Albrecht Eusebius, U Tří růží Dark Rose, osmička Cvikov Sklář a další nová piva

sepsal Marley

20. března 2015 v 10:59

Týden se s týdnem sešel a my tu pro vás máme další přehled pivních novinek. Dnes to bude zejména o ejlech, ale máme tu i pár vydařených ležáků, které stojí za to ochutnat.

Zámecký pivovar Frýdlant přišel s upravenou verzí své APA, nazvanou Albrecht Eusebius. Je výrazně citrusový – s tóny citrónové kůry, limetek, grepů a citrónové trávy, lehce bylinný a obilně sladový. Tak akorát hořký, lehký a svěží, pitelnost má velmi dobrou. Výborné pivo, to bude na léto ideální :)

Pivovar Klínec-Katz uvařil pivo Mono, lehčí jednochmelovou IPA s chmelem Motueka. Je příjemně tropicky ovocná a citrusová, lehce i bylinná a slušně hořká. Jen v ní celkem rušily kvasnice, po ohřátí to bylo až nepříjemné. Je to trochu škoda, přebytek kvasnic dokáže uškodit i sebelepšímu eju.

Do pivovaru U Tří růží v poslední době moc rádi nechodíme, většinou odtud totiž docházíme celkem zklamaní. Nyní se na čepu objevila novinka polotmavý dubový speciál, a jelikož v dubu dozrávaná piva milujeme, museli jsme ho zajít vyzkoušet. Speciál sice zrál jen na hoblinách, ne „poctivě“ v sudu, moderním přímočarým pivům to ale dodává zajímavý šmrnc. Je karamelový, lehce toustový, s tóny třešní, vanilky, bylin a dubového dřeva. Zajímavý a dobře pitelný. Druhým pivem, které se nově U Tří růží objevilo, je sedmnáctka Dark Rose, přichystaná k příležitosti svatého Patrika. Zřejmě jde o upravenou verzi loňské šestnáctky Bohemian Dark Rose, je hezky čokoládová, pražená, lehce karamelová, s tóny sušených švestek, ostružin a rozinek. Příjemné, vyvážené a velmi dobře pitelné pivo.

Potkali jsme i piva z nového pivovaru Cvikov. Udělali jsme výjimku a dali si i pivo z PET láhve, neboť bylo do Pivní rozmanitosti zrovna daný den přivezeno čerstvé přímo z pivovaru. Osmička Sklář je výrazně sladové pivo s obilnými tóny, lehce chmelově kořenité. Příjemné a velmi dobře pitelné, navíc hezky čisté, skoro jako kdyby to bylo něco z Německa. Mohlo by mít trošku vyšší říz, ale na osmičku je to i tak bezva kousek, bydlet poblíž pivovaru, tak se tímto pivem v létě naléváme od rána do večera. Druhé pivo, desítku Luž, jsme zkusili na čepu. Má podobný obilně sladový charakter, nižší jemný říz, ale rušily v něm lehké tóny jablek a trocha máslíčka. Příliš dobře se nepilo. No, snad šlo jen o nepovedenou várku a piva tohoto pivovaru budou kvalitou spíše na úrovni výborné osmičky.

Pivovar U Bizona uvařil novinku, Stone Black IPA. Černá devatenáctka, čokoládová, lehce pražená, s tóny citrusů, bylin a kandovaného ovoce. Trochu rozhádaná, s lehkými tóny máslíčka, ale pít se docela dala. Rozhodně lepší, než poslední ejl, co jsme od Bizona měli před rokem.

Novoměstský pivovar po roce připravil čokoládový tmavý ležák, tentokrát nám už neunikl. Výrazné pivo s tóny hořké čokolády, praženosti, lehce oříšků a trochy chmelové kořenitosti. Slušně hořké, velmi málo sladké, dobře pitelné. Mimochodem, pokud se budete někdy ve všední dny kolem poledne potulovat v centru Prahy, tak se vyplatí do Novoměstského pivovaru zaskočit, pivo tu v tuto dobu stojí pár korun :) 

Všerad přišel s pivem Amber IPA, i když možná jde jen o lehce upravenou jeho klasickou IPA. Je karamelová, s tóny tropického i kandovaného ovoce a mandarinek. Trošku sladší, středně hořká, velmi dobře pitelná. Povedené pivo, tyhle ejly mají stejně jako ležáky ve Všeradicích v malíčku.

A jako obvykle ve zkratce zmíníme pár piv, která jsme ochutnali znovu. Primátor India Pale Ale konečně dorazil do supermarketů, takže jsme se rozhodli zkusit, zda je lepší, než jeho první nepříliš povedená várka, která byla k dostání v pivotékách. Pivo nás opravdu překvapilo, hodně karamelkové, máslové, drsně bylinné s trochou tónů libečku a zeleniny. Hnusné, nevyvážené, špatně pitelné. Tímto kouskem Primátor sesadil Bernarda z trůnu nejhnusnějšího českého průmyslového ejlu.

Zkusili jsme znova Matuškovu devítku. První várka nám chutnala více, tady rušila trocha máslíčka, ale i tak je to moc hezky chmelené pivo, dobře pitelné. Cosa Nostra od Antoše a Falkona (ani netušíme, kolikátá je to už várka) je jako obvykle parádní pivo, hezky chmelené a nebezpečně pitelné. Nakuřovaný Líný kominík od Mordýře opět příliš neoslnil, ale dal se. Limitovaná Clock No Idols! Rye IPA je prostě skvělé, krásně ovocné a hořké pivo, ještě o stupínek lepší, než před měsícem. A na závěr zmíníme APA od domovaru Komár, jedná se již o třetí várku. Čistá, svěží a parádně pitelná. Pokud budete mít to štěstí a někde ji potkáte, tak určitě neváhejte.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…