Podzim plný zeleného chmele

sepsal Marley

31. října 2016 v 10:29

V dnešní díle pivních novinek se budeme věnovat pivům chmeleným čerstvě sklizeným nesušeným chmelem, neboli chmelem mokrým či zeleným. V minulých letech takováto piva vařilo jen pár pivovarů, ale letos se s nimi roztrhl pytel a objevilo se jich několik desítek.

Začneme populárním Matuškou. Velmi se vyvedl letošní Wet Hop, nádherně chmelený a vyvážený ležák. Úplnou novinkou je Zlatá raketa Wet Hop Mandarina, klasická Zlatá raketa, ale navíc za studena chmelená čerstvou bavorskou Mandarinou. Je svěže citrusová, bylinná, s tóny tropického ovoce. Bezva čerstvé a hořké pivo.

Dále se přesuneme na Strahov. I letos zde připravili tradiční Antidepressant Autumn Dark Lager chmelený zeleným Žateckým poloraným červeňákem. Je jemně bylinný, pražený, s nádechem medů a pomerančů. Výborné pivo. A novinkou je Antidepressant Autumn Pale Ale, středně silný ejl s americkými chmely a navíc i čerstvými chmely Mandarina a Cascade. Velmi ovocné pivo s tóny mandarinek, grepu, ananasu i žlutých melounů. Svěží, vyvážené a parádně pitelné.

V Zichovci čerstvým chmelem nachmelili klasickou dvanáctku. Jejich Fresh Hop je příjemně bylinný, s tóny citrusové kůry a nádechem tropického ovoce. Zajímavý a fajn kousek.

Potštejnský Clock to pojal svrchně, svůj Fresh Hop Ale chmelil v Česku vypěstovaným chmelem Cascade. Pivo je to velmi ovocné, s tóny mandarinek, meruněk a marakuji. Sice trochu ruší karamelkové tóny, ale jinak je to v pohodě pivo, slušně pitelné.

Slánská Továrna uvařila Urpils, třináctku s čerstvým Žateckým poloraným červeňákem. Je sice slušně chmelová, ale též i docela neharmonická, vcelku hodně máslová. Pro nás je to zklamání, ostatní piva z tohoto pivovaru zatím byla dobrá až výborná.

Nijak zvláště nás nezaujal ani Lužinský Lukas, třináctkový ejl, též chmelený zeleným Žateckým poloraným červeňákem. Příliš drsný, rozhádaný, ale pít se dal.

Žatecký poloraný červeňák použil i Zámecký pivovar Frýdlant. Jeho poctivá dvanáctka je sice slušně pitelná, ale žádné chmelové orgie se nekonají.

Pro úplnost zmíníme ještě dvě piva, která se objevila už v září na Slunci ve skle. Byl to oukej světlý ležák zelený chmel z Břevnova a nedobrá 13 Černice ze zeleného chmele od plzeňského Purkmistra.

Na zelený chmel se vrhly i některé průmyslové pivovary, ale samozřejmě jde o samý klasický ležák. Třetím rokem uvařil První chmel pivovar Gambrinus. Fajn pivo, které neurazí. Za cenu obyčejného Gambrinusu proč ne.

Kácovský Hubertus připravil Speciál Zelený chmel. Sice z něj čerstvý chmel příliš cítit není, ale pivo je to celkem dobře pitelné.

Na ležák Špringl náchodský Primátor použil čerstvý chmel ze své vlastní chmelnice. Pivo je vcelku dobře chmelené, ale počátkem října ještě příliš mladé a nijak extra pitelné.

Pivo se zeleným chmelem uvařil i Nymburk, moc jsme se o jeho pivě nedozvěděli, možná použil chmel ze své malinké chmelnice v areálu pivovaru. Ležák je to slušně chmelený s bylinnými tóny, trochu ruší nádech kyselosti a másla. Celkem slušné pivo.

Na čerstvě chmelený BudBudvaru si budeme muset zřejmě zase počkat až do dubna, než uzraje. Věříme, že bude zase výborný.

Musíme říci, že letošní zelenochmelová sezóna se vydařila, vítězem se pro nás stali broumský Matuška zároveň se strahovským Svatým Norbertem. Piva ze zeleného chmele ještě nějakou chvíli budou na čepu, doporučujeme jich pár ochutnat – když se zadaří, je to zajímavý zážitek.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…