevyrojilo, takže to nebude takový dlouhý román, jako tomu v poslední době bývá. Pár zajímavých a chutných kousků se našlo, ale nevyhnulo se nám ani několik zklamání.

Na sklonku zimy uvařil Radniční pivovar Jihlava pivo Winter Bock. Má 8% alkoholu, dle informací pivovaru by mělo jít o něco mezi Bockem a Doppelbockem (vzhledem k tomu, že takhle silný ne-doppelbock jsme ještě nepotkali, kloníme se spíše k druhé možnosti). Je karamelový, s tóny chlebové kůrky a toustů, sladší, ale zároveň slušně hořký. Jsou znát i ovocné tóny rozinek, sušených třešní a švestek. Plnost má jen střední, což je asi největší rozdíl oproti hutným bavorským doppelbockům. Pije se ale výborně, je to povedené pivo.

Zároveň v Jihlavě připravili i druhé letošní pivo série Single Hop, tentokráte jde o nový a rychle na popularitě získávající chmel Equinox (dříve zvaný HBC 366). Chmelově květinový a bylinný ejl, s tóny limetek, citrónové kůry, tropického ovoce i peprnosti. Moc příjemné, čisté a zajímavé pivo, možná nejlepší jihlavský jednochmel vůbec. Krom výtečného piva musíme Radniční Jihlavu pochválit i za velmi poslušné kvasinky – za den v lednici se pivo krásně vyčeřilo, to se u českých ejlů nikdy nestává.

Faltus z České Třebové ke své sedmnáctce IPA Miroslav přichystal o stupeň silnější sestru – IPA Andrea. Je hodně ovocná – plná citrusů, ananasu, manga i kandovaného ovoce, zároveň docela sladová a sladší. Pije se dobře, je to příjemná IPA, ale pro skalní chmeložrouty určitě nebude – není příliš hořká a ani nějak extra prokvašená.

Mazák z Dolních Bojanovic pokračuje ve smršti nových piv. Tentokráte je to American Amber Lager, tedy vlastně ležáková obdoba American Amber Ale. Hezky chmelené pivo s citrusy, bylinami, lehce i tropickým ovocem. Docela hodně karamelové, slušně hořké, dobře pitelné. Takhle aromaticky chmelová piva má Mazák v malíku.

Pivovarský Dům uvařil další sezónní pivo. Jde o patnáctku IPA, v pivovaru čepovanou anglickou ruční pumpou. Příjemně chmelené pivo s citrusy, kandovaným ovoce, sladově karamelové i toustové. Vcelku hodně hořké a moc dobře pitelné. Na takovéto speciály si na Ječnou skočíme rádi.

Od relativně nového Podřipského pivovaru jsme potkali čtrnáctku Podřipský Ale. Pivo je to citrusové, bylinné i kořenité, celkem karamelové. Není moc dobře vyladěné, jsou znát i lehké tóny máslíčka. Úplná tragedie to nebyla, ale moc dobře se nám nepilo. Toto pivo získalo na Reprezentačních slavnostech piva v Táboře třetí místo mezi ejly. Ale když na stejné soutěži získal ležák třetí místo mezi IPA, tak se ani moc nedivíme.

A zmíníme i pár piv, která jsme ochutnali a nejde o novinky. Po letech jsme zkusili Poddžbánecký světlý ležák. Přivítal nás už svojí výraznou vůní, ve které hrálo prim žluklé máslo, lehce se projevovaly i tóny jogurtu a ovoce. V chuti to bylo trošku lepší, ale stejně šlo o opravdu nechutné pivo, které prakticky nešlo pít. Prostě fujtajbl, ani se nedivíme, že pivovar nedávno uzavřel svoji pivovarskou restauraci. Výborného Gypsy Portera od Kocoura jsme od první várky před dvěma a půl lety neměli, takže jsme se na něj hodně těšili. Ale místo parádního praženého a slušně hořkého porteru jsme dostali utrejch plný kvasnic, který vypadal jak čokoládový pudink. Kdyby šlo o poslední pivo ze sudu, tak to pochopíme, ale všechna piva byla takováto. Ostuda. Naopak nás příjemně potěšil Mazák se svým Jantarem – hezky chmelené, vyvážené a velmi dobře pitelné pivo. Fajn byl, alespoň na ochucené pivo, světlý ležák Ginger z olomouckého Svatého Kopečku, tak akorát zázvorový, slušně pitelný.

Otestovali jsme i pár lahvových piv z menších průmyslových pivovarů. Šamp, pivní sekt s šampaňskými kvasinkami, vařený ve Strakonicích pro Pivovarský dům nám přišel docela fajn, hezky sladové, koriandrové i řízné pivo, jen spíše méně příjemná sladkost (způsobená zřejmě umělým sladidlem) trochu kazila výsledný dojem. Tmavý ležák Baron z Vysokého Chlumce jsme v prodeji potkali snad poprvé, slušně hořké praženě-karamelové pivo, neurazilo. Celkem ušlo i Šenkovní výčepní z Jihlavského Ježka, na zahnání žízně se dá. Naopak Haškův C.K. (tank – zřejmě se opravdu jmenuje po cylindrokónických tancích) od havlíčkobrodského Rebela  nám moc nejel – spíše nepříjemně chmelené pivo, příliš dobře se nepilo. Zkusili jsme po pár měsících i nejlepší pivo na světě, náchodský Weizenbier (stejně jako ostatní svrchně kvašená od Primátora má nyní novou etiketu) . Nebyl tak špatný jako posledně, slušně pitelný, jen trochu rušila lehká chmelovost… na Česko dobrý, ale většina bavorských pšenek nám chutná více.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…