Albrecht Märzen, Blahovar US IPA, Lucky Bastard Nuggetzilla a další novinky

sepsal Marley

30. března 2015 v 10:33

Máme tu další sérii pivních novinek, tentokráte netradičně v pondělí. Vévodí ejly, jak jinak, čest ležáků zachraňuje Märzen ze Zámeckého pivovaru ve Frýdlantu.

A začneme právně tím ležákem. Albrecht Märzen je velikonoční čtrnáctka, výrazně sladová s tóny toustů, lehce chlebové kůrky a karamelu. Zároveň je ale pěkně chmelená, bylinná a peprná. Vyvážené a velmi dobře pitelné pivo. Ve Frýdlantu umí.

Brněnský Lucky Bastard se sympaticky pouští do vaření piv s různými méně tradičními chmely. Naposledy představil IPA Nugetzilla, vařenou se stejnojmenným experimentálním chmelem (mělo by jít o výrazný chmel podobný Nuggetu). Pivo je chmelově bylinné a pryskyřičné, s tóny ananasu, manga, mandarinek a grepů. Hezky aromatický ejl, sice je s delším popíjením charakter jeho hořkosti takový drsnější, ale jako zajímavost rozhodně fajn.

Létající pivovar Pivečka přišel s New Zealand IPA, s populárním chmelem Motueka a méně známým Rakau. Příjemně chmelená IPA s tóny citrusové kůry, mandarinek, manga, liči a bílých hroznů. Je docela hodně hořká a zároveň dosti karamelová. Možná by mohla být jemnější, ale i tak se pije velmi dobře.

Další IPA je z dílny plzeňského Blahovaru. Jmenuje se US IPA, je hodně tmavá (v Beergeek Baru ji raději označili jako Red IPA), citrusově chmelová a bylinná. V chuti se přidávají sladově toustové a karamelové tóny a též lesní ovoce, zejména maliny a borůvky. Hodně hořké pivo, zároveň ale příjemné, zajímavé a výborně pitelné.

Pivovar Permon rozšiřuje svůj už tak široký sortiment IPA/APA o další kousek. Tentokráte je to Honey Ale, polotmavá čtrnáctka, medová APA. Pivo s tóny broskví, grepů a citrusové kůry, též i sladové, karamelové a medové. Středně hořké, dobře pitelné. Sice nic dechberoucího, ale zároveň ani zklamání, tyto ejly Permon umí slušně.

Radniční pivovar Jihlava uvařil pro novomanžele (kteří měli svatbu přímo v pivovaru) speciální pivo Wedding Ale, zbytek piva se v lahvích dostal na veřejnost. Je to hezky ovocná IPA, s tóny červených grepů, mandarinek, pryskyřice i manga, Příjemně sladová, čistá, velmi dobře pitelná. Přemýšlíme, co se v Jihlavě děje, kde jsou ty loňské máslovce? Po posledních čtyřech single hopech a Winter Bocku další vydařené pivo.

Ve Zlých časech jsme se nachomýtli k ochutnávce vymrazovaného Imperial Stoutu Torpid Mind. Očekávaně hodně alkoholové, ale jinak příjemný silný stoutový likér. Z té trošky, co jsme ochutnali, jsme nic rušivého necítili (přitom čepovaný originál v Beergeeku nám moc nechutnal).

A na závěr zmíníme pár nenovinek, které jsme v poslední době vychlastali. Beskydské Hořké je bezva ejl, krásně aromatický, výborně pitelný. Kdekdo namítá, že nechutná jako „pravá“ IPA, ale koho to zajímá, dokud je pivo tak dobré? Zvíkov světlá třináctka, vítěz své kategorie nedávné soutěže ve Zvíkově, je moc hezky chmelené pivo, dobře se pije, jen ve Zlých časech mu trochu scházel říz. Opat Absinth se dal dopít, což je rozhodně u takového piva a tohoto pivovaru velký úspěch. Kynšperk polotmavý byl tentokrát moc máslový, žádná olympiáda.

Zkusili jsme po letech nefiltrovaný Pilsner Urquell, je hezky chmelený, ale zároveň nějaký tmavší a karamelkový. Celkem fajn pivo. Světlý ležák Purkmistr s tóny ovoce, másla a jogurtu, dohromady s drsnější hořkostí, nebyl nic, co bychom museli někdy pít znovu. A náchodský Primátor nás po hnusné máslové IPA zklamal špatnou máslovou světlou jedenáctkou a nedobrou máslovou šestnáctkou (tam to alespoň trošku zachraňovalo příjemné chmelové aroma). To bylo máslo někde ve výprodeji, že ho musí házet do každého piva? Gambrinus výčepní všechny tyto Primátory trumfl.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…