Zhůřák Grapefruit IPA, Raven Orange IPA, BeerLab Say Goodbye, Clock Nani a jiná nová piva

sepsal Marley

26. srpna 2016 v 8:55

Zase jsme v poslední době trochu nestíhali, po minulém týdnu a třech dnech po pivovarech ve východních Čechách vyrážíme na jedenáct dní za pivy do Bavorska, konkrétně nám neznámého severozápadu. Ale to už bude pro tento rok skoro vše, pak už jen budeme sedět doma, sepisovat zážitky a maximálně si střihneme nějaký ten festival. Vrhněme se tedy na přehled novinek, dnes to bude hutné a zajímavé.

Dnes a zítra se v Plzni koná pivní festival Brewstock. A k němu uvařili pivovary RavenZhůřák speciální ochucené IPA. Raven se pustil do pomerančové IPA, je karamelová, s tóny citrusů a tropického ovoce. Příjemné pivo. Zhůřákova grepová IPA je světlejší, karamelová jen lehce, s tóny tropického ovoce, růžových grepů, lehce i lesního ovoce. Zajímavé, skvěle vyladěné a svěží pivo. Připomnělo nám ovocné ejly od moderních dánských pivovarů, parádní kousek. A aby toho nebylo málo, vznikla i třetí verze, smícháním obou piv. Jelikož jde o podobná piva, tak výsledek je dle očekávání někde na průměru obou piv, příjemně ovocná a karamelová IPA. Musíme říci, že tohle nás navnadilo a dnes se po cestě do Bavor na festivalu zastavíme.

Létající pivovar BeerLab z Beergeeku uvařil pivo Say Goodbye. Je to osmnáctka dvojitá IPA a jde o hotovou ovocnou bombu. Znát je mango, ananas, žluté melouny i mandarinky. Je zároveň hodně sladová, lehce karamelová a dosti hořká. Krásně vyladěná, čistá a nebezpečně pitelná. Klobouk dolů. Název piva nesouvisí s jeho silou, ale mělo by jít o poslední pivo pod jmenovkou BeerLab. Jsme zvědaví, co bude následovat dále.

Z výletu po východních Čechách se podělíme o horkou novinku – v Clockově pivnici jsme potkali Ninu, malinový kyseláč berliner weisse. Pivo je to hodně a poctivě malinové, nakyslé, lehce obilné, s tóny peciček. Svěží a výborně pitelné, takováto u nás neobvyklá piva nám dělají radost.

Permon přišel s dalším jednochmelovým Hopperem, tentokráte jde o americké Apollo. Je sladový, bylinný až kořenitý, s tóny mandarinek, jablek i tropického ovoce. Jen je z něj opět cítit chilli nádech, jako z několika předchozích jednochmelů… možná by se Permon mohl na ta chilli piva úplně vyprdnout, když to takhle ovlivňuje další várky, jednochmelová piva totiž takhle nemají moc smysl.

Ještě nedávno bylo u nás létajících pivovarů méně než prstů jedné ruky, ale nyní vzniká nový každou chvíli. Posledním přírůstkem jsou Dva plešouni ze slezského Hýlova. Jejich prvotinou je Plešoun N°1, tmavší třináctka IPA. Je výrazně karamelková, máslová i zeleninová, což samo o sobě je vražedná kombinace, k tomu drsnější nepříjemná hořkost a něco dalších vad. Bojovali jsme se sedmičkovou lahví celý večer, ale prohráli jsme, na pivu prostě nebylo nic ani trochu příjemného. Nové pivovary by měly mít zakázáno používání větších než třetinkových lahví.

Od krnovské Nachmelené opice jsme potkali Sun APA, světlou dvanáctku. Je příjemně ovocná s tóny citrusů, tropického a lesního ovoce, sladová, slušně hořká. Výborně se pila, po IPA další povedený ejl z tohoto pivovaru.

Dolnoředický Mordýř vypouští jedno nové pivo za druhým, i když občas jde o upravené a přejmenované verze dřívějších piv. Ochutnali jsme APA Red Eagle, je sladová, grepová, bylinná i lehce karamelová. Ve vůni trochu ruší lehké tóny jaru a nakyslosti, ale pít se to v pohodě dá, neurazilo. Pak je to žitná IPA Lazy Cat, světlá čtrnáctka. Je sladová, drsněji žitná, s tóny citrusů a zemitosti. Chvíli trvalo, než jsme si na drsnější žitnou chuť zvykli, ale pak se pivo pilo dobře, fajn kousek. Dalších několik novější piv od Mordýře jsme potkali právě na našem výletě, ale o tom až někdy příště.

Antošova základní piva po postavení nového většího pivovaru potkáváme docela často, ale jednorázové speciály není ani teď snadné ulovit. Letní bezová pšenka za ten lov stála, jde o sladové pivo s tóny bezového květu, nádechem hřebíčku, banánů a citrónové kůry. Čisté, svěží a velmi dobře pitelné ochucené pivo.

Poprvé jsme potkali pivo z rok starého bernatického pivovaru Berko. Bavorská jedenáctka se ale moc nepovedla, pivo je to karamelkové, lehce bylinné, s drsnější hořkostí a tóny žluklého másla. Nic pro nás.

Pivovar Krušnohor na létu připravil americkou pšenici White Sun. Jde jen o osmičku, je sladová, kořeněná s tóny hřebíčku, lehce jablečná a citrusová. Není úplně chuťově čistá, ale vcelku se pít dá.

Po roce Únětický pivovar opět uvařil svůj posvícenský žitný speciál. Dříve nám chutnal velmi, minulý rok to už nebylo ono, tak jsme se trochu báli, jak to dopadne. A bohužel to dopadlo docela bledě, pivo je doslova plné másla. Trochu to zachraňují příjemné sladové a chmelové tóny, ale pitelnost je docela špatná. Snad takhle nedopadne i naše oblíbená desítka.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…