Hostivar Stout, Bernard Ale 11, Mazák El Dorado, Fabián světlý speciál a další pivní novinky

sepsal Marley

23. října 2015 v 9:47

Uplynuly sice jen dva dny, ale máme tu další nálož pivních novinek a zajímavostí. Vše se do minulého přehledu nevešlo a i za ty dna dny se stihlo dalších pár piv objevit. Je toho opravdu hodně, takže budeme struční.

Hostivar uvařil Stout irského typu o stupňovitosti třináct. Je výrazně pražený, s tóny kávy i hořké čokolády. Příjemný a velmi dobře pitelný, opravdu povedené pivo. Zdejší piva máme rádi, takže jsme návštěvu využili k opětovnému okoštování celého sortimentu. Světlá jedenáctka parádní, výborně pitelný krásně chmelený ležák. Světlá třináct velmi dobrá, neurazila ani karamelová a ovocná patnáctka H-Ale. Jen polotmavá dvanáctka nás tentokráte moc nebrala. Ale i tak s občasným výkyvem je Hostivar jeden z nejlepších pivovarů v Praze i celé ČR.

Průmyslový Bernard připravil jednorázovou várku piva Bohemian Ale 11. Zřejmě jde o slabší verzi klasického (a nepříliš dobrého) Bohemian Ale, obsahuje též koriandr. Pivo je koriandrové docela hodně, sladce sladové, jinak je vcelku fajn, slušně pitelné. V závěru je znát náznak alkoholu, což člověk v jedenáctce úplně nečeká, ale oproti výrazně alkoholové základní verzi je to pohoda. Takže za nás krok dobrým směrem.

Před pár týdny otevřela po rekonstrukci restaurace U Šumavy. Do parády si ji vzali lidé kolem Černokosteleckého pivováru a hospod U VodouchaU Slovanské lípy. Je to zde tedy pěkně zařízené, s deseti pivy na čepu, navíc na rozdíl od zmíněných dvou hospod je to tu nekuřácké kompletně. Na čepu najdete PU, Budvar a na zbylých kohoutech minipivovary se slušným zastoupením černokosteleckého Šnajdra. Zkusili jsme zde po měsíci fajn Märzen ZáBřezňák a stálici Černou svini. Říkali jsme vám už, že Černá svině je parádní? Je prostě parádní. Pokud se tedy budete na Novém Městě pohybovat, nebojte se sem zaskočit. V příštím roce je navíc v plánu otevření nové pobočky Na Třemošné na Žižkově.

Pár bloků od restaurace U Šumavy, v prostorách bývalého Dna pytle, se nachází relativně nový bar POL-IN. Na čepu zde bývá pět piv z minipivovarů, několik zástupců zde má vždy Pivovar Podlesí. Je to fajn hospůdka, jen po odstranění bavorské a pivní výzdoby po Dnu pytle je trochu sterilní a pustá. Piva ApačBrdonoš, které jsme zde od Podlesí zkusili, nás příliš nebrala, i když špatná nebyla. V pondělí večer jsme zde byli sami, ale to zase tak moc o něčem nevypovídá, pondělky bývají v některých hospodách hodně slabé. Uvidíme, jak se to zde bude vyvíjet.

Plzeň má další pivovar. Jmenuje se Raven a sídlí v prostorách po Blahovaru, tedy je zde nový majitel i sládek. Zaslechli jsme, že Blahovar bude pokračovat jako létající pivovar, ale co se přesně stalo a bude dít dále, to netušíme. Od Ravena jsme ochutnali Stout Morrigan, výrazně pražený až spálený, s tóny hořké čokolády. Velmi příjemné pivo.

Pivovar Mazák pustil do světa další jednochmelový ejl, tentokráte to je americké El Dorado. Sladší sladové, chmelově bylinné i citrusové. Slušně hořké, dobře pitelné.

Z Hostomic jsme poprvé potkali světlý speciál, i když zřejmě to úplná novinka není. Je sladový, chmelově bylinný, zemitý i peprný. Vyvážený, velmi dobře pitelný. Pokud to nepřekazí diacetyl, tak piva tohoto pivovaru opravdu stojí za to.

Plzeňský Joe’s Garage pouští do světa další a další druhy piv. My nedávno potkali šestnáctku IPA, moc hezky chmelenou, hodně hořkou, ale nikoliv nepříjemně. Moc fajn pivo. Slušně dopadl i Sierra Nevada Ale, ač malinko máslíčkový, tak svěží a dobře pitelný.

V poslední době se v Praze začala častěji objevovat piva z víseckého pivovaru Ohrada. Potkali jsme polotmavého Pacholka, světlého TesákaBejčka. První dva jmenovaní by nějaké to doladění užili, Bejček možná trošku také, ale byl dobře pitelný. 

Na skok na ochutnání nových piv jsme skočili do pivovaru Kolčavka. První pivo, Ale třináctka, bylo ve vůni docela zeleninové, ale v chuti to ani tolik nevadilo. Sladové, chmelově bylinné, průměrně pitelné. Divné pivo. Ale ještě divnější pivo byl Honey Ale, dvaadvacítka s medem. Karamelová, pražená se spáleným až kouřovým nádechem, lehce medová i kvasnicová. Alkohol skoro nebyl znát, což u takové síly úplně běžné není, ani nechutnalo tak, že by mělo jít o nějaké extra silné pivo. Dobré to každopádně nebylo. Přemýšlíme, jestli má vůbec smysl na tahle sezónní „piva“ na Kolčavku chodit, o nějaké vyladění piv se zde očividně ani nesnaží.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…