Nastalo nám postní období a s ním také období doppelbocků. A právě na téma doppelbocků uspořádala Pivní rozmanitost s Danem Šabíkem další díl pivní degustace, která vlastně navázala na únorovou degustaci bocků a doppelbocků, o které jsem psala před měsícem.
Tentokrát nás Dan Šabík potrápil nejenom tím, že degustace byla slepá, ale i tím, že nám rozdal degustační formuláře a požádal o vyplnění bodového hodnocení u každého ochutnaného vzorku. Vyplňování formuláře samozřejmě nebylo povinné, přesto jej poctivě vyplnili a odevzdali všichni. Výsledky takovéhoto hodnocení mají samozřejmě své mouchy. Jednak jsme vzorky ochutnávali postupně, neboť z prostorových důvodů nebylo možné ochutnávat všechny najednou. (A mám tak trochu podezření, že vlivem stoupající hladiny alkoholu v krvi, stoupalo i hodnocení piv :)). A druhak, jak už jsem psala v minulém článku, je těžké ohodnotit pivo z malých „degustačních dávek“. Zkušení pivní degustátoři a porotci to možná dokáží, ale my pivní lamy? :)
Často se mi stává, že mi pivo zpočátku velmi zachutná, ale při dalším propíjení se na dno půllitru (či alespoň třetinky) zjišťuji, že na něm vlastně není nic zajímavého, a že mě už nebaví. Jiné pivo může být z počátku nezajímavé, ale s upíjením a ohříváním člověk zjistí, že je vlastně velmi dobré.
Ale i přes výše zmíněné nedostatky si člověk na podobných degustacích udělá základní obrázek o tom, která piva stojí za pozornost, dozví se mnoho zajímavostí a kromě piva nasaje také celou řadu nových informací a tipů… a o tom to vlastně je :)
Ale zpět k degustaci. Ochutnávali jsme tentokrát osm vzorků, z nichž všechny pocházely z Německa a všechny spadaly do kategorie doppelbock. Piva tentokrát sepíšu podle pořadí, v jakém se umístili po sečtení bodů všech účastníků degustace.
Nejlépe dopadl Müllerbräu Bockser (20,5°, 8,9%). Mě osobně příliš nezaujal (resp. jiné kousky mě zaujaly víc). Zařadila jsem jej někam na pátou až šestou příčku, ale už se těším, až si ho někdy v klidu otevřeme a ochutnáme pořádně :) Barva piva byla tmavě hnědá a pivo bylo čiré. Vůně byla především chmelová, lehce zemitá a já jsem v něm cítila i lehčí kovový nádech. S nižším řízem, střední plností a chutí překvapivě výrazněji sladovou, než by vůně naznačovala. Karamel, melasa, chmelová kořenitost, nižší chmelová hořkost a průměrné doznívání.
Na druhé příčce stanul Prösslbräu Adlersberg Palmator se 7,1% alkoholu a stupňovitostí „jak to sládkovi vyjde“ :) Minimálně 19° by měl mít. Osobně jsem toto pivo měla hodnocené také jako druhé nejlepší. Vůně vzorku byla výrazně melasová, lehce kávová, s tóny sušeného ovoce (rozinky, švestky a možná i lehce jablečné křížaly) a čokolády. Barva byla velmi tmavě hnědá (ze všech ochutnávaných piv nejtmavší) a s pěkným narudlým nádechem. Říz byl nižší a plnost vyšší. V chuti sladší, karamelové, trochu až karamelizovaný cukr, výrazně melasa, lehce káva, čokoláda, sušené ovoce. Dozníváním bylo krásně dlouhé kávové s lehce praženými tóny a sušeným ovocem. Pitelné, harmonické. Velmi vydařený kousek. Láhev piva už na nás čeká v lednici.
Na třetí místo hlas lidu (a tady jsem se opět s názorem lidu shodla :)) umístil Eittinger St. Georg Doppelbock (cca 18°, 7,1%). Barva tmavě měděná. Vůně kávová, sladší a jakoby medová, s chmelovými tóny. Nižší říz a plné tělo. V chuti výrazně sladové, chlebové a topinkové s tóny chlebové kůrky. Dlouhé topinkové doznívání. Výraznější alkoholová hřejivost i chuť. Poměrně harmonický kousek s příjemným chuťovým dozníváním. Do lednice s ním.
Jako čtvrtý se umístil Adam bräu Adam-Ator (19,8°, 6,8%) světlý doppelbock z maličkého pivovárku (cca do 1000hl). Já jsem si jej, snad proto, že to byl poslední vzorek a možná i proto, že se jednalo o světlý doppelbock, který mě dosti příjemně překvapil i přes mé předsudky vůči světlým bockům, zařadila na místo první. Barva piva byla zlatá a překvapivě bylo zakalené, což prý není vada, ale záměr :) Vůně sladová, zemitá, chmelová a trávová. Nižší říz a příjemná plnost. V chuti sladové, chlebové, se střední chmelovou hořkostí a dlouhým sladově chlebovým dozníváním. Čisté, pitelné, plné a s pěknou dochutí. Nadějný vzorek, lahev už se také chladí v lednici.
Páté místo (u mě až sedmé) obsadil Schlossbrauerei Herrngiersdorf Sündenbock (18,8°, 7,3%). Barva měděná, čiré. Vůně pro mě dosti nepříjemně kovová a také trochu saponátová, s trochou chmele a trávovými tóny. Nižší říz a střední plnost. V chuti především sladové a karamelové. Doznívání průměrné.
Šestý (u mě čtvrtý) byl Arcobräu Coronator (18,5°, 7,2%) tmavě hnědé barvy. Ve vůni slad, melasa, rozinky, chmelová kořenitost a trávové tóny. Nižší říz a střední plnost. Chuť sladová, melasová, lehce karamelová, se střední hořkostí a kořenitě chmelovou chutí. Doznívání je dlouhé s kořenitě chmelovým a trávovým nádechem. Na závěr je výraznější alkoholová hřejivost.
Sedmý se umístil Bachmayer Josefator (18,5°, 7,5%). Barva tohoto piva byla zlatá a bylo čiré. Ve vůni chmelové, kořenité, zemité, výrazně sladové, lehce karamelové a trochu obilné. Zároveň s pro mě ne úplně nepříjemnými peprnými a lehce fenolovými tóny… nu, je to vada, což o to :) Po ohřátí je ve vůni výraznější alkoholová linka. Nižší říz, plné. V chuti sladší, sladové, karamelové, chlebové, střední chmelová hořkost a lehce ovocné tóny. Příjemné dlouhé kořenitě chmelové doznívání. Jednoznačně méně harmonické a trochu rozhozené pivo. Na druhou stranu mi přišlo docela zajímavé (po sečtení bodů u mě páté až šesté místo).
Na posledním místě (a to pravděpodobně dosti jednoznačně… poslední a bodově s výrazným odstupem za předposledním byl i u mě) stanul Landshuter Prädikator (18,2°, 8%). Barva piva byla tmavě měděná. Vůně méně výrazná s tóny sladu, obilnými tóny, lehce melasou, výraznou zemitostí a kovovým nádechem. Říz byl nižší a plnost střední. Chuť výrazně sladová, sladší, karamelová, až do karamelového cukru, střední chmelová hořkost s kořenitými tóny. Doznívání méně výrazné a krátké. Na konci s výraznou alkoholovou hřejivostí a částečně i chutí. Zapsala jsem si k němu, že být to speciál z českého průmyslového pivovaru, ještě stále patří k nadprůměru… bohužel.
Všechna ochutnaná piva jsou k zakoupení v Pivní rozmanitosti.
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Slowburn Nightbreed
4. 8.7,5 -
Permon The Darkness #2 Imperial Stout Aged in Jamaican Rum Barrel
3. 8.7,5 -
Zichovec / Markku Leminen GWBC Best of Show 34
3. 8.8 -
Obora Imperial Stout Barrel Aged (Martinique Rum)
3. 8.8,3 -
Crazy Clown Pornstar Cindy Shine Edition
3. 8.7,3 -
Zichovec Like a Strawberry Daiquiri 14
3. 8.8 -
Thrills / Z Gálových sadů Brave New Plum
2. 8.8 -
Sibeeria Kazbek Hazy Pale Ale
2. 8.6,8 -
Chroust Triglav
2. 8.8 -
Sibeeria Blackdog Spring (2024)
2. 8.4,8
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 11 - Bayreuth a Cheb
21 fotek, 29. dubna 2024 -
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024