Klínec-Katz Olicana, Mazák Bock a Centennial, Krušnohor Black Storm a další pivní novinky

sepsal Marley

19. května 2016 v 15:34

Je tu další díl pivních novinek, opět mezi nimi dominují ejly amerického střihu. Čest ostatních druhů piv zachraňuje jen pár spodně kvašených kousků – IPA a APA prostě na české minipivovarské scéně stále frčí nejvíce. Alespoň se pivovary tyto ejly snaží ozvláštnit použitím nových či neobvyklých chmelů.

Dolnobojanovický pivovar Mazák přišel hned se dvěma novými pivy. Prvním z nich je jednochmelový ejl s americkým Centennialem. Je chmelově bylinný i pryskyřičný, s tóny kandovaného ovoce a citrusů. Chuťově čistý, příjemný, velmi dobře pitelný. Druhým pivem je Bock, světlá šestnáctka s německými chmely. Je to sladový silák s lehkými karamelovými tóny, chmelově bylinný, trochu medový. Chutný, pije se velmi dobře. Tohle se hodně povedlo, v Bavorsku by se rozhodně neztratil.

Po fajn APA a divném Hibiscusu jsme od Krkonošského medvěda ochutnali další dvě piva. Osmnáctku Imperial Pale Lager, spodně kvašeného siláka s moderními americkými chmely. Je to sladové pivo s tóny žlutých melounů, bílého vína, jahod, manga i mandarinek. Slušně hořké, zajímavé a příjemné. Ještě o něco lépe dopadl Intergalactic, IPA chmelená též převážně novými „ovocnými“ chmely. Ejl s tóny tropického ovoce, mandarinek, lehce i bílých hroznů a bylin. Zajímavý, svěží a velmi dobře pitelný kousek.

Dvě piva jsme ochutnali i od Krušnohora z Kraslic. Letní edice piva Mountain Ale je uvařena jako pouhá desítka. Pivo je to vcelku hezky chmelené, s tropickým ovocem a citrusy, trochu ale ruší karamelkové tóny a nádech zeleniny. Takový „dá se“ průměr. Lépe dopadla tmavá IPA Black Storm, výrazně pražená, s tóny pryskyřice a citrusů. Trochu drsnější, ale čistá a dobře pitelná. Pro nás zatím jasně nejlepší pivo z Krušnohora.

Piva z opavské Nové sladovny nás na loňském Slunci ve skle bavila, tak nás docela zajímalo, jak dopadnou novinky, které se nyní dostaly do Prahy. Jednou z nich je Francin Ale, světlá dvanáctka s českými chmely. Pivo je to sladové, chmelově kořenité, lehce karamelkové a citrusové. Chutná trochu jako takový zvláštní ležák, což byl možná záměr, celkem se pít dá. IPA Columbus je světlá čtrnáctka s americkými chmely, jedním z nich je zřejmě právě Columbus. Je to ejl s tóny tropického ovoce, citrusů a bylin, trochu ruší máslový nádech, ale špatné to není.

Po roční přestávce pokračuje létající pivovar Klínec-Katz ve své řadě jednochmelových piv Mono. Na nový ejl použil zcela novou anglickou odrůdu chmele Olicana, potomka známého Cascade. Je slušně hořký, s tóny tropického ovoce, žlutých melounů, citrónové trávy. Čistý, výrazný, parádní.

Z jihomoravského Doubravníka jsme potkali třetí pivo. První žitný ležák nám vůbec nechutnal, novější verze byla o něco lepší, vcelku fajn. Teď šlo o ležák světlý, jen s českým sladem a Žateckým poloraným červeňákem. Sladové a chmelově kořenité pivo, lehce máslové. Máslo ale nebylo to nejhorší, po chvíli se ve vůni objevilo cosi připomínající odlakovač a umělou hmotu. Divná věc, hůře pitelná.

Pražský pivovar Nota Bene uvařil APA Willamette, světlou dvanáctku se stejnojmenným americkým chmelem. Jde o slušně chmelené pivo s kořenitými a pryskyřičnými tóny, ale má ostřejší hořkost a není úplně čisté. Nic moc. Podruhé jsme zkusili světlou jedenáctku, poprvé to byla odporná záležitost plná vad, teď to bylo o něco lepší, ale máslové a zeleninové tóny stále dominovaly. Těžko říct, proč jsou zde ty ležáky o tolik horší než piva svrchně kvašená.

Do neprobádaných vod se pustil létající pivovar Pol A Czech, připravil polotmavou čtrnáctku C.K. Dezertér. Jde o svrchně kvašené pivo s vídeňským sladem, chmelené pouze novou slovinskou odrůdou Styrian Wolf. Bohužel je pivo vařeno v Letohradském Jelenovi, takže nemůžeme s jistotou říci, nakolik výsledek ovlivnil netradiční recept a nakolik tento pivovar, známý svými pivy plnými všech možných vad. Vady dominují i tady, pod karamelkami se skrývá něco másla, žluklých ořechů, zatuchlosti a zeleniny. Pivo je takové „připečené“ až tabákové, se zvláštními tóny zkvašeného ovoce. Kupodivu se to pít dá, ale je to spíše pro masochisty zkoumající všechny ty podivné vůně a chutě.

Pivní novinky

Celkem 211 článků

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…