Slovenský pivovar Wywar z Holíče a jeho bohatý sortiment

Marley

22. února 2017 v 16:09

Dlouhou dobu jsme tu nepsali o zahraničních pivech, tedy pokud vynecháme dojmy z našich dovolených (převážně z Německa). Teď v zimě se to pokusíme napravit, v prvním článku ale nebudeme muset daleko – podíváme se na Slovensko, pouhých pět kilometrů za české hranice.

Pivovar Wywar sídlí v Holíči, městě poblíž českého Hodonína. Dva roky zpátky jsme sice byli v Hodoníně na pivním výletě, ale poslední autobusy z Holíče zpět odjíždějí už v osm hodin, takže nám to časově nevyšlo. Doufáme, že to klapne někdy příště, nicméně i takhle máme o čem psát – z tohoto pivovaru jsem už ochutnali bezmála třicet druhů piva, některá vícekrát, plus i pár kousků vařených zde pro létající pivovary.

Pivovar je nejen polohou takový československý – vrchním sládkem tu byl dlouho Richard Vetyška, který dříve vařil piva v Rožnově (tam jsme od něj několik povedených kousků ochutnali). Richard sice nyní odešel do staronového pivovaru Helf (je to bývalý pivovar Osečan ve středomoravském Oseku nad Bečvou, který nyní změnil majitele), ale ostatní sládci tu zůstávají, takže by se kvalita piv měnit moc nemusela.

Pivovar vaří jak ležáky, tak ejly a stouty, netušíme sice v jakém poměru, ale v českých hospodách a pivotékách potkáváme většinou piva svrchně kvašená. Ještě pro pořádek zmiňme, že v loni, kdy Wywar vezl piva do Prahy na soutěž, nám dovezl k ochutnání celý svůj aktuální sortiment, asi deset druhů piv – od piv povedených po ta méně zdařilá.

Co všechno jsme za ta léta od Wywaru ochutnali? Nejdříve se mrkneme třeba na ležáky. Bavil nás Jozef II., desítka chmelená i anglickým chmelem Fuggles, vcelku fajn byl i ležák českého střihu Martin. Neurazila nás ani polotmavá malina, ochucená třináctka, ale její neochucená verze – Ján nás tolik neuchvátila, na náš vkus příliš mnoho másla.

Pak je tu třeba světlý ležák Hani, pojatý jako Single Hop – vařený pokaždé s jiným chmelem. Líbila se nám pryskyřičná a citrusová verze s americkým Centennialem, špatná nebyla ani bylinná a citrusová Citra či bylinný, peprný a lehce ovocný Fuggles.

Dále Wywar vaří řadu lehkých ejlů. Příjemná byla medová a ovocná jedenáctka Letní ejlík či grepová a bylinná desítka Ale Michal. Chutnala nám i kořenitá a medová dvanáctka Hubert nebo obilná a citrusová Cyklistická osmička. Jen tmavá dvanáctka Lianka nás trochu zklamala, asi i kvůli absenci řízu. Obecně ejly z Wywaru bývají méně sycené, což některým lidem nevyhovuje, už jsme na to slyšeli řadu stížností. Těžko říct, kde je problém, každopádně nám nižší říz u většiny ejlů příliš nevadí, pokud tedy není přehnaně nízký.

Základem sortimentu jsou středně silné ejly, většinou IPA. Nejvíce nás zaujala pomerančovo-jahodová janarová IPA Ale Anna a čtrnáctka IPA Pilsner Pale Ale. Chutnaly nám i ostatní kousky – bylinný Czech Pale Ale, tropicky ovocný Ale Peter, karamelová Ale Lucia či výrazně kořeněný Belgičan.

A pak je tu pár extra silných piv. Pražený a citrusový osmnáctkový stout Gejza byl chutný, i když dvě jeho várky, které jsme ochutnali, byly hodně rozdílné. Jednadvacítka Blond Jack zřejmě trochu zdivočela za přispění belgických kvasnic, ale příjemné tóny ve výsledku nad těmi méně příjemnými převažovaly. A nejsilnějším z holíčských piv je třicítka belgického střihu Galaxy – byla sice trochu drsnější, ale zároveň velmi zajímavá.

Další piva jsou ze spolupráce s brněnským domovarníkem Hell Bastard. Vznikla tak třeba výborná Screaming Bitch IPA s tóny tropického a lesního ovoce a další povedené ejly – žitný a ovocný Red Rye Bastard, citrusový a angreštový Porch Punker či fajn IPA 15 Years In Hell.

Jiné ejly piva vznikly třeba ve spolupráci s létajícím pivovarem Happy, za kterým stojí organizátoři slovenských festivalů Salón piva. Je to například zajímavě ovocný Don Sauvignon s přídavkem hroznového moštu či příjemně bylinný a koriandrový saison Nadržaný Klokan. Dále pro brněnskou hospodu Schrott uvařil Wywar svěže angreštový a melounový ejl Velbloud… který byl o mnoho úrovní lepší než podivnost, kterou pro Schrott dříve vařil brněnský Pegas.

Jsme zvědavi, jak budou nová piva z Wywaru vypadat, zda si udrží nadprůměrnou kvalitu jako za Richarda Vetyšky a zda se budou i nadále často objevovat v Česku. A též nás zajímá, kolik z Wywaru najdeme v nových pivech z oseckého Helfa – Morava určitě nějaké další kvalitní ejly užije.

Seriál zahraniční lahvová piva

Celkem 9 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…

Nejnovější alba v galerii