Permon Simcoe i Smoke Zone, Chomout Sorachi Ace, Gwern Stout, Duck&Dog IPA a další novinky

sepsal Marley

14. dubna 2016 v 12:39

Nová piva se na nás valí jedno za druhým, navíc se v poslední době do Prahy se stále více piv z Moravy. Čím dál častěji si musíme vybírat, které pivo si necháme ujít a naopak za čím má smysl se trmácet i přes celé město. Naštěstí  ty vynechané kousky zatím bývají z pivovarů, které nás pivy příliš nenadchly či mají nevyrovnanou kvalitu. Ale pivovarů stále přibývá, takže bude hůř.

Máme tu další IPA od Permona – po zázvorové a chilli přichází nakuřovaná Smoke Zone IPA. Je sladová s tóny medu, grepová i lehce bylinná. Nakouřenost je znát z lehkých kouřových a uzených tónů, ale nejde o žádné výrazné porce slaniny, jak bývá zvykem. Někde jsme zaslechli, že by mělo jít o rašelinou nakuřovaný slad, to docela možné je. Každopádně zajímavé, příjemné a povedené pivo. Permon připravil i nový jednochmelový ejl, Hoppera s chmelem Simcoe. Většinou má tento chmel charakteristické borové a pryskyřičné aroma, tady je ale přítomné spíše na pozadí. Dominuje tropické ovoce i citrusy, konkrétně liči, grepy a citrónová kůra, znát je i něco melounů a hroznů. Výrazně hořké, chuťově čisté a líbivé, moc dobře se pije. Holt dnes už jsou Permonovy ejly jedny z nejlepších u nás.

Dalším jednochmelem nás oblažil olomoucký Chomout. Použil původem japonský chmel Sorachi Ace, se kterým se u nás v poslední době roztrhl pytel a potkáváme ho každou chvíli. Chomoutův ejl je citrusový s tóny citrónové trávy, lehce medový i bylinný, nechybí ani charakteristické tóny kopru. Čisté, výrazné a výborné pivo.

Nupacký Gwern po nepříliš vydařené EPA přišel s druhým svrchně kvašeným pivem, Stoutem irského typu. Pivo je to pražené, lehce kávové i lékořicové. Jednoduché a zároveň výrazné, čisté, velmi dobře pitelné.

Ve Slavkově uvařili Austelitz IPA, z popisu není úplně zřejmé, o co se pivovarští pokoušeli, možná o jantarovou IPA amerického střihu. Je karamelková, s tóny tropického ovoce, melounů, mandarinek i angreštů. Hodně hořká, trochu drsnější, na pozadí je znát malinko máslíčka. Ale i přesto je fajn, dobře pitelná.

Další pivo je z nedávno otevřeného rajhradského pivovaru Beerserker. Jeho Duck&Dog IPA má sladovou a karamelovou chuť, též i hodně ovocnou – s mandarinkami, grepy i tropickém ovocem. Možná by mohla být malinko harmoničtější, ale na začínající pivovar je to rozhodně dobrý výkon, příjemné a dobře pitelné pivo.

Frýdlatský Albrecht vypustil další jednochmelový ležák, tentokráte s chmelem Sládek. Bylinně i kořenitě chmelové pivo, je i hodně sladové. Hořkost je na ležák docela vysoká a drsnější, lehce ruší máslové tóny. Dá se to pít, ale nic zázračného. Zkusili jsme podruhé APA Anna, byla o něco ovocnější než na počátku roku, trocha máslíčka na pozadí byla stejná, celkově fajn pivo. Neurazil ani velikonoční Märzen, pohodový karamelový, toustový a chmelově bylinný speciál.

Od Radniční Jihlavy jsme potkali hned dva nové kousky. Prvním je I♥U Honey Bunny, třináctka medová APA. Je sladová, lehce medová, s tóny citrusů a tropického ovoce. Docela ruší máslové tóny, ale ještě se to dá přežít, průměrně pitelné pivo. Druhé pivo je Prior, tmavá spodně kvašená třináctka českého typu. Je pražená, lehce lékořicová a karamelková, s tóny čokoládového termixu, tedy opět řádná porce diacetylu. Spíše nic moc speciál. V posledních asi deseti pivech z Jihlavy byl v menší či větší míře diacetyl přítomen, to asi úplná náhoda nebude. Přitom dříve jsme z tohoto pivovaru měli i výtečná a čistá piva, chtělo by to na tom zapracovat.

Průmyslové pivovary sezónní speciály příliš nehrotí, třeba vratislavický Konrad na Velikonoce připravil Zeleného krále, obarvený ležák. Potěšil nás ale složením, místo hojně užívané brilantní či patentní modři použil barvivo z chlorofylů, což je o poznání stravitelnější přísada. Pivo samotné není nijak zázračné, prostě klasický ležák, jen se zvláštním bylinným až trávovým nádechem, možná právě z toho barviva. Neurazilo.

Poprvé jsme potkali jantarový speciál od Zlínského ševce, ani netušíme, jak dlouho ho vaří s jestli to není nedávná novinka. Pivo je to naprosto výborné, vyvážené, sladové i karamelové, chmelově kořenité a bylinné. Nasládlé, ale i řádně hořké, speciál jak má být. Povedl se i polotmavý ležák, docela podobný, harmonický a velmi pitelný. Říkáme si, jestli náhodou zlínská piva nejsou nejlepšími ležáky na celé Moravě.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…