Slavkov Imperial Stout, Nota Bene Black IPA, Pivečka Belgian Hoppy Ale a jiná nová piva

sepsal Marley

2. prosince 2016 v 16:48

Máme tu další české pivní novinky. Dnes je to zajímavá směska, několik druhů méně obvyklých ejlů, pár IPA různých barev, k tomu i nějaký ten stout a ležák. Co se týká kvality, tak to je vcelku vydařené, i těch pár méně povedených se dalo alespoň pít.

Slavkovský pivovar uvařil k pozdnímu podzimu pivo Russian Imperial Stout. Ač jsou podobná piva běžně siláci se stupňovitostí převyšující dvacet, ve Slavkově přišli „jen“ s šestnáctkou. Pivo je to ale i tak docela výrazné, pražené až lehce připálené, s tóny hořké čokolády, lékořice a nádechem rozinek. Velmi chutné pivo s dlouhým dozníváním, sice to není plnotučná hutná záležitost, jak jsme u RISů zvyklí, ale i tak velká spokojenost.

Bludice víkend strávila na služební cestě a tak jsem sám zašel na zkoušku do Nota Bene, neboť ji bych tam po předchozích nedobrých zkušenostech asi nedostal. Na čepu tu byly dvě novinky, první je Red Ale tmavší dvanáctka s americkými chmely. Je zhruba na úrovni dřívějších Nota Bene piv, sice má nějaké příjemné tóny, ale i lehké vady a není nijak dobře vyladěná ani extra pitelná. O to větším překvapením pak byla Black IPA, prakticky černá sedmnáctka. Pražená s tóny citrusů, lesního ovoce a pryskyřice, vcelku hodně hořká a hezky harmonická. Velmi dobré pivo, očividně ještě nelze nad Nota Bene lámat hůl.

Brněnský létající Pivečka připravil pivo Belgian Hoppy Ale, jde o světlou třináctku odkvašenou kvasnicemi na tripel, za studena chmelenou americkým Equinoxem. Pivo je to spíše prokvašenější, sladové, s tóny bylin, koriandru, hřebíčku i lehké peprnosti, jablečných křížal a citrusové kůry. Trochu divočejší, nicméně na rozdíl od některých českých pokusů belgického typu stále pěkně čisté. Povedený kousek.

V Uhříněvsi rozšířili sortiment o patnáctku IPA. Je sice hodně karamelková, ale je to dobře doplněno grepovými, jahodovými i třešňovými tóny, dohromady s příjemnou hořkostí to ladí hezky. Velmi dobře pitelný ejl. Zkusili jsme i znovu Porter, tentokráte se hodně povedl, výrazný, vyvážený, s příjemným dlouhým dozníváním. Tento pivovar zraje jako víno.

Olomoucký pivovar Chomout uvařil další Single Hop Ale, tentokrát s novým bavorským chmelem Ariana. Je to sladové pivo se zajímavě bylinnými tóny, lehce i limetkové, mangové, s nádechem angreštů a vanilky. Příjemný ejl s dobrou pitelností.

Další jednochmelový speciál připravil i pražský Pivovar Národní. Jeho svatomartinský Mustang je patnáctka chmelená novozélandským Nelson Sauvinem. Pivo je to sice příjemně ovocné, ale nijak zvláště vyladěné, se znatelnými máslovými a kvasničnými tóny. Nic moc ejl, což je docela divné – vaří ho stejný sládek jako kounický Single Beer Nelson Sauvin, i parametry vypadají podobně a přitom výsledek je úplně jiný. Moc jsme si v Národní nepochutnali ani na nefiltrované jedenáctce – byla divná, s tóny másla a jablek. S tímto pivovarem to jde po nadějném začátku docela z kopce.

Radniční pivovar Jihlava přišel s novým ejlem – patnáctkou Red IPA. Je trochu drsněji hořký, s tóny jahod, manga i mandarinek, lehce karamelkový a trochu máslový. Je trochu rozhádaný, ale pít se v pohodě dá. Na Radniční Jihlavu dobré.

V před pár měsíci otevřeném Počernickém pivovaru uvařili dvě nová piva.

Svatomartinský Počernický Červeňák je patnáctka vídeňského typu s žateckými chmely. Je to hodně karamelkové pivo, s lehkými toustovými tóny, chmelově kořenité, s nádechem třešní. Celkem se dá pít, ale žádný zázrak. Další pivo je už vánoční – jde o speciál Ale Pale. Trošku vás ale asi překvapí, že pivo takovéhoto jména je ve skutečnosti stout s vanilkou a badyánem. V Dolních Počernicích očividně ty pivní styly vidí jinak než zbytek světa. Pivo je to hodně kořeněné s dominujícím badyánem, lehce pražené a čokoládové. Vcelku oukej kousek – kdyby nebyl tak brutálně kořeněný, mohlo by to být dobré pivo.

Od našeho oblíbeného pivovaru Zhůřák jsme potkali dvě nám neznámá piva. Nový House Ale, dvanáctka s americkými chmely, je zajímavě bylinný s lehkými tóny citrusů. Fajn kousek. Druhé pivo, Bobek Ale, je podobně zajímavé, s kořenitými a bylinnými tóny, nádechem černého pepře a medu. Také dobře pitelný kousek, ale stejně jsme čekali něco ještě lépe vyladěného. Naplnit naše očekávání holt není vždy snadné :)

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…