Vánoční pivní besídka Pivní rozmanitosti v Praze

Bludice

13. prosince 2011 v 12:27

Asi jsme museli být tento rok velmi hodní. Jak jinak si vysvětlit nadílku, kterou nám na svoji vánoční besídku přichystala Pivní rozmanitost? Mluvím o vánoční besídce, která se konala tuto neděli v pražském hudebním klubu Hoo Doo jakožto třetí v pořadí z pětice vánočních besídek pořádaných v pěti městech České republiky.

Na úvod si dovolím jedno postesknutí nad prostředím, ve kterém se besídka konala. Hned po vstupu do klubu Hoo Doo nás ovanul zápach cigaret. V klubu sice byly oddělené kuřácké a nekuřácké prostory, ale díky průchozím místnostem nám to bylo stejně platné jako v bazénu rozděleném na část „smí se čůrat“ a „nesmí se čůrat“. Jediným štěstím bylo, že účastníků besídky nebylo mnoho, takže ventilace zvládala odvětrávání velmi dobře. Mnohem větším nedostatkem bylo špatné osvětlení. V hlavním sále byla tma jako na koncertě, kde se role rockové skupiny zhostil reflektory osvícený stánek s lahvovými pivy z Pivní rozmanitosti. Ve vedlejších místnostech nebylo osvětlení o moc lepší. Jako místo pro konání koncertů je klub ideální, ale pro ochutnávání špičkových zahraničních i českých piv to není nejvhodnější prostředí… Člověk chce vidět, jak vypadá pivo, které pije, že jo? :)

Ale dost bylo naříkání a rychle přejdu k pozitivům. Výběr piv byl skutečně famózní. Z bohatého seznamu piv, které Pivní rozmanitost na besídky připravila, jsme měli možnost v Praze ochutnat 7 úžasných zahraničních piv a dva české vánoční speciály. Kromě námi ochutnaných piv byl na čepu také oblíbený Kocour SaurusOpat Sváteční speciál. Připraveny byly také dobroty na zakousnutí k pivu, především skvělé paštiky a výborný čerstvě upečený chleba.

Vítězem večera se pro mě stal Flying Dog Gonzo Imperial Porter. Nádherný imperial porter černý jako boty a s úžasně hustou sametou béžovou pěnou. Ve vůni kávový, čokoládový, s lehce vanilkovými tóny, krásně uhlazený a příjemný. Velmi plné tělo. V chuti karamel, hořká čokoláda, výrazná alkoholová linka a nádherné likérově čokoládové doznívání.

Další skvělé pivo byla double IPA Kissmeyer Stockholm Syndrome, pivo vařené ve švédském pivovaru Sigtuna Brygghus podle receptu dánského pivovarníka Anderse Brinche Kissmeyera. Nádherná výrazně ovocná double IPA plná tropického ovoce a citrusů, s výraznou chmelovou hořkostí.

Kissmeyer Red IPA od téhož autora receptu je ještě žhavá novinka vařená od podzimu 2011 v dánském pivovaru Ørbæk Bryggeri. Velmi vydařená IPA s výraznější karamelovou a sladovou chutí i vůní a samozřejmě příjemnými tóny tropického ovoce a citrusů z aromatických chmelů. Pro mě osobně byla méně harmonická především v porovnání se skvělým Stockholm Syndromem.

Evil Twin Brewing Yang je double IPA uvařená skotským pivovarem BrewDog podle receptury dánského pivovarníka Jeppe Jarnit-Bjergsø. Výrazně karamelová, květinovými tóny, kořením a samozřejmě s citrusovými tóny a výraznou chmelovou hořkostí s velmi dlouhým příjemným dozníváním. Na můj vkus poněkud sladší. Při ochutnávání mi přišlo na mysl vyzkoušet ji v kombinaci s Gonzo Imperial Porterem a navrhovala jsem, abychom si nechali barbarsky natočit jednu řezanou skleničku :) Piv už bylo vypito mnoho a člověka tak napadají různé podivné nápady. Při psaní tohoto článku jsem zjistila, že vlastně ani tak podivný nebyl. K Yangu totiž neoddělitelně patří Evil Twin Yin, který má Pivní rozmanitost také ve vánoční nabídce, ale bohužel v Praze nebyl na čepu. Je to Imperial Stout a pivní nadšenci si tuto dvojici Yin a Yang s oblibou dávají jako Black & Tan Imperial Evil Twin Taiji, prostě řezané pivo z double IPA a Imperial Stoutu.

Croocked Moon Darkness byl další představitel dánských piv uvařený v pivovaru Nørrebro Bryghus. Je to zástupce stoutů vařených s použitím nesladovaného ovsa. Ve vůni je poněkud neuhlazený s nádechem spáleniny a lékořice, tóny hořké čokolády a kávy. V chuti je příjemně kávový, s nádechem hořké čokolády, pražených sladů a s krásným dozníváním hořké čokolády a kávy. Rušivě na mě působila lehčí kyselost tohoto jinak velmi pěkného kousku.

Jopen Koyt byla další rarita k ochutnání. Jedná se holandské pivo vyráběné podle tradiční receptury z roku 1407. V té době se piva vařila nikoliv s přídavkem chmele, ale s přídavkem směsi hořkých bylin a koření zvané „gruit“. Každý pivovar a každé město používalo svoji vlastní směs koření, jejíž tajemství si bedlivě střežilo. Haarlemský recept z roku 1407 využívaný k výrobě Jopen Koyt je prý jediný recept na výrobu „guit“ piva, který se dochoval dodnes. Jopen Koyt je ve vůni výrazně kořeněný, bylinkový s nádechem obilných tónů a ovoce. V chuti výrazně karamelový, kořeněný, se sladšími ovocnými tóny a s výrazně kořeněným dozníváním. Zajímavé a dobré.

Fullers EBS od známého londýnského pivovaru je již větší klasika. Veskrze velmi dobré pivo s vůní citrusů a tropického ovoce, se stejnými tóny v chuti, výraznou hořkostí, která dlouho doznívá na jazyku. Výborné pivo, ale ne dechberoucí :)

Zkusili jsme i dvě česká vánoční piva a musím uznat, že v konkurenci zahraničních špičkových piv obstála obě. Mě osobně víc zaujal zázvorový speciál s medem z Radničního pivovaru Jihlava s velmi jemnou zázvorovou vůní, v chuti výrazně karamelové, medové, s tóny zázvoru a příjemnou chmelovou kořeněnou dochutí. Podle deklarovaného složení byl při výrobě piva použit čerstvý zázvor i pravý med, což se na výsledku projevilo. Žádná patlanina s přírodně identickým aroma.

Antoš Medový speciál také neurazil. Ve vůni sladový, medový a chmelový. V chuti výrazně sladový, medový, karamelový, lehce kořeněný a s příjemnou chmelovou dochutí.

Pokud jste nestihli pražskou vánoční pivní besídku a rádi byste se podobné akce zúčastnili, vězte, že se tento víkend bude konat podobná akce v sobotu v Plzni a v neděli v Brně. Více informací naleznete na stránkách Pivní rozmanitosti.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nově navštívěné hospody

Nejnovější alba v galerii