Tmavý Koloušek, Blackgott, Arcobräu, EPA a pivotéka beergeek

sepsal Marley

3. května 2013 v 9:35

V poslední době se toho tolik zajímavého neděje, ale možná jsme jen rozmazleni těmi nabitými nabitými zimními měsíci. Přesto tu ale za poslední dva týdny úplná nuda nebyla.

V Praze byla minulou středu otevřena nová pivotéka. Jmenuje se beergeek a nachází se kousek od stanice metra Jiřího z Poděbrad. Původně šlo pouze o eshop, ze kterého jsme shodou okolností plánovali pár kousků zakoupit… takže jsme nynímohli spojit příjemné s užitečným a novou prodejnu navštívit. Je to taková klasická pivotéka, dřevěné police s vyskládanými pivy, žádné obložení lednicemi typu Base Camp se nekoná. Nicméně většina sortimentu jsou silné netradiční kousky ze slavných zahraničních pivovarů jako jsou Nøgne Ø, De Molen, Mikkeller či 8 Wired, takže se člověk nemusí tolik bát, že by se některé z piv zkazilo. Jde často o opravdové špíčky, takže ceny jsou vyšší – tato piva ale stejně o moc levněji neseženete (či je u nás dokonce neseženete vůbec). Krom toho je tu malá lednice s pár českými pivy jako je Kocour či Matuška. Na čepu tu zatím bývá jedno zajímavé pivo, v době naší návštěvy byla právě vystřídána norská #100 skvělým lehkým ejlem Amerikaans od De Molen. Pivotéka specializující se hlavně na moderní a netradiční piva tu ještě není, takže si v Praze své zákazníky pravděpodobně najde.

O novém pivovaru Beznoska v restauraci Školička jsme psali nedávno. Minulý týden se na čepu objevilo nové pivo, Tmavý pšeničný Koloušek, tedy tmavý bavorský Weizen. A tmavý je pořádně. Je hezky čokoládový až lehce pražený, k tomu je výrazně banánový… hezky se to spolu snoubí, pije se velmi dobře. Připomněl nám tmavého Erdingera, opravdu vydařený počin.

Nové pivo mají i v dalším pražském pivovaru U Medvídků. Jedná se o tmavý speciál Blackgott, čtrnáctku s přidaným praženým ječmenem (ten nejčastěji najdete ve Stoutech a Porterech). Při naší návštěvě byl pivovar obsazen, takže jsme museli na pivo zajít do pivního baru dolů, kde nás čekal kouř, nevrlá obsluha a podmíráky. Prostě klasika :-( Pivo bylo pražené, čokoládové a karamelové s trávovými až kapku svíravými tóny, pravděpodobně z chmele. Takové kombinace nám příliš nesedí, ale ve výsledku se pivo pilo dobře, cena byla na centrum slušná… ale nebylo to tak úžasné, aby kvůli tomu člověk dobrovolně přetrpěl návštěvu Medvídků.

Sem a tam máme sebemrskačské sklony a zkoušíme ochutnávat piva, která nám dříve příliš nechutnala. Většinou se tragédie opakuje, ale najdou se i světlé výjimky. V lahvi jsme zakoupili Primátor English Pale Ale, který nám vždy přišel jako takový nevýrazný a nijak příjemný ležák. Tentokráte ale pivo bylo hezky ovocné (meruňky, broskve), karamelové s jemnou chmelovou zemitostí… prostě opravdu anglický ejl, dobře pitelný, řadu běžných „supermarketových“ ejlů z Anglie překonává. Údajně byla pozměněna receptura, což by ten rozdíl mohlo vysvětlovat. Každopádně po WeizenbieruStoutu je to další pivo z tohoto pivovaru, které stojí za ochutnání.

V Lokálu Ostrý se v poslední době zaměřují na bavorský pivovar Arcobräu. Za chladných dob jsme tu ochutnali třebas fajn Weissbier a výtečný Doppelbock Coronator. Nyní se na čepu objevily dvě světlé jedenáctky – Helles UrfassZwickelbier. Piva mají stejný obsah alkoholu i stupňovitost, je tedy dosti možné, že jde o filtrovanou a nefiltrovanou verzi stejného piva. Hezky sladové kousky, nachmelené jemnými německými chmely… nic nového pod sluncem, ale příjemné a slušně pitelné. A ke zdejším skvělým bavorským Weisswurstům prostě dokonalé.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…