O slovenských pivech

sepsal Marley

17. října 2014 v 10:37

Už jsme tu psali o všech možných pivech, ze zemí s dlouhou pivní tradicí, i ze zemí, kde je dobré pivo záležitostí posledních pár let. Ale naše slovenské sousedy jsme zatím trochu zanedbávali. Nicméně posledních týdnech jsme potkali dosti slovenských piv, takže jsme si řekli, že zkusíme sepsat, co nás do dneška ze Slovenska zaujalo.

Jediný pořádný článek tu byl z našeho pivního průzkumu Bratislavy, tam nás to tehdy neurazilo, ale ani nijak výrazně nezaujalo. Vídeň či Praha to prostě není, ale některá piva fajn byla.

Slovenský pivovar, od kterého jsme ochutnali nejvíce piv, je jednoznačně Kaltenecker. A ta piva často bývají výtečná, zmínili jsme je tu již několikrát. Ano, občas se jim pivo ne zcela povede, ale to se stává většině minipivovarů i u nás. Zajímavých piv mají v Kalteneckeru hodně, nás z nich nejvíce zaujalo ochucené Barley Wine Brokát 27 Old Beer, dozrávané v sudu po tokajském víně. Jednu láhev máme ve sklepě, jsme zvědaví, jak si bude za pár let vést.

S Kalteneckerem se pojí jeden nový slovenský pivovar - Ikkona. Kaltenecker má nyní nový pivovar a Ikkona vaří pivo na jeho původním zařízení. Ochutnali jsme zatím desítkudvanáctku, celkem pitelná piva, asi jsou lepší než většina slovenského průmyslového sortimentu.

Kalteneckeru se nezbavíme, do rukou se nám dostala tři piva, která u něj uvařil létající pivovar Padre Craft BrewsHop and Rolla Pale Ale s Amarillem a Citrou nás docela vyděsil hned po nalití – výrazný „skunkový“ zápach připomínající zvěřinec byl opravdu nepříjemný. Mohla za to zelená láhev, sice v ní pivo vypadá moc hezky, ale dávat do ní hodně chmelený ejl je hloupost největší.  Naštěstí ale zápach časem ustoupil do pozadí, vystoupily citrusy a květiny, byl to docela fajn ejl. Pivo Mustáž, pšeničné s americkými chmely, bylo naštěstí v hnědé láhvi, příjemně citrónové, květinové, lehce angreštové i hezky obilně sladové. Výborné lehké letní pití. Posledním pivem je So Vakeres? s podtitulem cigánska láska vol.2. Žitný saison dochucený zeleným pepřem, docela řízný, kořeněný a peprný, koriandrový, s tóny citrusové kůry a medu. Zajímavé a dobře pitelné pivo.

Povedlo se nám potkat i pivo ze spolupráce Padre Craft Brews a dalšího létajícího pivovaru – Hellstork, vařené bylo v pivovaru Stupavar. Rosicrucian IPA, označená jako Imperial Red Ale, byla karamelová s tóny čokolády, znatelně nakyslá s ovocnou chutí i vůní – po rybízu, malinách a ostružinách. Bylo to zajímavé pivo, ale s delším popíjením ta kyselost nebyla tak příjemná. Zřejmě lehce infikované, tohle pivo by cestu do Indie nepřežilo :)

Z výše zmíněného Stupavaru jsme ochutnali jen American IPA, s citrusy, kandovaným ovocem, též i sladovými a karamelovými tóny. Trošku drsněji hořké, lehce rušily tóny kvasnic a zkvašeného ovoce, ale jinak se pilo vcelku dobře. Něco jako průměrný český ejl z minipivovarů.

Máme tu i nový minipivovar kousek od našich hranic – Wywar v Holíči. Ochutnali jsme celý jeho ejlový sortiment, první jsme potkali Amber Ale Anna na Černokosteleckém Vykulení, příjemný karamelový ejl s tóny citrusů a kandovaného ovoce.  Nyní se v Beergeek Baru objevila i APA Michal a IPA Peter. Michal je jen desítka, hodně hořká, citrusová a bylinná, slušně pitelná. Peter je silnější, trošku nasládlý, celkem dobře chmelený, s tropickým ovocem, pomeranči a karamelem. Fajn pivo.

Z prievalského pivovaru Sandorf jsme zatím zkusili čtyři piva, docela povedený byl tmavý ležákRed Ale, naopak pšeniceBelgický špeciál nám moc nejely.

Trnavský Sessler nás zprvu odradil svým celkem máslovým ležákem, ale jeho tmavý speciál byl výborný, hodně pražený, lehce ovocný. Vydařený byl i světlý speciál dvacítka, sladší sladový s tóny karamelu a pomeranče a bezva dozníváním.

Tmavý špeciál od Štramáka ze Senice nás nezaujal vůbec, podivné, nepříjemné a velmi špatně pitelné pivo.

Odsud z Česka se nám zdá, že i průmyslové pivovary se alespoň trošku snaží. pšenice od Zlatého Bažanta byla dobrá i pitelná a též 4sladový Corgoň se dal pít.

Jak se tak na to koukáme, tak jsme toho ze Slovenska ochutnali celkem dost, některá piva nás sice zklamala, ale jiná zase opravdu potěšila. Ale stejně jako v Česku zde v poslední době vzniká řada nových minipivovarů, takže na nějaký hlubší pohled do slovenské pivní scény to bude chtít ještě hodně lovení piv a asi i nějaký ten výlet na východ.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…