Permon Sherpa a BIPA, U Bizona Maté, Vimperský Bock a Svatý Jiljí #5

sepsal Marley

1. listopadu 2013 v 9:15

Máme tu slibovaný další díl přehledu pivních novinek. Opravdu se s nimi v poslední době roztrhl pytel, navíc je to jeden zajímavý kousek vedle druhého.

Pivovar Permon připravil hned dvě nové IPA. První z nich je šestnáctka Sherpa IPA, tmavší pivo, hezky nachmelené s citrusy, pomerančovou kůrou, bylinami a tropickým ovocem. Je též hodně sladové a karamelové, připomíná silnější verzi amerického Amber Ale. Vyvážené a skvěle pitelné. Druhá novinka je třináctka Black IPA, na svůj druh celkem slabá – většinou se Black IPA silou pohybují kolem sedmnáctky. Je chmelově citrusová, bylinná a pryskyřičná, středně plná, lehce pražená a má příjemnou střední hořkost a dlouhé doznívání. Hodně povedená záležitost, bezvadně pitelná, asi nejlepší ze všech dosavadních permoních ejlů.

Pražští U Tří růží nám připravili již pátý Klášterní speciál Svatého Jiljí. Je výrazně nachmelený, citrusový, angreštový, kořenitý i bylinný, zároveň má příjemné nasládlé plnější tělo s tónu toustů a karamelu. Zajímavý a hezky harmonický speciál, skvěle se usrkával. Při návštěvě Růží jsme znovu zkusili i Podzimní Hop Lager – tentokrát již vůbec nebyl tak přehnaně kvasnicový, naopak vyniklo příjemné chmelové aroma, hned byl o třídu lepší.

Máme tu i nové ochucené pivo. Nejde ale o žádnou extraktovou šmakuládu, čižický pivovar U Bizona totiž uvařil polotmavý ležák Yerba Mate's, tedy pivo s přídavkem Maté. Je zajímavé, bylinné, zemité a lehce uzené, opravdu je to takové Maté aroma. K tomu středně plné sladové tělo s tóny chlebové kůrky. Je trošku náročnější na pití než normální ležák, ale i tak je fajn. Takováto ochucená piva jsou prostě krok správným směrem.

Další novinka je až z Vimperku, kde zdejší Šumavský pivovar připravil šestnáctku zlatý Bock. Hezky toustově sladové pivo, pěkně nachmelené – kořenité, peprné a lehce citrusové. Příjemné pití, vše dohromady hezky ladí. Ve Vimperku prostě speciály umí.

S novou pšenicí přišel jihočeský Žumberk. Je hezky banánová, hřebíčková, s příjemným pšeničně sušenkovým tělem. Fajn pivo, jen námi ochutnaný kousek měl nižší říz, takže s pitelností to nebylo tak růžové.

No a pak je tu novinka z BroumovaOpat Bitter 19°. Takový spíše klasický český speciál, sladový, sušenkový, sladší, slušně chmelený, kořenitý, bylinný, peprný… a jak už je u Opata zvykem, nechybí zde aroma zatuchlého hadru. Je to škoda, mohlo by to být celkem dobré pivo.

Sledujte Pivníky

Hledat piva, články, pivovary…