Falkon Brett de Garde, Krkonošský medvěd Early Evening, Bad Flash Mikiny Ale a další pivní novinky

sepsal Marley

25. listopadu 2016 v 18:52

Je tu další díl pivních novinek. Najdeme tu několik spíše běžných piv, ale i pár neobvyklých kousků, včetně jednoho u nás nevídaného divočáka. Těch nedoladěných piv je tentokráte více než obvykle, ale snad jde jen o náhodu a ne o trend.

Za pár dní dní by měla v Praze zakotvit Loď, loď s pivovarem a restaurací. Své pivo teprve vařit začne, zatím si ho nechává vařit jinde. Ochutnali jsme její Republiku, světlou dvanáctku. Je slušně chmelově kořenitá, sladová, trochu karamelová. Fajn pivo, slušně pitelné – lepší než pokusná várka, co se objevila o prázdninách.

Létající pivovar Falkon připravil něco u nás nepříliš běžného – svůj Bière de Garde nechal čtyři měsíce zrát s kvasinkami Brettanomyces, vzniklo tak pivo Brett de Garde. Je sladové, nakyslé, s ovocnými tóny (jablka, angrešty), lehce peprné a bylinné. Zajímavý a svěží kousek, velmi dobrý.

Další dvě piva uvařil sokolovský Permon. Pro pivo Next Sunrise přizval ke spolupráci slovenský pivovar Ikkona, výsledkem je IPA s přidaným čajem Earl Grey. Je bylinná s lehkými tóny čaje, citrusová (grepy a bergamot), ale je znát i rušivý nádech másla a zeleniny, po ohřátí i medicinálních tónů. Pivo je to neharmonické a hůře pitelné, ale není to taková hrůza jako minulá IPA. Permon by mohl zapracovat i na etiketách – u svých ochucených piv neuvádí složení. Sice většinu lidí napadne, že IPA s čajem bude obsahovat třeba čaj, ale některým orgánům by se to líbit nemuselo.

Druhým novým pivem od Permona je Hopper IPA s americkým chmelem Eureka. Pivo je to podobně divné jako Next Sunrise, s ještě o něco výraznějšími zeleninovými tóny připomínajícími kukuřici a chilli, něco příjemných pomerančových a pryskyřičných tónů to moc nezachraňuje. Divná, nedobrá věc. Přijde nám, že kvalita Permonových piv jde docela hodně dolů – z posledních deseti nás žádné nijak výrazně nezaujalo a polovina z nich stála za starou belu. Pomalu se z dřívějšího „Super, Permon uvařil nové pivo“ dostáváme do stavu „Proboha, Permon uvařil nové pivo“ :(

S dalším ejlem přišel vrchlabský Krkonošský medvěd, jde o Early Evening, jedenáctku s převážně moderními chmely. Je sladová, chmelově bylinná s bezovým nádechem i příjemně citrusová. Trochu ruší lehký máslový nádech, možná mohlo ležet o něco déle, ale i tak je to fajn kousek.

Létající Bad Flash (Zlý časy & Kulový blesk) po letním Bikini Ale připravil podzimní Mikiny Ale. Je to amber ale s chmely z jižní polokoule, karamelový a toustový, s tóny grepů i bylin. Jde o příjemné pivo, jen nám na něm trochu vadil skoro neznatelný říz (ale možná byl problém v Kulovém blesku a ne pivě, kdo ví).

Po delší době jsme potkali pivo z Pacova – dvanáctku Jumbo IPA. Pivo je to docela příjemně ovocné s tóny grepů a kandovaného ovoce, sladové i karamelové, jen trochu ruší zvláštní zemitý nádech. Celkem pitelný ejl, neurazil.

Dva létající pivovary – Černý potokaJBM Brew Lab – spojili své síly a uvařili v Zichovci pivo Forest Jump. Jde o třináctku amber ale, je výrazně karamelková s tóny másla, lehce citrusová a lesně ovocná, s nádechem zeleniny. Velmi špatně pitelná divnost.

Pivovar Cvikov už nějakou tu chvíli vaří Královskou dvanáctku Carolus IV. Jde o ležák s přídavkem pšeničného sladu, který by mělo svou chutí odkazovat na piva z období vlády Karla IV. Ehm, cože? Tento velmi světlý český ležák s pšeničným sladem má připomínat pravděpodobně velmi osobité truňky ze 14. století? No dobrá, odhlédneme teď od marketingových nesmyslů a podíváme se na pivo samotné. Je to takový klasický ležák, díky pšenici možná trochu jemnější, ale jak je bohužel u Cvikova zvykem, s řádnou porcí diacetylu. To pivovar nemá čas pivo řádně uležet nebo ho prostě jen jeho kvalita nezajímá?

Ochutnali jsme i pár piv, která pivovary uvařili po delší době. Únětický vánoční jantarový speciál se letos povedl trochu méně, ale stejně jde o chutné a hezky chmelené pivo, které neurazí. Mordýřova Heart Attack IPA nás moc nezaujala, první várka byla osobitá v dobrém slova smyslu, takhle spíš v tom horším.

Naopak nás extra potěšila trojice silných černých piv. Clockův Cocoa Porter je stále extra čokoládový, ale tentokráte prakticky nesladký, prostě tekutá hořká čokoláda, paráda. Matuškův Stout je nyní o něco méně vanilkový než minule (ale stále výrazně), možná i proto ještě o něco chutnější – moc hezky vyladěná líbivka. A více než měsíc odleželá novinka Double Cream Black IPA od Ravena je teď naprosto lahodná, pražená, hořká a ovocná. Přijde nám, že tmavá piva jdou českým pivovarům asi nejlépe.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…