Klínec-Katz Červenka, Crazy Clown Sépie Ale, Falkon Dvojitej Zeman IPA a další pivní novinky

sepsal Marley

13. září 2016 v 12:21

Zase jsme kvůli dovolené nějakou tu chvíli nepřidali přehled nových a zajímavých piv. Dnes to napravíme, bude to taková směska piv, které jsme ochutnali koncem srpna a nyní po našem návratu. Najdete najdete mezi nimi pár opravdu neobvyklých kousků, plus docela hodně zástupců z létajících pivovarů.

Začneme třeba létajícím Kínec-Katz, který přišel se saisonem Červenka, vařeným v slánském Antošovi. Jde o pivo s pšeničným sladem a ovesnými vločkami, což u saisonů není nezvyklé, dominuje v něm slad s obilnými tóny, výrazný je i koriandr z belgických kvasinek. Je zároveň slušně hořké s tóny bylin a citrónové kůry, všechno to dohromady moc pěkně ladí. Svěží a velmi dobře pitelný saison, jeden v nejlepších, co u nás vznikly.

Létající Falkon pro změnu připravil silnější verzi svého Idiota, dvacítku Double Idiot (viz doprovodný obrázek). Je to dvojitá IPA, sladová, karamelová, s tóny tropického ovoce, mandarinek, i lesních jahod. Řádně hořká, chuťově krásně čistá a nebezpečně pitelná. Velmi povedený silák.

Do létající třetice je tu Crazy Clown a jeho Cthulhu. Mělo jít původně o černou IPA vzniklou ze světlé přidáním sépiového inkoustu. Barva ale vyšla spíše polotmavá, nicméně nás zajímalo hlavně jak chutná. Je karamelová, s tóny všemožného ovoce, hořkost má docela slušnou. Na zajímavosti ji přidává lehká slaná linka a nádech sójové omáčky, zřejmě z onoho inkoustu. Ale není to žádná divočina, pivo se dobře popíjí.

Divočinu Crazy Clown spáchal ve spolupráci s plzeňským Ravenem, když spolu smíchali svá belgická piva God is DeadFarmhand Saison (podobné míchání piv není v Belgii nic neobvyklého). Výsledkem je malá várka piva Farmhand God is Dead. Pivo je to výrazně kořeněné s tóny koriandru, peprnosti i hřebíčku, lehce bylinné a citrusové. Je trochu drsnější, ale bez vad, pije se dobře. Nicméně samostatný Farmhand Saison i God is Dead byli lepší.

Sokolovský Permon přišel s druhým lehkým jednochmelem, Easy Hopperem s chmelem Citra. Jak jsme si tu několikrát stěžovali na tóny chilli v Permoních pivech (za které mohou zřejmě jejich chilli piva), tak zde to bylo asi nejvýraznější, i když naštěstí stále ještě spíše na pozadí. Jinak je tento ejl vcelku příjemně sladový, citrusový, s nádechem tropického ovoce. Ale doladění by užil, pro nás spíše zklamání.

Pivovar U Dobřenských na sklonek léta připravil hned dvě piva – jeden ejl s citrónovou trávoudruhý navíc ještě s mátou. Ten první je fajn, ve chuti je citrónová tráva cítit hodně, jinak je to pivo slušně chmelené, sladové, jen lehce nás v něm vadil karamelkový nádech. Druhá verze nám přišla trochu vyladěnější, s tóny mentolu i citrónové trávy, velmi dobře pitelná. Častými hosty v tomto pivovaru kvůli vysokým cenám asi nebudeme, ale někdy za pár měsíců do něj určitě zase na jedno zaskočíme.

A od Dobřenských je to nedaleko do Pivovaru Národní, kde v poslední době také začali se sezónními speciály. Docela slušně se povedla pšenice Wheat Bear, byla celkem hodně kořeněná s tóny hřebíčku, jen s lehkým nádechem ovoce – banánů a citrónové kůry. Příjemné pivo. Už je ale vypita a na čepu ji vystřídal Liberty Wolf Ale, tedy ejl s americkým chmelem Liberty. Není příliš výrazně chmelený, i když tóny bylin a citrusů znát jsou. Hlavní roli hraje slad, plus na pozadí se k němu přidávají máslové tóny. Zřejmě docela mladé pivo, jak už je v létě u našich minipivovarů často zvykem. Pít se to dalo, nepotěšila nás hlavně cena, která se pomalu začíná blížit nejdražším podnikům jako jsou změnění Dobřenští či další nedaleký pivovar U Tří růží.

Další mladé pivo jsme potkali z Radničního pivovaru Jihlava. Máslový nádech je v jihlavských pivech téměř vždy a nový jednochmelový ejl Eureka! není výjimkou. Jinak je pivo vcelku hezky chmelené, s tóny bylinek a citrónové kůry, ale ty méně příjemné tóny, ke kterým se v závěru přidává i zelenina, to úplně nepřebíjí. Průměrně pitelný kousek.

Nupacký Gwern přišel s pšeničným Gwernem, světlou pšenicí bavorského typu. Je obilná, jablečná i kořeněná, s lehkou hořkostí i nakyslostí. Není úplně harmonická, ale pít se docela dá. Od této pšenky už stihl Gwern uvařit další dvě nová piva, ale říkáme si, jestli by se neměl spíše něž na kvantitu chvíli soustředit na kvalitu a svá piva trochu vyladit.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…