Clock Barleywine, Strahov APA, Frýdlant SaazAle IPA, Zubač Bock a jiná nová piva

sepsal Marley

20. května 2016 v 15:28

Po včerejším přehledu novinek dnes přicházíme s nášupem. O víkendu nás totiž čeká několik festivalů, mimo jiné Černokostelecké vysmolení (rozhodně doporučujeme k návštěvě, pokud jste z Prahy či středních Čech), takže po víkendu budeme mít plné ruce práce se sepisováním zážitků. Vrhněme se tedy na to.

Klášterní pivovar Strahov uvařil opět svoji APA, tentokráte úplně změnil skladbu chmelů, nově jsou v ní třeba nové chmely Jarrylo a Azacca. Má výrazné tóny tropického ovoce, znát jsou i mandarinky, červené pomeranče a byliny. Sladová, slušně hořká, chuťově čistá a výborně pitelná. Povedla se i letošní první várka Weizenu a skvělá je nyní i IPA, ale to už asi vůbec nikoho nepřekvapí. Ještěže máme Strahov na druhém konci Prahy, jinak bychom byli hned bez výplaty.

Neobvyklý ejl připravil Zámecký pivovar Frýdlant ve spolupráci s Chmelařským institutem Žatec. Uvařil patnáctku IPA SaazAle.cz s experimentálními českými chmely s čísly 5193, 4932 a 4915 (bohužel o těchto chmelech nic podrobnějšího nevíme). Pivo je to velmi ovocné, s tóny tropického a lesního ovoce i broskví, je též chmelově kořenité a docela karamelkové. Ne úplně dokonale čisté, ale příjemné a dobře pitelné. Je fajn, že i Česko bude mít v budoucnu své vlastní „šťavnatě ovocné“ chmely, i když ze známějších světových chmelových oblastí bude asi poslední.

Potštejnský Clock k přicházejícímu teplejšímu počasí uvařil nové „lehké“ pivo. Jde o šestadvacítku (ano, čtete dobře) Ellen, řádně chmelený Barley Wine. V Beergeek Baru dostali nějaký přednostní sud, ale asi se už začne objevovat na nadcházejících pivních festivalech. Pivo je to sladce karamelové (má „jen“ 9,2 % alkoholu, to na 26° není moc), s tóny dubového dřeva, švestek i vanilky. Tedy jasné dozrávání na dubových hoblinách či něčem podobném, to aroma je nezaměnitelné. Hořkost je slušná, alkohol není skoro znát, dobře se to popíjí. Ale kdyby to bylo prokvašenější nebo možná nějaký ten rok uleželé, mohlo by to být ještě skvělejší.

V Hostivaru připravili dvanáctku pšenici, tedy o stupeň silnější pivo než před třemi lety. Je sladová a obilná, nepříliš ovocná – znát jsou jen lehké tóny citrónů a jablek, jemně kořeněná a též i docela chmelená. Zajímavé a dobře pitelné pivo, ale spíše než bavorskou pšenici to připomínalo belgické Wity, tedy ty nedochucené. Hezky se povedla i aktuální várka světlé 13, světlá 11 je trochu přechmelená a drsná, ale i tak fajn. A pokud zavítáte do Hostivaru na zdejší moc pěknou zahrádku, doporučujeme výborné štýrské klobásky s 98 % masa. Se zmíněnou třináctkou opravdová nirvána. A mimochodem, už byl položen základní kámen druhého pivovaru Hostivar, začne se stavět hned u nádraží Horní Měcholupy. Máme se na co těšit.

K pátému výročí pražského pivního baru Zubatý pes uvařil Kynšperský pivovar patnáctku Bock. Pivo je to příjemně a čerstvě sladové s nerušivým nádechem máslíčka, pěkně chmelené s květinovými a bylinnými tóny. Svěží a velmi dobře pitelné pivo.

Pivovar Purkmist uvařil Brown Ale, tmavší třináctku s americkým chmelem Centennial. Ale aroma piva nemá s chmelem moc společného, jsou znát zatuchlé tóny, unavené kvasnice, nahnilé ovoce, zelenina i máslo. Slušná nadílka všech možných vad, dobrého v tomto pivu není vůbec nic. Možná pivu neprospěl delší pobyt na pípě ve Zlých časech, ale pitelné asi nebylo nikdy.

Poprvé jsme potkali světlou jedenáctku HvozdCvikova. Bohužel stejně jako ve většině cvikovských piv v něm dominovalo máslo, ale aby toho nebylo málo, tentokráte se přidaly i jablečné tóny. Divné a velmi špatně pitelné pivo. Do tohoto krásně opraveného pivovaru jsme se v létě chtěli zajet podívat, ale kvalita piv nás docela odrazuje.

Pivní novinky

Celkem 212 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…