Pokračujeme v našem pivním putování po Vyškově, Prostějově a Olomouci. Tentokrát se v článku podíváme na zoubek prostějovským restauračním pivovarům.
Cesta vlakem z Vyškova do Prostějova uběhla rychle, trvala jenom půl hodiny. Na nádraží jsme přesedli na autobus číslo 5 a odvezli se na zastávku Plumlovská – sídliště. Odtud už to bylo kousek do restauračního pivovaru Koliba U Tří králů. Před Kolibou jsme byli již před jedenáctou a tak jsme se chvilku poflakovali na velkém parkovišti patřícím k pivovaru a čekali až v jedenáct Koliba otevře. Otevřeli na čas a my jsme tak byli první hosté.
Pivovar se nachází v nízké stavbě vedle poměrně frekventované silnice, uvnitř nás čekalo překvapení. Celý prostor laděný do dřeva, s dřevěnými trámy a stěnami vyvolávající dojem, že jsme se skutečně ocitli v jakési novodobé kolibě. Zde na sídlišti je to trochu zvláštní, ale celkově je prostředí příjemné, až tedy na sušený chmel visící z trámů u stropu… nevím proč, ale na mě tato výzdoba vždy působí poněkud kýčovitě. Co jsem ovšem obdivovala byla velká kachlová kamna uprostřed restaurace. Prostory samozřejmě doplňuje varna opláštěná mědí.
Z piv jsme zde ochutnali vše s výjimkou ochuceného banánového a višňového. Světlá Desítka nás moc nezaujala, takové prázdnější karamelkové cosi, dvanáctka už byla o něco lepší. Pšenice byla zřejmě spodně kvašená (alespoň tak chutnala), ničím zajímavá, snad jen tím, že v ní plaval obligátní moravský citrón. Marley se rozhodl ochutnal nopálové pivo, které bylo divné… ale já jsem mu to říkala. Zato Tmavá třináctka byla velmi dobrá, výrazně pražená, s tóny sušeného ovoce a lehce karamelu. Asi jediné pivo, kvůli kterému bych se sem byla ochotná vracet, pokud bych bydlela v Prostějově.
Na oběd na nás bylo ještě brzy, ale rozhodli jsme se ochutnat alespoň předkrm – husí paštiku, s rozpečenou bagetou a brusinkovou omáčkou. Byla skvělá. Později jsme litovali, že jsme si zde nedali pořádný oběd. Evidentně se jedná o podnik, do kterého se lidé na obědy sjíždějí ze široka daleka a jídla, která jsme viděli nosit na stoly, vypadala velmi chutně.
Po dvanácté jsme vyrazili směr další pivovar. Tentokrát jsme cestu museli absolvovat pěšky (autobusy v Prostějově nejezdí zrovna nejčastěji). Cesta nás vedla po frekventované Plumlovské, přes centrum Prostějova až do restauračního pivovaru U krále Ječmínka.
Ječmínek je ze dvou Prostějovských pivovarů ten starší. Nachází se na dvoře v bloku domů a prostředí je zde velmi podobné Kolibě, jen s tím rozdílem, že prostory jsou zde rozdělené do mnoha menších místností propojených labyrintem chodem. Také nabídka piv je stejná jako v Kolibě. Pokud se nepleteme, tak podniky jsou či byly nějak provázané.
Ochutnali jsme opět většinu piv. Dojem z nich byl v podstatě stejný jako z těch z Koliby U Tří králů. I zde nám opět nejvíc chutnala tmavá třináctka, zde nazývaná Černý Anděl. Desítka i dvanáctka nás ničím nezaujaly. Pšenice, zde vznešeně nazvaná Weissbier, byla výrazně kvasnicová a samozřejmě v ní nechyběl citrón. A sezónní polotmavá šestnáctka byla bohužel vyloženě nedobrá.
Z jídla jsme si zde nějak nedokázali vybrat, tak jsme nakonec zvolili pouze česnečku a topinku se šunkou a vejcem za lidovou cenu. Kvalita jídla ceně tak nějak odpovídala.
Z Ječmínka jsme zamířili opět na vlakové nádraží, které je od pivovaru vzdálené asi půl kilometru. Na nádraží jsme nasedli do rychlíku a za půl hodiny jsme byli v Olomouci, kde jsme si naplánovali návštěvu tří pivovarů a jedné vícepípové hospody. Pokračování našeho pivního putování se budeme věnovat v příštím článku.
Štítky
Související články
Související hospody
Související piva
Sledujte Pivníky
Nejnovější články
-
Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce
Marley, 22. dubna 2024 -
Nový český pivní styl v BJCP - 21Č. ČIPA
Marley, 1. dubna 2024 -
Nový létající pivovar TamTam a novinky od Noziba, Zichovce, Sibeerie a Chrousta
Marley, 22. března 2024 -
Poutní speciály od klášterních pivovarů a Plzeňského Prazdroje
Marley, 13. března 2024 -
Čeští sládci se bojí ztráty čichu a chuti po covidu. Chtějí proto přednostní očkování
Bludice, 1. dubna 2021
Nově ochutnaná piva
-
Zichovec / Brew Your Mind Winter Affair Gossip Double NEIPA
26. 4.8,8 -
Sibeeria Growler Imperial Stout
26. 4.8 -
Libertas Barley Wine Rhum Agricole Barrel Aged Pineapple & Ginger
25. 4.8 -
Lajka Hibernata / Métaphore Saturn 2021
25. 4.8,3 -
Zichovec / Sudden Death Winter Affair Gossip Fruited Sour Ale
25. 4.7,5 -
Antoš Call Me Jack
25. 4.7,8 -
Lajka Hibernata Dracunulus
25. 4.8,5 -
Board Ironingboard
24. 4.7 -
Thrills Berry on the Grave
24. 4.7,5 -
Antoš Antošovy koule
24. 4.7
Znovu ochutnaná piva
-
Kbelský pivovar 11 pocestných
11. 3.6,5 -
Clock Rišaví Zmikund 20° Imperial Red Ale
2. 3.8,3 -
Zichovec / Černý potoka Double Stolen Haze
7. 3.8,3 -
Kbelský pivovar 13 havranů
10. 1.6,6 -
Kamenice nad Lipou APA 10
7. 11.6,3
Nově navštívěné hospody
-
Pivovarský dům Benedict
22. 3.6 -
Rittmayer Aisch
18. 9.6 -
Brauhaus Zum Alten Dessauer
23. 1.5,5
Nejnovější alba v galerii
-
Hesensko a Bavorsko na kole, den 10 - Roßdorf, Geisfeld, Schammelsdorf, Drosendorf, Merkendorf, Leimershof, Zapfendorf, Ebensfeld, Bad Staffelstein a Lichtenfels
52 fotek, 24. dubna 2024 -
Prague Beer Fest 2024
37 fotek, 19. dubna 2024 -
Březnové pivní akce a novinky (2024)
26 fotek, 17. dubna 2024