Deset let Zlých časů a čtyři jejich narozeninové ejly

sepsal Marley

13. dubna 2016 v 10:35

Tento týden slaví známá pražská mnohopípová hospoda Zlý časy deset let své existence. K této příležitosti si nechala navařit čtyři speciální piva, na čepu se objevily i další zajímavosti a novinky. Slavit se bude až do soboty, my zašli prozkoumat terén hned v pondělí.

Ve Zlých časech nejsme žádní nováčci, začali jsme sem chodit před pěti lety. Prvních pár pokusů o návštěvu tehdy nevyšlo, z vydýchané hospody plné cigaretového kouře a pachů z kuchyně jsme utekli do nedalekého Zubatého psa. Při dalších návštěvách jsme se už obrnili a v celkem dýchatelném nekuřáckém prostůrku na schodech kvůli zajímavému pivu chvíli vydrželi. V té době totiž v Praze nebylo co se piva týká příliš na výběr, natož aby si člověk ještě mohl užít pivo mimo dosah dýmu cigaret.

Od té doby ušly Zlý časy dlouho cestu. Na místě zahrádky vznikl prostřední bar s dalšími pípami, po anektování vedlejšího pajzlu se Staropramenem přibyl i horní výčep s velkým zastoupením zahraničních specialit. Kouření se postupně omezovalo, nejdříve jen přes léto, poté v některých místnostech, až bylo nakonec z hospody vytlačeno úplně. Kuřáci teď musí buď na letní zahrádku, nebo před hospodu.

Časy se pyšní 48 výčepními kohouty, to je český rekord. A zřejmě to rekordem ještě chvíli zůstane, zatím u nás vznikají hospody s deseti až třiceti pípami, na stovky píp po vzoru obřích amerických pivních domů se ještě nikdo neodvážil (jinak v Evropě vede nejspíš varšavský PiwPaw s 95 pípami). Stihne se těch 48 píp vytočit, aniž by se piva kazila? Návštěvnost mají sice Zlý časy ohromnou, je tu neustále plno, ale přece jen některá piva se pijí méně než jiná. Dříve jsme zde občas na nějaké rozjeté či unavené pivo narazili, dnes už to potvrdit nemůžeme. Chodíme sem totiž jen na skok na nově se objevivší piva, takže pokud je pivo hnusné, není to tím, že by bylo dlouho na čepu. Často jsou to divnosti z v Praze méně běžných pivovarů, ale občas se najde i něco výborného, většinou zahraničního.

Ale zpět k výročí Zlých časů. Na oslavu si nechaly uvařit pivo 10th Anniversary, dle stejného receptu ve čtyřech různých pivovarech. Jde o patnáctku IPA s plzeňským sladem a americkými chmely Galena, Chinook a Cascade. Úkolu se zhostily pivovary Matuška, U Šneka ze Znojma, Třebonický rukodělný pivovárek a létající Falkon, který své pivo uvařil v litoměřické Labuti.

Začali jsme výročním od Šneka. Bohužel pivo bylo docela podobné jako naše předchozí zkušenosti s tímto pivovarem. Lehce zatuchlé, celerové, s tóny nahnilé zeleniny. Sice se něco oukej ovocných tónů našlo, ale celkově to byla docela hrůza. O něco lépe dopadla verze z Třebonic. Nebyla příliš výrazná a ani moc jako IPA nechutnala (skoro jako by sládek zapomněl přidat většinu chmele). Trochu osobitá, na pozadí byl znát alkohol, průměrně pitelná.

Naděje jsme vkládali ve výroční od Falkona. Sladové a citrusové pivo, trochu rušily kvasnice i lehounká nakyslost. Ze všech čtyř asi nejhořčejší, vcelku fajn, ale nic, co by člověk musel pít znovu. Na závěr jsme si nechali Matuškovo výroční a to nám chuť spravilo, konečně povedené pivo. Příjemně sladové i ovocné, s tóny manadarinek, grepů i tropického ovoce. Nejtmavší ze všech, ale i nejsvěžejší a velmi dobře pitelné. Nicméně Matuškovy ejly bývají i o něco lepší, takže je otázkou, jestli i vzhledem k ostatním pivům nešlo o nějaký podivný recept.

Na těchto čtyřech v chuti i kvalitě dosti rozdílných pivech bylo krásně vidět, jak málo záleží na receptu a jak moc na technologiích pivovaru a umu sládka. Také proto mají létající pivovary (ty, které pivovary skutečně mění) ještě větší výkyvy než pivovary klasické.

V pondělí se na čepu objevila i řada dalších piv. Třeba dvě z Prachatic, s tímto pivovarem jsme zatím žádné zkušenosti neměli. Světlý ležák byl divný, máslový, lehce lepenkový, s nádechem zeleniny. English Red Ale, novinka z tohoto pivovaru, dopadla ještě o něco hůře. Karamelkové pivo, máslové, podivně páchnoucí – zemité, zvětralé a zatuchlé až plísňové. Opravdu divná a skoro nepitelná piva. Alespoň víme, čemu se příště vyhnout.

Každopádně Zlým časům k narozeninám přejeme, ať se jim dobře daří i nadále. Pokud budete chtít tento týden na oslavy zaskočit, doporučujeme sáhnout hlavně po zmíněném Matuškovi a držet se ho, než ho žíznivci vypijí. Za ochutnání stojí.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…